Hva er byggebransjens våtromsnorm og hvorfor er det viktig for ditt bad?
Hva er våtromsnorm?
Når man skal pusse opp eller bygge et nytt bad, er det utrolig viktig at jobben blir gjort skikkelig. Badet er det rommet i huset som er mest utsatt for fukt og vannskader. Derfor finnes det en egen våtromsnorm – en slags “oppskrift” for hvordan bad og andre våtrom skal bygges trygt og riktig.
Hvorfor bør man følge våtromsnormen hvis den ikke er lovfestet?
Historisk sett oppstod våtromsnormen på grunn av altfor mange vannskader som har skjedd i norske hjem. Våtromsnormen er ikke lovfestet, men det er sterkt anbefalt å følge den av flere grunner:
- Trygghet for deg som kunde: Våtrom er spesielt utsatt for fukt og lekkasjer. Med våtromsnormen som rettesnor vet du at jobben er gjort skikkelig.
- Dokumentasjon: Følger man BVN, får man god dokumentasjon på at arbeidet er gjort riktig – noe som kan være gull verdt ved salg av bolig.
- Forsikring og reklamasjon: Mange forsikringsselskaper ser positivt på at bad er bygget etter våtromsnormen. Det kan også gjøre det enklere å få gjennomslag ved reklamasjon.
Du som kunde, kan spørre om å få laget en kontrakt med de som utfører arbeidet for å avtale om normen skal følges, om den skal følges delvis eller fullt ut. Les mer om dette i: 2 Avtaler om bruk av BVN.
Hva inneholder byggebransjens våtromsnorm?
Her er en enkel oversikt over hva normen handler om:
1. God planlegging
Før man begynner, må man planlegge hvordan badet skal bygges – hvor sluket skal være, hvordan vannet skal renne riktig vei (fall på gulvet), hvor ventilasjonen kommer, og at det blir lett å bruke rommet.
2. Riktige materialer
Det skal bare brukes materialer som tåler fukt og vann. Alt fra gulv og vegger til lim og fugemasse må være godkjent for våtrom. På den måten unngår man at det oppstår råte, mugg eller vannlekkasjer.
3. Skikkelig håndverk
Det viktigste med våtromsnormen er hvordan jobben blir gjort. For eksempel:
- Gulvet må ha riktig helling mot sluket.
- Membran må legges riktig.
- Alle rør og koblinger må være tette og sikre. Alt må monteres på en måte som forhindrer vann i å trenge inn der det ikke skal.
4. Dokumentasjon
Når jobben er ferdig, skal det følge med dokumentasjon på hva som er gjort – og hvordan. Det gjør det lettere å selge boligen senere, og det kan være viktig hvis det skulle oppstå en skade i fremtiden.
5. Ansvar og kompetanse
Bare fagfolk med riktig opplæring og sertifisering får bygge bad etter våtromsnormen. Det gir ekstra trygghet for deg som kunde – og gjør det lettere å vite hvem som har ansvar for hva.
Ofte stilte spørsmål om våtromsnormen
Hva er kravene i våtromsnormen?
Våtromsnormen stiller strenge krav til hvordan bad og andre våtrom skal bygges for å unngå fuktskader. Dette gjelder blant annet hvordan gulv skal bygges, hvor sluk og rør skal plasseres, og hvordan man skal tette med membran. Den sier også hvem som har lov til å utføre arbeidet – og hvordan det skal dokumenteres.
Hva sier våtromsnormen om sluk?
Sluket er en av de viktigste delene i et våtrom. Normen sier at det alltid skal være fall mot sluket, og at gulvet nærmest sluket må ha et brattere fall (minst 1:50). Sluket må være godkjent for våtrom og riktig montert for å hindre lekkasje.
Gjelder våtromsnormen også for vaskerom?
Ja, vaskerom regnes som et våtrom hvis det er fare for vannsøl eller lekkasje, f.eks. fra vaskemaskin. Da gjelder de samme kravene til tetting, sluk, membran og fall som på bad.
Hva med dokumentasjon – hva må jeg ha?
Når badet er bygget etter våtromsnormen, skal det følge med dokumentasjon som viser hva som er gjort, hvilke produkter som er brukt, og hvem som har utført arbeidet. Dette er viktig for garantier, forsikring og ved boligsalg.
Hva sier våtromsnormen om elektroarbeid?
Alt elektrisk arbeid i våtrom må utføres av en autorisert elektriker. Det er egne sikkerhetsregler for plassering av stikkontakter, varmekabler og belysning i våtsoner. Elektrikeren må følge både våtromsnormen og NEK 400 (el-normen).
Hvor mye fall skal det være mot sluk?
Våtromsnormen krever minst 1:100 fall på hele gulvet, og minimum 1:50 i en 0,5–1 meter radius rundt sluket. Dette for å sikre at vann renner riktig vei og ikke samler seg.
Finnes det en sjekkliste for våtromsnormen?
Ja! Det finnes sjekklister som brukes av fagfolk for å kontrollere at alle krav i normen er fulgt. Vi bruker slike sjekklister på alle våre prosjekter – det gir trygghet for deg som kunde.
Kan jeg ta kurs i våtromsnormen?
Ja. Det finnes egne kurs for håndverkere og fagpersoner som vil lære å bygge etter våtromsnormen. Kursene tilbys blant annet av Fagrådet for våtrom (FFV), og gir våtromssertifikat ved bestått opplæring. Sjekk ut kursene her: FFV
Når ble våtromsnormen innført?
Byggebransjens våtromsnorm ble først lansert i 1994. Den har blitt oppdatert flere ganger siden, for å følge med på nye krav og materialer.
Hva er garantien hvis badet er bygget etter våtromsnormen?
Et bad bygget etter våtromsnormen, av sertifiserte fagfolk, har ofte bedre garanti enn andre. Det gir deg dokumentert kvalitet og gjør det lettere å reklamere hvis noe skulle gå galt.
Hva sier normen om bruk av membran?
Membran er det tette laget som hindrer vann i å trenge inn i gulv og vegger. Våtromsnormen stiller klare krav til hvordan membran skal legges, både på gulv og vegg, og rundt gjennomføringer og sluk.
Hva menes med "soner" i våtromsnormen?
Våtrom deles inn i våte og tørre soner. Våte soner er områder der det ofte kommer vann (som i dusjen), mens tørre soner er for eksempel der det står et skap. Dette avgjør hvor det må være membran, og hvor elektrisk utstyr kan monteres.