Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvordan tine frosne rør på en sikker måte? Dette er hvordan du unngår vannskader!

Tegn på at du har frosne rør:

Frosne rør kan være en utfordrende situasjon, og det er viktig å kunne gjenkjenne tegnene. Her er noen indikatorer på at rørene dine kan være frosne:

Redusert vanntrykk: Hvis vanntrykket i kranene plutselig reduseres, kan det være et tegn på at rørene er frosne.

Mislykkede kraner: Kraner som ikke gir fra seg vann, eller bare gir en tynn stråle, kan indikere frosne rør.

Uvanlige lyder: Lyder som banker, bankelyder eller pipende lyder fra rørene kan være tegn på frosne rør.

Is på utsatte rør: Synlig is eller frost på rør som er plassert i kalde områder, som i kjelleren eller på loftet, er et klart tegn på frosne rør.

bilde av et frossent rør, tine frosne rør

Steg for steg - Slik tiner du frosne avløpsrør selv:

Det finnes mange metoder som kan brukes til å tine frosne rør, men det er viktig å bruke en metode som ikke skader rørene. Den sikreste og mest skånsomme metoden er å bruke hårføneren. Varmeelementer som elektriske varmeovner, stearinlys eller gassovner bør ikke brukes, da disse kan overopphete rørene og forårsake skader.

Her er en trinnvis guide for å trygt tine frosne avløpsrør på egen hånd:

  1. Identifiser det frosne området: Finn ut hvilken del av røret som er frosset. Dette kan hjelpe deg med å målrette tineprosessen.
  2. Åpne kranene: Åpne kranene i nærheten av de frosne rørene for å la varmt vann strømme gjennom og hjelpe med tiningen.
  3. Bruk varmekilde: Bruk en hårføner eller varmluftblåser til å varme opp det frosne området. Beveg varmekilden jevnt for å unngå overoppheting av røret.
  4. Isolering etter tining: Etter at røret er tint, isoler det for å forhindre gjentakende frysing. Dette kan gjøres med polyretanskum eller aluminiumskledd mineralull.
en illustrasjon av hvordan man tiner frosne rør med en hårføner, frosne rør

Tips for å unngå skader mens du tiner frosne rør:

For å unngå skader mens du tiner frosne rør, bør du følge disse tipsene:

Først og fremst, bør du aldri bruke en åpen flamme for å tine frosne rør. Dette kan føre til brannskader og lekkasjer. I stedet, bruk hårføner eller en varmluftblåser på lav temperatur. Det kan også hjelpe å skru opp varme i huset eller i rommet der røret befinner seg.

bildet viser et isolert kobberrør, rørisolasjon
Les også!

Beskytt vannrør mot frysing, korrosjon og kondens med rørisolasjon

Rørisolasjon på vannrør refererer til prosessen med å påføre et isolasjonsmateriale rundt vannrør for å begrense varmetapet og beskytte rørene mot eksterne påvirkninger som kulde, kondens, og frysing. Dette er spesielt viktig i områder med kalde klimaforhold eller der vannrør er utsatt for temperatursvingninger.

Når du tiner rørene er det viktig å gjøre det sakte og jevnt for å forhindre sprekkdannelse. Hold hårføneren 30 cm unna røret og beveg den jevnt langs hele røret for å unngå oppheting på et enkelt sted.

Etter tining er det viktig å følge med og undersøke rørene for eventuelle skader eller lekkasjer. Skru på varmt vann etter tiningen og sjekk nøye om det lekker noe sted. Ta alltid forhåndsregler for å forhindre at rørene fryser i utgangspunktet. Sørg for at rørene er godt isolert, og at det ikke er noen lekasjer før vinteren.

Tine frosne vannrør med salt?

Å bruke salt for å tine rør er ikke anbefalt, da dette kan føre til korrosjon og skade på rørene over tid. Det er bedre å bruke trygge varmekilder som hårfønere for å unngå skader på rørene.

4 tips til å unngå frosne rør:

For å forhindre at rørene fryser i fremtiden, kan du ta følgende forholdsregler:

  1. Isoler rør i kalde områder, som kjellere og loft.
  2. Bruk tetningsmidler og isoler rundt vinduer, dører og andre områder der kald luft kan strømme inn.
  3. Ikke senk temperatur i boligen under 10 grader. Det frister å spare på strømmen, men en vannskade kan bli dyrere enn en høy strømregning.
  4. Installer varmekabler eller varmefolie i områder der frysing er et gjentagende problem.

Ved å følge disse trinnene og tipsene, kan du håndtere frosne rør effektivt, unngå skader og ta forholdsregler for å forhindre at problemet oppstår igjen. For å sørge at alt funker som det skal kan det være lurt å bestille en rørsjekk av en profesjonell rørlegger før første frost.

Ta kontakt med rørlegger her for et rørsjekk eller hjelp ved tining av vannrør!

en illustrasjon som viser hvordan en frostfri utekran fungerer, frostsikker utekran
Les også!

Hvordan vedlikeholde en utekran riktig, og hvilke fordeler gir en frostsikker utekran?

En frostsikker utekran, også kjent som en frostfri vannkran eller frostfri utekran, er en spesiell type utekran som er designet for å unngå frostskader ved å plassere vannavstengingsmekanismen langt inne i bygningen i stedet for rett bak kranen.

et bilde av en familie som ser på en taklekkasje, vannskade
Les også!

Hva er en vannskade, og dekkes det av forsikring?

En vannskade er en skade som er forårsaket av vann. Dette kan være alt fra en liten lekkasje til en oversvømmelse. Vannskader dekkes ofte ikke av forsikringer, så det er viktig å vite hva du skal gjøre dersom du får en vannskade.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.