Logo

Tining av vannrør

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

HELE NORGE

HASTER DET? RING OSS

489 13 380

BLI OPPRINGT AV OSS

Ønsker du et pristilbud?

Detaljer om jobben

Tining av vannrør

Hva kan du gjøre selv?

Hvis du merker at vannrørene dine har frosset, kan du prøve et par triks selv før du ringer etter hjelp. Bruk en hårføner, legg på noen varme kluter, eller skru opp varmen der røret er. Men husk, aldri åpne flammer for å tine rørene – det kan ende dårlig!

Noen ganger er det likevel best å ringe en rørlegger, særlig hvis:

 1. Rørene er utenfor huset: Kommer du ikke til rørene med hårføneren din fordi de er utenfor rekkevidde? Da trenger du nok hjelp fra en proff.
 2. Ingenting virker: Har du prøvd alt, men rørene er fortsatt iskalde? Da er det på tide å få inn noen med rett utstyr og kunnskap.
 3. Redd for å gjøre skade: Er du usikker på om du kan gjøre vondt verre? Da er det bedre å være på den sikre siden og la en ekspert ta seg av det. Du vil ikke ende opp med vannlekkasje og en stor regning fordi et rør sprakk.

Det er greit å prøve selv først, men noen ganger er det bare smartere (og tryggere) å la en fagperson ta over.

Hvordan vite om vannrørene har frosset?

Disse er noen tegn på frosne vannrør:

 1. Ingen vann fra kranen eller lavt vanntrykk
 2. Rare lyder: Hvis du hører klukking eller buldring fra rørene når du prøver å bruke vannet, kan det være et tegn på at is blokkerer vannstrømmen.
 3. Synlig is
 4. Vannet blir aldri varmt

Hvordan tines vannrør av en profesjonell rørlegger?

Når det kommer til å tine frosne vannrør, har rørleggere og noen ganger elektrikere litt flere triks i ermet enn oss vanlige folk. De vet akkurat hva som skal til, og har spesialutstyr som gjør jobben både sikrere og mer effektiv. De har også lov fra Elektrisitetstilsynet til å bruke litt sterkere greier enn det vi kan med bare en hårføner eller varme kluter.

Disse proffene kjenner til de forskjellige typene rør som er i bruk, og det er viktig fordi ikke alle rør tåler det samme. For eksempel, plastrør må man være ekstra forsiktig med. De kan nemlig ikke håndtere veldig høy varme uten å ta skade. På den andre siden har du rør-i-rør-systemer som kan være litt mer av en utfordring å få tint.

Rørleggere bruker forskjellige metoder for å tine rør, alt etter hva som passer best for den typen rør du har. De vet hva som funker best og hvordan det skal gjøres på en trygg måte, så du slipper å bekymre deg for at rørene skal sprekke eller ta skade. Det er derfor lurt å ringe en rørlegger hvis du står fast med frosne rør!

Metode 1: Tining av vannrør med varmebånd eller elektriske varmekabler

Ved å snurre disse kablene rundt røret, og deretter slå på strømmen, genereres det varme direkte på rørets overflate. Denne varmen overføres til isen inne i røret, som gradvis smelter.

Denne metoden, ofte referert til som kontaktoppvarming, er spesielt nyttig for isolerte vannrør fordi varmen fra kablene blir mer direkte og effektivt overført til røret og isen inni. Det er en sikker og kontrollert måte å tine rør på, forutsatt at det gjøres riktig og med riktig utstyr designet for formålet.

Det er viktig å bruke varmekabler som er spesifikt designet for oppvarming av rør, da disse har innebygde sikkerhetsfunksjoner for å forhindre overoppheting. Disse kablene er en god løsning for å forebygge frosne rør i utgangspunktet, spesielt i områder som er utsatt for veldig lave temperaturer over lengre tid.

Metode 2: Tining av vannrør med tinetransformator

Denne metoden fungerer ved å påføre elektrisk strøm mellom to punkter på røret. Strømmen skaper en motstand i metallet som genererer varme, og denne varmen hjelper til med å smelte isen inne i røret. Dette er en effektiv og relativt rask metode for å tine frosne rør.

Det er imidlertid svært viktig å understreke at tinetransformatorer skal kun håndteres av sertifiserte fagfolk. Årsaken er at feilaktig bruk ikke bare kan føre til skader på rørsystemet, men også utgjøre alvorlige elektriske farer. Profesjonelle har den nødvendige opplæringen og utstyret for å utføre denne prosessen trygt, inkludert riktig bruk av tinetransformatorer og å ta hensyn til rørets materiale og tilstand.

Denne metoden er særlig nyttig for rør i metall, da disse leder elektrisitet og dermed kan varmes opp ved hjelp av denne teknikken. For rør laget av materialer som ikke leder elektrisitet, som for eksempel plast, er ikke denne metoden egnet. Profesjonell vurdering er avgjørende for å velge den mest passende og sikre metoden for tining av spesifikke rørtyper.

Metode 3: Tining av vannrør med vanndamp

I tilfeller der man ikke kan nå frosne vannrør med verken varmebånd, elektriske varmekabler eller tinetransformator, kan man benytte seg av vanndamp.

Å tine vannrør med vanndamp gjøres ved å bruke en maskin som sender varmt vanndamp (vanligvis på 110 grader) gjennom hele vannrøret. Dette er en effektiv metode som kan brukes ofte på både plast- og metallrør.

Fordelen med vanndamp er dens evne til å levere varme dypt inn i røret, noe som gjør det mulig å tine ispropper selv i vanskelig tilgjengelige områder. Denne metoden er spesielt nyttig når rør er innebygd i vegger eller på andre steder hvor direkte tilgang er vanskelig.

Det er imidlertid viktig å merke seg at selv om vanndamp kan brukes på både plast- og metallrør, må prosessen håndteres med forsiktighet. Profesjonelle som utfører denne metoden har riktig utstyr og kunnskap for å regulere dampens temperatur og mengde, sikre at røret ikke blir skadet i tineprosessen.

Som med andre metoder for tining av rør, er det best å la fagfolk utføre jobben for å sikre at det gjøres på en sikker og effektiv måte.

Farer ved å prøve å tine frosne rør selv

Hvis man ikke vet helt hva man gjør, kan det være lurt å overlate jobben til en rørlegger. Noen farer ved å tine vannrør selv er:

 • Skader på rørene
 • Sprukne rør
 • Vannlekkasjer
 • Brann
 • Elektrisk sjokk
 • Lekkasjer inn i veggene
 • Dyre reparasjoner i etterkant

Ofte stilte spørsmål om tining av vannrør

Hvor lang tid tar det å tine opp vannrør?

Tiden det tar å tine frosne vannrør varierer avhengig av flere faktorer, som hvor lenge røret har vært frosset, hvor tykk isen inni røret er, rørets materiale, og hvilken metode du bruker for å tine det. Generelt kan det ta alt fra noen få minutter til flere timer. Profesjonelle rørleggere bruker effektive metoder som kan fremskynde prosessen, men det er viktig å være tålmodig og forsiktig for å unngå skader på rørene.

Hvordan tine rør i rør?

For rør-i-rør-systemer, som ofte brukes i moderne bygninger for å gi ekstra beskyttelse mot lekkasjer, kan tining være litt mer komplisert. Rørleggere tiner rør-i-rør med varmebånd, elektriske kabler eller vanndamp. Du kan prøve å tine dem selv med hårføner eller med en varmluftblåser. Bruk aldri åpne flammer!

Hva gjør jeg når rørene har frosset?

Kan jeg vente til det blir plussgrader med å tine vannrør?

Å vente på at temperaturene naturlig stiger over frysepunktet kan være en risikosport. Selv om varmere vær kan bidra til å tine rørene, øker risikoen for at rørene kan sprekke og forårsake vannskader jo lenger de forblir frosne. Det er bedre å løse problemet så snart som mulig, enten selv med forsiktighet eller ved hjelp av en profesjonell.

Kan plastrør fryse?

Ja, plastrør kan fryse, akkurat som metallrør. Selv om plast ikke leder varme like godt som metall, og derfor kanskje fryser litt langsommere, kan vannet inni dem fortsatt fryse og utvide seg, noe som kan føre til at røret sprekker. Riktig isolasjon og forebyggende tiltak er nødvendig for å beskytte både plast- og metallrør mot å fryse.