Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Beskytt vannrør mot frysing, korrosjon og kondens med rørisolasjon

Hva er rørisolasjon?

Rørisolasjon på vannrør refererer til prosessen med å påføre et isolasjonsmateriale rundt vannrør for å begrense varmetapet og beskytte rørene mot eksterne påvirkninger som kulde, kondens, og frysing. Dette er spesielt viktig i områder med kalde klimaforhold eller der vannrør er utsatt for temperatursvingninger.

I hvilke tilfeller trenger man rørisolasjon?

Rørisolasjon er vanligvis nødvendig i flere situasjoner for å oppnå energieffektivitet, beskytte rør mot kulde og frost, samt forhindre kondens og korrosjon. Her er noen vanlige tilfeller der rørisolasjon er anbefalt eller nødvendig:

  1. Kaldt klima:
    • I områder med kalde vintre, spesielt der temperaturen kan falle under frysepunktet, er rørisolasjon viktig for å forhindre frysing av vannrør. Dette er avgjørende for å unngå frostskader og vannlekkasjer.
  2. Varmtvannsrør:
    • Isolasjon av varmtvannsrør bidrar til å redusere varmetapet under transport og opprettholde ønsket vanntemperatur. Dette fører til lavere energikostnader og mer effektiv bruk av varmtvannssystemet.
  3. Kaldtvannsrør om sommeren:
    • Selv i varme områder kan det dannes kondens på kaldtvannsrør når de kommer i kontakt med varm luft. Rørisolasjon bidrar til å forhindre kondens, noe som kan redusere risikoen for korrosjon og fuktskader.
  4. Eksponerte rør:
    • Rør som er plassert utenfor bygninger eller i uoppvarmede områder, som loft, kjellere eller hytter, er spesielt utsatt for kulde. Rørisolasjon beskytter dem mot frost og skader.
  5. Industrielle anlegg:
    • I industrianlegg, spesielt der prosesser involverer transport av varme eller kalde væsker gjennom rørsystemer, er rørisolasjon viktig for å opprettholde riktig temperatur og beskytte rørene.
  6. Energibesparelse:
    • Generelt sett kan rørisolasjon være en del av en overordnet strategi for å redusere energitap og forbedre energieffektiviteten i boliger, næringsbygg og industrielle anlegg.

Kan man isolere rør med snø?

Ja, snø kan man bruke til sin fordel i dette tilfelle. Kast snøen opp etter veggene for å beskytte huset eller hytten mot kalde trekk og vindkast. På denne måten kan du isolere rør og beskytte det mot frostskader.

Det er viktig å nevne at dette kan funke i noen tilfeller, men man bør isolere rør ytterliggere med isolasjonsmaterialer som er designet for å redusere varmetap, forhindre frysing, og beskytte rørene mot kondens og korrosjon. Dette kan være for eksempel skumplast, mineralull, gummiisolasjon eller aerogel.

Hvilke isolasjonsmaterialer finnes det og hvor høy temperatur tåler de?

Rørisolasjonsmaterialer
Isolasjonsmateriale Tetthet (kg/m3) Temperaturgrense
Mineralull Opptil 535°C
Steinull 140 Opptil 700°C
Bergull 140 Opptil 550°C
Glassull 80 Opptil 450°C
Kalksilikat 200-280 Opptil 815°C
Ekspandert perlitt 192 Opptil 550°C
Ekspandert silica Opptil 535°C
Ildfast fiber 150 Opptil 1750°C
Polyuretanskum 40 Fra -150°C til 110°C
Polyisocyanurat 40-64 Fra -150°C til 125°C
Celleglass 147 Opptil 350°C
Keramisk fiber 250 Opptil 760°C

Hva skjer hvis et vannrør fryser?

Før det blir minusgrader kan det være lurt å sjekke om rørene dine er isolert. Dette er for å forhindre frosne rør som kan sprekke og forårsake en dyr vannskade. Dette skjer fordi at vannet utvider seg når det fryser og hvis du ikke har tømt rørene for vann, så kan det hende at isen skaper et trykk som fører til sprukne vannrør. Ved å sørge for at du har rørisolasjon på plass kan du forhindre frostskader og vannlekkasjer i boligen din. Hvis det har skjedd en vannlekkasje i boligen din er det viktig at du ringer til en rørlegger så raskt som mulig.

Les om hvordan du kan tine frosne rør selv eller bestill tining av vannrør her.

Slik isolerer du rør selv trinn-for-trinn

Materialer og verktøy du trenger:

  • Isolasjonsmateriale: Velg det isolasjonsmaterialet som passer best for ditt formål, for eksempel skumplast, mineralull eller fleksibel skumgummi. Målet er å velge et materiale med tilstrekkelig isolasjonsevne for dine spesifikke behov.
  • Isoleringsskjell eller tape: Bruk isoleringsskjell eller spesialdesignet tape for å feste isolasjonen rundt rørene.
  • Målebånd: For å måle rørdiameteren og få riktig størrelse på isolasjonen.
  • Skarp kniv: For å kutte isolasjonsmaterialet i riktig lengde og form.
  • Blyant eller markør: For å merke hvor du skal kutte isolasjonen.

Trinn-for-trinn:

1. Mål rørdiameteren:

  • Bruk målebåndet for å måle diameteren på røret du skal isolere. Dette er viktig for å kjøpe riktig størrelse isolasjonsmateriale.

2. Kutt isolasjonen:

  • Basert på målingene, kutt isolasjonsmaterialet til riktig lengde ved hjelp av den skarpe kniven. Pass på å få en jevn og tett passform rundt røret.

3. Plasser isolasjonen rundt røret:

  • Åpne isolasjonen og plasser den forsiktig rundt røret. Sørg for at isolasjonen er godt festet og dekker hele røret uten hull eller sprekker.

4. Fest isolasjonen med skjell eller tape:

  • Bruk isolasjonsskjell eller spesialdesignet tape for å feste isolasjonen på plass. Dette sikrer at isolasjonen ikke sklir av og gir en ekstra tetning.

5. Gjenta prosessen for alle rør:

  • Gjenta trinnene for hvert rør du ønsker å isolere. Dette kan inkludere varmtvannsrør, kaldtvannsrør og rør i uoppvarmede områder.

6. Sørg for god tetting:

  • Sørg for at det ikke er åpninger eller sprekker i isolasjonen, spesielt der rørene kobler seg sammen. Tetthet er viktig for å opprettholde isolasjonens effektivitet.

Se også:

Flere hundre fornøyde kunder!

Ágnes Klein

Raskt og hjelpsom! Profesjonelle arbeid

Bjørn Inge Rodal

Alt fungerte godt. Minuset er forskuddsbetaling. Burde være unødvendig.

Edwin Nordgarden

Fantastisk behagelig mann Haakon Slaatto og kjempebra utført arbeid!!!

Linda Joh.

Glimrende jobb

Britt Thoring

Ringte og i løpet av en time var problemet løst av en hyggelig ansatt. Anbefales !

Hermod Martinsen

Jeg startet med et google-søk på 24-timers rørleggervakt på en lørdagskveld. Så begynte jeg på toppen mes å ringe de som påsto at de hadde 24-timers rørleggerservice. Det bar mye dårlig respons. Det var først da jeg kom til RØRLEGGER SOS at jeg møtte en positiv og behjelpelig rørlegger som presenterte seg Niklas. Det ble rask avtalt tid og sted, og da Niklas kom løste han problemet raskt og effektivt. Dermed kunne helgen gjenopptas. Topp service!!

Kristian «Kristian»

Jobben ble gjort færdigt å bra å effektivt😊

Terje Wilhelmsen

Kan anbefalled på det varmeste kom når han skulle og utførte jobben perfekt særdeles hyggelig mann

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

et bilde av mikrosement på gulvet, mikrosement

Er vinyl et godt valg for badet?

Vinyl er et syntetisk materiale laget av polyvinylklorid (PVC), som brukes til en rekke formål, blant annet gulvbelegg, veggdekor, plater og tekstiler. Vinyl er populært i bygg- og interiørbransjen på grunn av sine slitesterke, vannavstøtende og vedlikeholdsvennlige egenskaper. Våtromsvinyl er spesiallaget for bad, vaskerom og andre våtrom. Den er vanntett, som regel sklisikker, enkel å vaske og vedlikeholde og brukes ofte med varmekabler på bad.

En illustrasjon av en rørleggervakt som reparer en vannlekkasje under en vask.

Hvordan fikse en dryppende kran selv?

En vannkran som drypper kommer ofte av en enkel løsning, som f.eks. en forkalket gummipakning som kan lett erstattes. Start mes å fikse en dryppede vannkran ved å først finne ut av hvor problemet ligger, deretter stenger du av vannet til hele boligen, og fikser lett problemet selv.

Slik renser du filteret i vaskemaskinen

For å sikre optimal ytelse bør vaskemaskinens filter renses jevnlig. Koble fra strømmen, fjern filteret, og fjern smuss med papir. Bløtlegg og rengjør filteret grundig før du setter det tilbake. Rengjør innsiden av maskinen og kjør en tom vaskesyklus for å teste at alt fungerer.

Hva gjør en rørlegger?

Som rørlegger jobber du med installasjon, vedlikehold og reparasjon av vann-, varme- og avløpssystemer. Arbeidet inkluderer oppgaver som å montere baderom, fikse lekkasjer, installere varmeanlegg og legge rør i nye bygg.

En håndtegnet illustrasjon av en håndkletørker

Vurderer du å montere en håndkletørker?

En håndkletørker er en funksjonell og elegant løsning for baderommet. Den gir ikke bare varme og tørre håndklær, men bidrar også til å holde badet lunt og fri for fuktighet. Håndkletørkere finnes i ulike størrelser, design og materialer, noe som gjør det enkelt å finne en modell som passer til ditt behov og interiørstil. De kan kobles til strøm, vannbåren varme eller fungere som kombinasjonsmodeller. En håndkletørker er perfekt for daglig bruk, spesielt i kaldere måneder, og er et smart valg for å redusere fuktproblemer og skape en komfortabel atmosfære på badet.

illustrasjon av hva vaare rorleggere kan hjelpe med

Alt du lurer på om baderomsvifte

En baderomsvifte hjelper til å fjerne fuktighet fra et rom og ut av bygningen. På denne måten sørger man for et bedre inneklima og slik kan man unngå muggvekst.