Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

12 tips for å unngå frosne vannrør

Hvorfor fryser vannrør?

Vannrør fryser vanligvis når temperaturen rundt dem synker under 0 grader. Når vannet i rørene blir utsatt for lave temperaturer, kan det fryse og danne is. Når vann fryser, utvider det seg, og denne utvidelsen kan føre til trykk og frostskader på rørene. For å forebygge frysing av vannrør er det viktig å ta nødvendige forholdsregler:

1. Ikke skru av varmen

Hvis du har tenkt å forlate boligen i en periode på vinteren, anbefales det å ikke skru av varmen mens du er borte. Tanken på å spare litt strøm kan friste, men det kan bli dyrere med frostsprengte rør og vannlekkasjer i etterkant.

Senk heller ned temperaturen til 10 grader i alle mens du er bortreist.

2. Tapp rørene og steng av vannet

Det er ikke så enkelt for hytteeiere å la varmepumpen stå på hele vinteren. I dette tilfelle er det avgjørende at du tømmer vannrør for vann og at du stenger det av. Hvis du ikke vet hvordan det gjøres kan du lese mer om det her: Det er vannlekkasjer i boligen din på grunn av frostskader - hva nå?

3. Isoler rørene

Å isolere rør kan hjelpe med å unngå frosne rør, men også andre utfordringer som korrosjon og kondens. Vannrør kan isoleres med skumplast, mineralull, fleksibel skumgummi eller lignende materialer. Dette kan du enkelt gjøre selv. Se gjennom vår detaljerte veiledning om hvordan du installerer rørisolasjon på egenhånd.

4. Tøm og steng utekran

Mange glemmer å tappe og stenge av utekranen før første frosten kommer. En stor del av utekranen er ute eller inn i veldig kalde yttervegger. Dette gjør den veldig utsatt for frostskader og i senere tid dyre vannlekkasjer. For noen kan det lønne seg å heller installere en frostsikker utekran for å unngå hodebry rundt frostskadene. Trenger du hjelp med å montere en utekran? Ta kontakt her.

Slik funker en frostfri utekran:

en illustrasjon som viser hvordan en frostfri utekran fungerer, frostsikker utekran

5. Plasser vannrør på en frostfri dybde

Hvordan vet man hva er en «frostfri» dybde? Dette avhenger selvfølgelig av hvor du befinner deg i landet.

illustrasjon viser ulike frostdyber over hele landet, frostdybde

På kartet ovenfor kan man se beregnet frostdybde i perioden 1970-2000 og hva man antar kommer til å være frostdybden i fremtiden. I Oslo-regionen ble det registrert gjennomsnittsfrostdybde på ca. 1 meter ned i jorden. Bildekilde: Klima 2050 - reduserte frostdybder i Norge

Rørleggere har kunnskap om dette og sørger for å plassere vannrør på en riktig og frostfri dybde. Ta kontakt med en rørlegger her.

6. Hel litt frostvæske i vannlås, sluk og toalett

Før du forlater boligen eller hytte kan det være nyttig å hele litt frostvæske i vannlås, sluk og toalett for å forhindre vannfrysning.

7. Få noen til å se over boligen din mens du er borte

Det er en god idé å be noen du stoler på om å sjekke boligen din mens du er borte. Hvis det har oppstått en vannskade, kan de kontakte en rørlegger før det blir en kostbar vannlekkasje.

8. Sørg for å lukke alle vinduer og isoler kuldeutsatte rør

Lokal frost kan oppstå på grunn av kald trekk fra lufteventiler, vinduer eller utette vegger, selv om resten av rommet eller bygget er oppvarmet. Det kan være lurt å sjekke vannrør på steder som:

  1. Uisolerte områder: Rør som passerer gjennom uisolerte områder, for eksempel ubebodde loft og kjellere er mer sårbare for frost.
  2. Yttervegger: Rør som er plassert i yttervegger, spesielt hvis de ikke er tilstrekkelig isolert, er mer utsatt for kulde.
  3. Utenforhus: Eksterne vannrør, for eksempel de som fører til utendørs kraner eller vanningssystemer, er særlig utsatt når det gjelder frostskader.
  4. Vindusområder: Rør nær vinduer eller andre områder som er utsatt for kald trekk, kan være mer utsatt for frost.
  5. Ventilasjonssjakter: Rør som passerer gjennom ventilasjonssjakter eller områder med luftbevegelse kan oppleve frostproblemer.
  6. Kryprområder: Rør under bygningen i kryprområder kan være mer utsatt dersom disse områdene ikke er tilstrekkelig isolert.

9. Unngå uheldig plassering av vannrør

Hvis du bygger en bolig, er det viktig å ikke plassere vannrør i kalde rom, inntil kalde og dårlig isolerte yttervegger, gulv og tak. Sørg for å stenge alle luftventiler og vinduer i nærheten av vannrør.

illustrasjon viser utsatte områder for frosne rør, frosne rør

10. Sjekk temperaturen i alle rom!

Selv om du oppvarmer oppholdsrom betyr det ikke at hele huset har samme temperatur. Derfor bør du sjekke temperaturen i alle rom der det kan være vannrør. Dette er gjennomsnittlige innetemperaturer i følge SINTEF:

Romtype Gjennomsnittlig Innetemperatur (°C)
Oppholdsrom (varmen holdes konstant) +20
Avstengte rom med to avkjølte flater (vegger eller tak) +2
Avstengte kjellerrom, uten varme i kjelleren -2
Kryperom under hus med ringmur -4
Loft med lufting -17

11. Installer varmekabler

Installer varmekabler eller varmefolie i områder der frysing er et gjentagende problem.

12. Bor du i en eldre bolig? Sjekk om det er på tide å bytte gamle rør

Eldre rør kan være rustne og mer utsatte for frost og sprekkdannelse. Det kan være lurt å ta en rørsjekk hvis du bor i en eldre bolig. Her er noen estimerte levetider for vanlige typer vannrør:

  1. Kobber: Kobber er et vanlig materiale for vannrør. Godt vedlikeholdte kobberledninger kan vare i flere tiår, ofte opp mot 50 år eller mer.
  2. Galvanisert stål: Galvaniserte stålrør har en estimert levetid på omtrent 20-50 år. Imidlertid kan de begynne å ruste og forringes over tid.
  3. PVC (polyvinylklorid): PVC-rør er holdbare og har en estimert levetid på rundt 25-40 år. De er resistente mot korrosjon, men kan bli påvirket av ekstreme temperaturer.
  4. PEX (cross-linked polyethylene): PEX-rør, et fleksibelt plastmateriale, er relativt nytt, men har vist seg å være holdbart. Estimert levetid varierer, men mange produsenter anslår at PEX-rør kan vare i opptil 50 år eller mer.
  5. Polybuten (PB) og polyetylen (PE): Disse plastmaterialene har blitt mindre vanlige på grunn av problemer knyttet til materialenes stabilitet over tid. Levetiden kan variere, men kan være i området 20-30 år.

En oppsummering av alle våre tips for å unngå frosne vannrør:

  1. Ikke skru av varmen
  2. Tøm rørene og steng av vannet
  3. Isoler rørene
  4. Tøm og steng utekran før vinteren kommer
  5. Plasser vannrør på en frostfri dybde
  6. Hel litt frostvæske i vannlås, sluk og toalett
  7. Få noen til å se over boligen din mens du er borte
  8. Sørg for å lukke alle vinduer og isoler kuldeutsatte rør
  9. Unngå uheldig plassering av vannrør
  10. Sjekk temperaturen i alle rom!
  11. Installer varmekabler
  12. Sjekk om det er på tide å bytte gamle rør

Har du fått frosne rør allerede? Les om hvordan du tiner frosne rør og unnngår vannskader eller bestill tining av vannrør fra en profesjonell rørlegger.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.