Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

12 tips for å unngå frosne vannrør

Hvorfor fryser vannrør?

Vannrør fryser vanligvis når temperaturen rundt dem synker under 0 grader. Når vannet i rørene blir utsatt for lave temperaturer, kan det fryse og danne is. Når vann fryser, utvider det seg, og denne utvidelsen kan føre til trykk og frostskader på rørene. For å forebygge frysing av vannrør er det viktig å ta nødvendige forholdsregler:

1. Ikke skru av varmen

Hvis du har tenkt å forlate boligen i en periode på vinteren, anbefales det å ikke skru av varmen mens du er borte. Tanken på å spare litt strøm kan friste, men det kan bli dyrere med frostsprengte rør og vannlekkasjer i etterkant.

Senk heller ned temperaturen til 10 grader i alle mens du er bortreist.

2. Tapp rørene og steng av vannet

Det er ikke så enkelt for hytteeiere å la varmepumpen stå på hele vinteren. I dette tilfelle er det avgjørende at du tømmer vannrør for vann og at du stenger det av. Hvis du ikke vet hvordan det gjøres kan du lese mer om det her: Det er vannlekkasjer i boligen din på grunn av frostskader - hva nå?

3. Isoler rørene

Å isolere rør kan hjelpe med å unngå frosne rør, men også andre utfordringer som korrosjon og kondens. Vannrør kan isoleres med skumplast, mineralull, fleksibel skumgummi eller lignende materialer. Dette kan du enkelt gjøre selv. Se gjennom vår detaljerte veiledning om hvordan du installerer rørisolasjon på egenhånd.

4. Tøm og steng utekran

Mange glemmer å tappe og stenge av utekranen før første frosten kommer. En stor del av utekranen er ute eller inn i veldig kalde yttervegger. Dette gjør den veldig utsatt for frostskader og i senere tid dyre vannlekkasjer. For noen kan det lønne seg å heller installere en frostsikker utekran for å unngå hodebry rundt frostskadene. Trenger du hjelp med å montere en utekran? Ta kontakt her.

Slik funker en frostfri utekran:

en illustrasjon som viser hvordan en frostfri utekran fungerer, frostsikker utekran

5. Plasser vannrør på en frostfri dybde

Hvordan vet man hva er en «frostfri» dybde? Dette avhenger selvfølgelig av hvor du befinner deg i landet.

illustrasjon viser ulike frostdyber over hele landet, frostdybde

På kartet ovenfor kan man se beregnet frostdybde i perioden 1970-2000 og hva man antar kommer til å være frostdybden i fremtiden. I Oslo-regionen ble det registrert gjennomsnittsfrostdybde på ca. 1 meter ned i jorden. Bildekilde: Klima 2050 - reduserte frostdybder i Norge

Rørleggere har kunnskap om dette og sørger for å plassere vannrør på en riktig og frostfri dybde. Ta kontakt med en rørlegger her.

6. Hel litt frostvæske i vannlås, sluk og toalett

Før du forlater boligen eller hytte kan det være nyttig å hele litt frostvæske i vannlås, sluk og toalett for å forhindre vannfrysning.

7. Få noen til å se over boligen din mens du er borte

Det er en god idé å be noen du stoler på om å sjekke boligen din mens du er borte. Hvis det har oppstått en vannskade, kan de kontakte en rørlegger før det blir en kostbar vannlekkasje.

8. Sørg for å lukke alle vinduer og isoler kuldeutsatte rør

Lokal frost kan oppstå på grunn av kald trekk fra lufteventiler, vinduer eller utette vegger, selv om resten av rommet eller bygget er oppvarmet. Det kan være lurt å sjekke vannrør på steder som:

  1. Uisolerte områder: Rør som passerer gjennom uisolerte områder, for eksempel ubebodde loft og kjellere er mer sårbare for frost.
  2. Yttervegger: Rør som er plassert i yttervegger, spesielt hvis de ikke er tilstrekkelig isolert, er mer utsatt for kulde.
  3. Utenforhus: Eksterne vannrør, for eksempel de som fører til utendørs kraner eller vanningssystemer, er særlig utsatt når det gjelder frostskader.
  4. Vindusområder: Rør nær vinduer eller andre områder som er utsatt for kald trekk, kan være mer utsatt for frost.
  5. Ventilasjonssjakter: Rør som passerer gjennom ventilasjonssjakter eller områder med luftbevegelse kan oppleve frostproblemer.
  6. Kryprområder: Rør under bygningen i kryprområder kan være mer utsatt dersom disse områdene ikke er tilstrekkelig isolert.

9. Unngå uheldig plassering av vannrør

Hvis du bygger en bolig, er det viktig å ikke plassere vannrør i kalde rom, inntil kalde og dårlig isolerte yttervegger, gulv og tak. Sørg for å stenge alle luftventiler og vinduer i nærheten av vannrør.

illustrasjon viser utsatte områder for frosne rør, frosne rør

10. Sjekk temperaturen i alle rom!

Selv om du oppvarmer oppholdsrom betyr det ikke at hele huset har samme temperatur. Derfor bør du sjekke temperaturen i alle rom der det kan være vannrør. Dette er gjennomsnittlige innetemperaturer i følge SINTEF:

Romtype Gjennomsnittlig Innetemperatur (°C)
Oppholdsrom (varmen holdes konstant) +20
Avstengte rom med to avkjølte flater (vegger eller tak) +2
Avstengte kjellerrom, uten varme i kjelleren -2
Kryperom under hus med ringmur -4
Loft med lufting -17

11. Installer varmekabler

Installer varmekabler eller varmefolie i områder der frysing er et gjentagende problem.

12. Bor du i en eldre bolig? Sjekk om det er på tide å bytte gamle rør

Eldre rør kan være rustne og mer utsatte for frost og sprekkdannelse. Det kan være lurt å ta en rørsjekk hvis du bor i en eldre bolig. Her er noen estimerte levetider for vanlige typer vannrør:

  1. Kobber: Kobber er et vanlig materiale for vannrør. Godt vedlikeholdte kobberledninger kan vare i flere tiår, ofte opp mot 50 år eller mer.
  2. Galvanisert stål: Galvaniserte stålrør har en estimert levetid på omtrent 20-50 år. Imidlertid kan de begynne å ruste og forringes over tid.
  3. PVC (polyvinylklorid): PVC-rør er holdbare og har en estimert levetid på rundt 25-40 år. De er resistente mot korrosjon, men kan bli påvirket av ekstreme temperaturer.
  4. PEX (cross-linked polyethylene): PEX-rør, et fleksibelt plastmateriale, er relativt nytt, men har vist seg å være holdbart. Estimert levetid varierer, men mange produsenter anslår at PEX-rør kan vare i opptil 50 år eller mer.
  5. Polybuten (PB) og polyetylen (PE): Disse plastmaterialene har blitt mindre vanlige på grunn av problemer knyttet til materialenes stabilitet over tid. Levetiden kan variere, men kan være i området 20-30 år.

En oppsummering av alle våre tips for å unngå frosne vannrør:

  1. Ikke skru av varmen
  2. Tøm rørene og steng av vannet
  3. Isoler rørene
  4. Tøm og steng utekran før vinteren kommer
  5. Plasser vannrør på en frostfri dybde
  6. Hel litt frostvæske i vannlås, sluk og toalett
  7. Få noen til å se over boligen din mens du er borte
  8. Sørg for å lukke alle vinduer og isoler kuldeutsatte rør
  9. Unngå uheldig plassering av vannrør
  10. Sjekk temperaturen i alle rom!
  11. Installer varmekabler
  12. Sjekk om det er på tide å bytte gamle rør

Har du fått frosne rør allerede? Les om hvordan du tiner frosne rør og unnngår vannskader eller bestill tining av vannrør fra en profesjonell rørlegger.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ágnes Klein

Raskt og hjelpsom! Profesjonelle arbeid

Bjørn Inge Rodal

Alt fungerte godt. Minuset er forskuddsbetaling. Burde være unødvendig.

Edwin Nordgarden

Fantastisk behagelig mann Haakon Slaatto og kjempebra utført arbeid!!!

Linda Joh.

Glimrende jobb

Britt Thoring

Ringte og i løpet av en time var problemet løst av en hyggelig ansatt. Anbefales !

Hermod Martinsen

Jeg startet med et google-søk på 24-timers rørleggervakt på en lørdagskveld. Så begynte jeg på toppen mes å ringe de som påsto at de hadde 24-timers rørleggerservice. Det bar mye dårlig respons. Det var først da jeg kom til RØRLEGGER SOS at jeg møtte en positiv og behjelpelig rørlegger som presenterte seg Niklas. Det ble rask avtalt tid og sted, og da Niklas kom løste han problemet raskt og effektivt. Dermed kunne helgen gjenopptas. Topp service!!

Kristian «Kristian»

Jobben ble gjort færdigt å bra å effektivt😊

Terje Wilhelmsen

Kan anbefalled på det varmeste kom når han skulle og utførte jobben perfekt særdeles hyggelig mann

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

et bilde av mikrosement på gulvet, mikrosement

Er vinyl et godt valg for badet?

Vinyl er et syntetisk materiale laget av polyvinylklorid (PVC), som brukes til en rekke formål, blant annet gulvbelegg, veggdekor, plater og tekstiler. Vinyl er populært i bygg- og interiørbransjen på grunn av sine slitesterke, vannavstøtende og vedlikeholdsvennlige egenskaper. Våtromsvinyl er spesiallaget for bad, vaskerom og andre våtrom. Den er vanntett, som regel sklisikker, enkel å vaske og vedlikeholde og brukes ofte med varmekabler på bad.

En illustrasjon av en rørleggervakt som reparer en vannlekkasje under en vask.

Hvordan fikse en dryppende kran selv?

En vannkran som drypper kommer ofte av en enkel løsning, som f.eks. en forkalket gummipakning som kan lett erstattes. Start mes å fikse en dryppede vannkran ved å først finne ut av hvor problemet ligger, deretter stenger du av vannet til hele boligen, og fikser lett problemet selv.

Slik renser du filteret i vaskemaskinen

For å sikre optimal ytelse bør vaskemaskinens filter renses jevnlig. Koble fra strømmen, fjern filteret, og fjern smuss med papir. Bløtlegg og rengjør filteret grundig før du setter det tilbake. Rengjør innsiden av maskinen og kjør en tom vaskesyklus for å teste at alt fungerer.

Hva gjør en rørlegger?

Som rørlegger jobber du med installasjon, vedlikehold og reparasjon av vann-, varme- og avløpssystemer. Arbeidet inkluderer oppgaver som å montere baderom, fikse lekkasjer, installere varmeanlegg og legge rør i nye bygg.

En håndtegnet illustrasjon av en håndkletørker

Vurderer du å montere en håndkletørker?

En håndkletørker er en funksjonell og elegant løsning for baderommet. Den gir ikke bare varme og tørre håndklær, men bidrar også til å holde badet lunt og fri for fuktighet. Håndkletørkere finnes i ulike størrelser, design og materialer, noe som gjør det enkelt å finne en modell som passer til ditt behov og interiørstil. De kan kobles til strøm, vannbåren varme eller fungere som kombinasjonsmodeller. En håndkletørker er perfekt for daglig bruk, spesielt i kaldere måneder, og er et smart valg for å redusere fuktproblemer og skape en komfortabel atmosfære på badet.

illustrasjon av hva vaare rorleggere kan hjelpe med

Alt du lurer på om baderomsvifte

En baderomsvifte hjelper til å fjerne fuktighet fra et rom og ut av bygningen. På denne måten sørger man for et bedre inneklima og slik kan man unngå muggvekst.