Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Beskytt vannrør mot frysing, korrosjon og kondens med rørisolasjon

Hva er rørisolasjon?

Rørisolasjon på vannrør refererer til prosessen med å påføre et isolasjonsmateriale rundt vannrør for å begrense varmetapet og beskytte rørene mot eksterne påvirkninger som kulde, kondens, og frysing. Dette er spesielt viktig i områder med kalde klimaforhold eller der vannrør er utsatt for temperatursvingninger.

I hvilke tilfeller trenger man rørisolasjon?

Rørisolasjon er vanligvis nødvendig i flere situasjoner for å oppnå energieffektivitet, beskytte rør mot kulde og frost, samt forhindre kondens og korrosjon. Her er noen vanlige tilfeller der rørisolasjon er anbefalt eller nødvendig:

  1. Kaldt klima:
    • I områder med kalde vintre, spesielt der temperaturen kan falle under frysepunktet, er rørisolasjon viktig for å forhindre frysing av vannrør. Dette er avgjørende for å unngå frostskader og vannlekkasjer.
  2. Varmtvannsrør:
    • Isolasjon av varmtvannsrør bidrar til å redusere varmetapet under transport og opprettholde ønsket vanntemperatur. Dette fører til lavere energikostnader og mer effektiv bruk av varmtvannssystemet.
  3. Kaldtvannsrør om sommeren:
    • Selv i varme områder kan det dannes kondens på kaldtvannsrør når de kommer i kontakt med varm luft. Rørisolasjon bidrar til å forhindre kondens, noe som kan redusere risikoen for korrosjon og fuktskader.
  4. Eksponerte rør:
    • Rør som er plassert utenfor bygninger eller i uoppvarmede områder, som loft, kjellere eller hytter, er spesielt utsatt for kulde. Rørisolasjon beskytter dem mot frost og skader.
  5. Industrielle anlegg:
    • I industrianlegg, spesielt der prosesser involverer transport av varme eller kalde væsker gjennom rørsystemer, er rørisolasjon viktig for å opprettholde riktig temperatur og beskytte rørene.
  6. Energibesparelse:
    • Generelt sett kan rørisolasjon være en del av en overordnet strategi for å redusere energitap og forbedre energieffektiviteten i boliger, næringsbygg og industrielle anlegg.

Kan man isolere rør med snø?

Ja, snø kan man bruke til sin fordel i dette tilfelle. Kast snøen opp etter veggene for å beskytte huset eller hytten mot kalde trekk og vindkast. På denne måten kan du isolere rør og beskytte det mot frostskader.

Det er viktig å nevne at dette kan funke i noen tilfeller, men man bør isolere rør ytterliggere med isolasjonsmaterialer som er designet for å redusere varmetap, forhindre frysing, og beskytte rørene mot kondens og korrosjon. Dette kan være for eksempel skumplast, mineralull, gummiisolasjon eller aerogel.

Hvilke isolasjonsmaterialer finnes det og hvor høy temperatur tåler de?

Rørisolasjonsmaterialer
Isolasjonsmateriale Tetthet (kg/m3) Temperaturgrense
Mineralull Opptil 535°C
Steinull 140 Opptil 700°C
Bergull 140 Opptil 550°C
Glassull 80 Opptil 450°C
Kalksilikat 200-280 Opptil 815°C
Ekspandert perlitt 192 Opptil 550°C
Ekspandert silica Opptil 535°C
Ildfast fiber 150 Opptil 1750°C
Polyuretanskum 40 Fra -150°C til 110°C
Polyisocyanurat 40-64 Fra -150°C til 125°C
Celleglass 147 Opptil 350°C
Keramisk fiber 250 Opptil 760°C

Hva skjer hvis et vannrør fryser?

Før det blir minusgrader kan det være lurt å sjekke om rørene dine er isolert. Dette er for å forhindre frosne rør som kan sprekke og forårsake en dyr vannskade. Dette skjer fordi at vannet utvider seg når det fryser og hvis du ikke har tømt rørene for vann, så kan det hende at isen skaper et trykk som fører til sprukne vannrør. Ved å sørge for at du har rørisolasjon på plass kan du forhindre frostskader og vannlekkasjer i boligen din. Hvis det har skjedd en vannlekkasje i boligen din er det viktig at du ringer til en rørlegger så raskt som mulig.

Les om hvordan du kan tine frosne rør selv eller bestill tining av vannrør her.

Slik isolerer du rør selv trinn-for-trinn

Materialer og verktøy du trenger:

  • Isolasjonsmateriale: Velg det isolasjonsmaterialet som passer best for ditt formål, for eksempel skumplast, mineralull eller fleksibel skumgummi. Målet er å velge et materiale med tilstrekkelig isolasjonsevne for dine spesifikke behov.
  • Isoleringsskjell eller tape: Bruk isoleringsskjell eller spesialdesignet tape for å feste isolasjonen rundt rørene.
  • Målebånd: For å måle rørdiameteren og få riktig størrelse på isolasjonen.
  • Skarp kniv: For å kutte isolasjonsmaterialet i riktig lengde og form.
  • Blyant eller markør: For å merke hvor du skal kutte isolasjonen.

Trinn-for-trinn:

1. Mål rørdiameteren:

  • Bruk målebåndet for å måle diameteren på røret du skal isolere. Dette er viktig for å kjøpe riktig størrelse isolasjonsmateriale.

2. Kutt isolasjonen:

  • Basert på målingene, kutt isolasjonsmaterialet til riktig lengde ved hjelp av den skarpe kniven. Pass på å få en jevn og tett passform rundt røret.

3. Plasser isolasjonen rundt røret:

  • Åpne isolasjonen og plasser den forsiktig rundt røret. Sørg for at isolasjonen er godt festet og dekker hele røret uten hull eller sprekker.

4. Fest isolasjonen med skjell eller tape:

  • Bruk isolasjonsskjell eller spesialdesignet tape for å feste isolasjonen på plass. Dette sikrer at isolasjonen ikke sklir av og gir en ekstra tetning.

5. Gjenta prosessen for alle rør:

  • Gjenta trinnene for hvert rør du ønsker å isolere. Dette kan inkludere varmtvannsrør, kaldtvannsrør og rør i uoppvarmede områder.

6. Sørg for god tetting:

  • Sørg for at det ikke er åpninger eller sprekker i isolasjonen, spesielt der rørene kobler seg sammen. Tetthet er viktig for å opprettholde isolasjonens effektivitet.

Se også:

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.