Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvordan vedlikeholde en utekran riktig, og hvilke fordeler gir en frostsikker utekran?

Hva er en utekran og hvordan skiller den seg fra innendørs kraner?

En utekran defineres som en praktisk vannkilde som gir enkel tilgang til utendørs vannforsyning, og den er spesielt nyttig for oppgaver som hagearbeid, bilvask, rengjøring av utendørsområder, og lignende aktiviteter. Utekraner er vanligvis koblet til hovedvannforsyningssystemet til huset.

Den mest åpenbare forskjellen mellom utekraner og innendørs kraner er at utekraner er spesielt designet for å være montert utendørs, og de er konstruert for å tåle værpåkjenninger og temperaturvariasjoner.

En annen, kanskje litt mindre åpenbar forskjell, er tilstedeværelsen av en vannstengingsmekanisme i utekraner som er plassert inne i selve bygningen. Denne vannavstengingsmekanismen tjener til å tømme kranen for vann når den ikke er i bruk, og dermed unngå frostskader som kan oppstå når vann i rørene fryser i kaldt vær. På den annen side har innendørs kraner vanligvis ikke denne funksjonen, ettersom de allerede er beskyttet mot kulden i oppvarmede rom.

Unngå frostskader og vannlekasjer med riktig vedlikehold av utekraner

Hvert vinter står utekraner i eneboliger, hytter og fritidsboliger over hele landet overfor et vanlig problem. Når temperaturen synker og isen dannes, kan vannet i rørene utvide seg, og dette økte trykket kan føre til at rørene sprekker. I de verste tilfellene kan dette føre til at vannet lekker inn i boligen.

Det er viktig å merke seg at vannskader forårsaket av frost er en av de vanligste årsakene til forsikringskrav. Dette kan du lese mer om på SINTEFs fagblogg, der det forklarer hvordan rørlekkasjer utgjør en betydelig del av slike skader.

Dette viser hvor viktig det er å ta enkle forholdsregler for å unngå frostskader på utekraner. Dette kan spare deg for både kostnader og bryderi knyttet til reparasjon av vannskader. Les mer om hvordan du kan tine frosne rør her!

Her er noen nyttige tips for vedlikehold av din utekran:

 1. Lukk av vannforsyningen om vinteren:
  • En av de viktigste trinnene er å stenge av vannforsyningen til utekranen om vinteren når du ikke bruker den. Dette forhindrer at vann fryser og skader rørene. Bruk en vannkran på innsiden av huset eller en spesiell avstengningsventil for utekranen.
 2. Tøm utekranen:
  • Etter at du har stengt av vannet, åpne utekranen for å tømme den for gjenværende vann. Dette reduserer risikoen for frostskader ytterligere.
 3. Isoler utekranen:
  • Bruk isolasjonsskjold eller spesielle isolasjonssokker som er tilgjengelige for å beskytte utekranen mot lave temperaturer. Dette er spesielt nyttig for områder med strenge vintre.
 4. Reparér lekkasjer umiddelbart:
  • Hvis du oppdager lekkasjer eller drypp fra utekranen, må du umiddelbart ta tak i reparasjonen. Selv små lekkasjer kan føre til store problemer over tid.
 5. Rengjør og smør bevegelige deler:
  • Periodisk rengjøring og smøring av hendelen eller ventilmekanismen på utekranen vil bidra til å opprettholde jevn og pålitelig ytelse.
 6. Kontroller tilkoblinger:
  • Sjekk regelmessig for lekkasjer ved tilkoblingen mellom utekranen og hageslangen. Stram til eventuelle løse koblinger for å unngå vannspill.
 7. Inspeksjon av frostfrie utekraner:
  • Hvis du har en frostfri utekran, bør du likevel ta en årlig inspeksjon for å sikre at den fungerer som den skal. Dette inkluderer å sjekke for eventuelle skader eller slitasje på pakninger og ventiler.

Hva er en frostsikker utekran?

En frostsikker utekran, også kjent som en frostfri vannkran eller frostfri utekran, er en spesiell type utekran som er designet for å unngå frostskader ved å plassere vannavstengingsmekanismen langt inne i bygningen i stedet for rett bak kranen. Dette hindrer at vann i rørene fryser og forårsaker skader når temperaturen faller under null grader Celsius. Her er hvordan en frostsikker utekran fungerer:

 1. Lengre rør: En frostsikker utekran har et lengre rør som strekker seg fra utsiden av bygningen til innsiden. Den delen av røret som er utsatt for utendørstemperaturene, er tom når kranen er lukket, og dermed er det ingenting å fryse.
 2. Isolasjon: Innsiden av det lengre røret er isolert for å hindre overføring av kulde fra utsiden til innsiden. Dette bidrar til å holde vannet inne i bygningen på en temperatur som hindrer frost.
 3. Vannavstenging inne i bygningen: Vannavstengingsmekanismen, som vanligvis er en kuleventil eller en kran, er plassert inne i bygningen, ofte bak veggen hvor utekranen er montert. Når du stenger av utekranen, blir vannet faktisk stengt av langt inne i bygningen, og den delen av røret som er utsatt for utendørstemperaturen, er tømt for vann. Dette forhindrer vann fra å fryse og skade rørene.
 4. Drenering: Noen frostsikkre utekraner har også en dreneringsmekanisme for å fjerne eventuell gjenværende vann fra kranen og røret når den er stengt. Dette bidrar til å sikre at ingenting fryser inne i kranen eller røret.

Så, en frostsikker utekran fungerer ved å isolere og tømme den utvendige delen av røret for å forhindre frostskader, samtidig som vannavstengingsmekanismen er plassert inne i bygningen for å beskytte den mot kulde. Dette gjør det trygt å bruke utekranen gjennom hele året uten risiko for frostskader.

Fordeler med en frostfri utekran

Den mest åpenbare fordelen er at frostfrie utekraner er utformet for å hindre frostskader. De gir ekstra beskyttelse mot lave temperaturer, noe som forhindrer at vann i rørene fryser og skader vannforsyningssystemet.

Redusert vedlikehold: Fordi de tømmer vannet fra røret når de er lukket, krever frostfrie utekraner mindre vedlikehold for å forhindre frostskader sammenlignet med vanlige utekraner.

Beskyttelse mot vannskader: Frostfrie utekraner bidrar til å forhindre lekkasjer og vannskader i boligen ved å holde vannet utendørs og forhindre at det trenger inn i veggene.

Enkel installasjon: De kan være enkle å installere, og mange modeller passer til eksisterende utekraner, slik at oppgraderingen til en frostfri variant kan være relativt enkel.

Lang levetid: Frostfrie utekraner er vanligvis konstruert for å være holdbare og ha en lang levetid, noe som gir pålitig ytelse i mange år.

Viktig å huske før vinteren hvis du har en frostfri utekran!

Frostfrie utekraner krever generelt mindre vedlikehold enn vanlige utekraner, men det er fortsatt flere viktige hensyn du må ta. Her er noen flere viktige punkter du bør huske på:

 1. Riktig demontering av utstyr: Før vinteren kommer, bør du demontere eventuelle slanger, munnstykker eller annet tilbehør som er koblet til utekranen. Dette bidrar til å sikre at vannet dreneres skikkelig bort fra kranen og hindrer frysing.
 2. Korrekt installasjon med vinkel: Sjekk at utekranen er installert med en liten helling eller vinkel slik at vannet kan renne vekk fra kranen når den er lukket. Dette hjelper med å tømme eventuelle gjenværende vannrester fra røret.
 3. Følg produsentens forskrifter: Les grundig gjennom produsentens retningslinjer for din spesifikke frostfrie utekran. Forsikre deg om at den er installert i henhold til disse forskriftene og eventuelle lokale byggeforskrifter for å sikre pålitelig og trygg bruk.
 4. Regelmessig inspeksjon: Utfør jevnlige inspeksjoner av utekranen for å identifisere eventuelle lekkasjer, slitasje eller andre potensielle problemer. Tidlig oppdagelse kan forhindre kostbare skader.
 5. Vannavstenging ved langvarig kaldt vær: Hvis det forventes svært lave temperaturer i en lengre periode, bør du vurdere å stenge av vannforsyningen til utekranen midlertidig for ekstra beskyttelse.

Det er avgjørende å merke seg at en frostfri utekran vil fungere som den skal, kun hvis den er riktig installert. Selv om det kan være fristende å prøve å installere den selv, anbefales det sterkt å søke hjelp fra en profesjonell rørlegger. Dette er for å unngå potensielle store og kostbare vannskader i fremtiden. Rørlegger SOS har døgnvakter tilgjengelige over hele landet, og de kan sørge for at installasjonen av din frostfrie utekran blir utført korrekt og i samsvar med de nødvendige standardene.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Dette bør du vite hvis du skal pusse opp badet – og hva det koster

Finn ut av forskjellen mellom totalrenovering og overfladisk oppussing, stegene i en totalrenovering, kostnadsestimater, faktorer som påvirker prisen, og når det er hensiktsmessig å velge hver tilnærming basert på ulike forhold som badets alder, tekniske tilstand og budsjett. Les også om viktige påminnelser om dokumentasjon og behovet for å søke godkjenning fra kommunen.

Rørleggerens råd for en lavere strømregning!

Man kan redusere strømregningen ved å dusje kortere, bruke energieffektive oppvarmingskilder som luft-til-luft varmepumpe og en smart varmtvannsbereder!

Hvordan vedlikeholde en utekran riktig, og hvilke fordeler gir en frostsikker utekran?

En frostsikker utekran, også kjent som en frostfri vannkran eller frostfri utekran, er en spesiell type utekran som er designet for å unngå frostskader ved å plassere vannavstengingsmekanismen langt inne i bygningen i stedet for rett bak kranen.

Hva er et blandebatteri?

Et blandebatteri hjelper oss med å kontrollere vannets temperatur ved å blande kaldt og varmt vann. Blandebatterier justerer raskt balansen mellom varmt og kaldt vann når vanntrykket endres. Dusjbatteri og servantbatteri har samme funksjon, men er tilpasset kjøkkenet og dusjen.

5 vanligste rørleggerproblemer som du kan løse selv

Man kan spare penger ved å løse selv problemer som lekkende kraner ved å bytte ut pakninger eller O-ring, tette avløp, reparere mindre rørlekasjer, dårlig vanntrykk, løse problemet med kaldt vann og tine frosne rør.

Vond lukt og tette sluk? Dette trenger du å vite om rørspyling

Rørspyling kan utføres ved hjelp av forskjellige metoder, inkludert mekanisk fjerning av blokkeringer ved hjelp av roterende kabler eller høytrykksspyleutstyr. Valget av metode avhenger av typen blokkering og rørmaterialet.