Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Beskytt vannrør mot frysing, korrosjon og kondens med rørisolasjon

Hva er rørisolasjon?

Rørisolasjon på vannrør refererer til prosessen med å påføre et isolasjonsmateriale rundt vannrør for å begrense varmetapet og beskytte rørene mot eksterne påvirkninger som kulde, kondens, og frysing. Dette er spesielt viktig i områder med kalde klimaforhold eller der vannrør er utsatt for temperatursvingninger.

I hvilke tilfeller trenger man rørisolasjon?

Rørisolasjon er vanligvis nødvendig i flere situasjoner for å oppnå energieffektivitet, beskytte rør mot kulde og frost, samt forhindre kondens og korrosjon. Her er noen vanlige tilfeller der rørisolasjon er anbefalt eller nødvendig:

  1. Kaldt klima:
    • I områder med kalde vintre, spesielt der temperaturen kan falle under frysepunktet, er rørisolasjon viktig for å forhindre frysing av vannrør. Dette er avgjørende for å unngå frostskader og vannlekkasjer.
  2. Varmtvannsrør:
    • Isolasjon av varmtvannsrør bidrar til å redusere varmetapet under transport og opprettholde ønsket vanntemperatur. Dette fører til lavere energikostnader og mer effektiv bruk av varmtvannssystemet.
  3. Kaldtvannsrør om sommeren:
    • Selv i varme områder kan det dannes kondens på kaldtvannsrør når de kommer i kontakt med varm luft. Rørisolasjon bidrar til å forhindre kondens, noe som kan redusere risikoen for korrosjon og fuktskader.
  4. Eksponerte rør:
    • Rør som er plassert utenfor bygninger eller i uoppvarmede områder, som loft, kjellere eller hytter, er spesielt utsatt for kulde. Rørisolasjon beskytter dem mot frost og skader.
  5. Industrielle anlegg:
    • I industrianlegg, spesielt der prosesser involverer transport av varme eller kalde væsker gjennom rørsystemer, er rørisolasjon viktig for å opprettholde riktig temperatur og beskytte rørene.
  6. Energibesparelse:
    • Generelt sett kan rørisolasjon være en del av en overordnet strategi for å redusere energitap og forbedre energieffektiviteten i boliger, næringsbygg og industrielle anlegg.

Kan man isolere rør med snø?

Ja, snø kan man bruke til sin fordel i dette tilfelle. Kast snøen opp etter veggene for å beskytte huset eller hytten mot kalde trekk og vindkast. På denne måten kan du isolere rør og beskytte det mot frostskader.

Det er viktig å nevne at dette kan funke i noen tilfeller, men man bør isolere rør ytterliggere med isolasjonsmaterialer som er designet for å redusere varmetap, forhindre frysing, og beskytte rørene mot kondens og korrosjon. Dette kan være for eksempel skumplast, mineralull, gummiisolasjon eller aerogel.

Hvilke isolasjonsmaterialer finnes det og hvor høy temperatur tåler de?

Rørisolasjonsmaterialer
Isolasjonsmateriale Tetthet (kg/m3) Temperaturgrense
Mineralull Opptil 535°C
Steinull 140 Opptil 700°C
Bergull 140 Opptil 550°C
Glassull 80 Opptil 450°C
Kalksilikat 200-280 Opptil 815°C
Ekspandert perlitt 192 Opptil 550°C
Ekspandert silica Opptil 535°C
Ildfast fiber 150 Opptil 1750°C
Polyuretanskum 40 Fra -150°C til 110°C
Polyisocyanurat 40-64 Fra -150°C til 125°C
Celleglass 147 Opptil 350°C
Keramisk fiber 250 Opptil 760°C

Hva skjer hvis et vannrør fryser?

Før det blir minusgrader kan det være lurt å sjekke om rørene dine er isolert. Dette er for å forhindre frosne rør som kan sprekke og forårsake en dyr vannskade. Dette skjer fordi at vannet utvider seg når det fryser og hvis du ikke har tømt rørene for vann, så kan det hende at isen skaper et trykk som fører til sprukne vannrør. Ved å sørge for at du har rørisolasjon på plass kan du forhindre frostskader og vannlekkasjer i boligen din. Hvis det har skjedd en vannlekkasje i boligen din er det viktig at du ringer til en rørlegger så raskt som mulig.

Les om hvordan du kan tine frosne rør selv eller bestill tining av vannrør her.

Slik isolerer du rør selv trinn-for-trinn

Materialer og verktøy du trenger:

  • Isolasjonsmateriale: Velg det isolasjonsmaterialet som passer best for ditt formål, for eksempel skumplast, mineralull eller fleksibel skumgummi. Målet er å velge et materiale med tilstrekkelig isolasjonsevne for dine spesifikke behov.
  • Isoleringsskjell eller tape: Bruk isoleringsskjell eller spesialdesignet tape for å feste isolasjonen rundt rørene.
  • Målebånd: For å måle rørdiameteren og få riktig størrelse på isolasjonen.
  • Skarp kniv: For å kutte isolasjonsmaterialet i riktig lengde og form.
  • Blyant eller markør: For å merke hvor du skal kutte isolasjonen.

Trinn-for-trinn:

1. Mål rørdiameteren:

  • Bruk målebåndet for å måle diameteren på røret du skal isolere. Dette er viktig for å kjøpe riktig størrelse isolasjonsmateriale.

2. Kutt isolasjonen:

  • Basert på målingene, kutt isolasjonsmaterialet til riktig lengde ved hjelp av den skarpe kniven. Pass på å få en jevn og tett passform rundt røret.

3. Plasser isolasjonen rundt røret:

  • Åpne isolasjonen og plasser den forsiktig rundt røret. Sørg for at isolasjonen er godt festet og dekker hele røret uten hull eller sprekker.

4. Fest isolasjonen med skjell eller tape:

  • Bruk isolasjonsskjell eller spesialdesignet tape for å feste isolasjonen på plass. Dette sikrer at isolasjonen ikke sklir av og gir en ekstra tetning.

5. Gjenta prosessen for alle rør:

  • Gjenta trinnene for hvert rør du ønsker å isolere. Dette kan inkludere varmtvannsrør, kaldtvannsrør og rør i uoppvarmede områder.

6. Sørg for god tetting:

  • Sørg for at det ikke er åpninger eller sprekker i isolasjonen, spesielt der rørene kobler seg sammen. Tetthet er viktig for å opprettholde isolasjonens effektivitet.

Se også:

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Tegninger viser en åpen og en lukket tilbakeslagsventil til vann og avløp.

Alt du lurer på om tilbakeslagsventil til vann og avløp

En tilbakeslagsventil lar væske strømme kun i en retning og stenger av dersom strømretningen endres og åpnes igjen når den strømmer igjen i riktig retning.

En hånd som vasker hjørner et hjørne i oppvaskmaskin med en klut og eddik.

Slik renser du oppvaskmaskin med eddik

Rens oppvaskmaskin med eddik, vann og en klut. Først bør du ta ut filter og bløtlegge den i vann. Deretter vask alle kriker og kroker med eddik- og vannblandingen. Plasser de avtakbare delene i maskinen med et glass eddik. Kjør oppvaskmaskinen på den varmeste temperaturinnstillingen og vask utsiden. Etter at syklusen er ferdig, plasser alle avtakbare delene på plass.

en illiustrasjon som viser hvordan vannstopper funker

Alt du trenger å vite om vannstopper

I følge byggeforskriften i Tek 17 er det krav om vannstoppper på steder hvor vannet kan lekke uten å renne ned i et sluk. En trådløs vannstopper plasseres i nærheten av en vannkilde, for eksempel på kjøkkenet, vaskemaskinen eller andre steder hvor det er risiko for vannlekkasjer. Når en lekkasje oppdages, gir lekkasjestopperen beskjed til sentralenheten som lager en pipelyd samtidig som den gir beskjed til stoppekranen til å stenge av vanntilførselen til hele boligen.

slik funker en sirkulasjonspumpe

Hvorfor trenger man en sirkulasjonspumpe?

En sirkulasjonspumpe jobber med å føre vann rundt i hele bygget. Dette kan være f.eks. i oppvarming, ventilasjon og klimaanlegg. Uten en sirkulasjonspumpe hadde vann stått stille i alle rør og da hadde du ikke fått noe vann i dusjen, vasken og i kjøkkenkranen

Illustrasjon av hvordan bergvarme fungerer

Alt du trenger å vite om bergvarme

Som navnet tilsier, er bergvarme et system for oppvarming av boliger ved å utnytte grunnvarme fra berg eller fjell. En bergvarmepumpe henter enten opp solvarmen som er lagret i jorden, eller varme fra områder mellom tektoniske plater, hvor vulkansk aktivitet kan forekomme nærmere jordoverflaten. I slike områder blir både jorden og underjordiske vannkilder oppvarmet helt naturlig. På denne måten kan man dra nytte av naturens kilder og installere en bergvarmepumpe, også kalt en væske-til-vann-varmepumpe.

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.