Det er vannlekkasjer i boligen din på grunn av frostskader - hva nå?
1. Skru av strømmen
- Prøv å finne et sikringsskap og skru av strømmen til rommet der det er vannlekkasje. Strøm og vann er en livsfarlig kombinasjon, så hold deg unna elektriske apparater. Hvis du ikke har helt oversikt over sikringene, så er det bedre å la være og heller ringe til en rørlegger eller brannvesenet for veiledning
2. Skru av vannet
- Neste steget blir å skru av vanntilførsel til området der det er vannlekkasjer. Dette gjør du ved å finne en hovedstoppekran. En hovedstoppekran er vanligvis plassert i en kjeller, på badet, vaskerommet, på et teknisk rom eller i en kjøkkenbenk i eldre hus.
3. Ring til en rørlegger
- En vannlekasje på grunn av frostskader og sprukne rør bør du ikke fikse selv. Ring til en rørlegger så raskt som mulig på 48913380. Alternativt kan du ringe til brannvesenet på 110 som kan hjelpe deg med å pumpe ut vannet eller veilede deg videre.
4. Dokumenter
- For at du skal få erstatning fra forsikringsselskapet bør du dokumenter hva som har skjedd. Ta massevis av gode bilder og videoer mens du venter på rørleggeren. Dokumenter også gjerne at vannlekasjen skjedde på grunn av frostskader og ikke dårlig vedlikehold. Her kan du lese mer om hva dekkes av forsikring ved vannskade.
5. Ring til forsikringsselskapet
- Du kan også bruke å ringe til forsikringsselskapet for å sjekke hvilke rettigheter du har ved vannlekkasjer forårsaker av frostskader på rør. Man kan også ha rett på en alternativ bolig mens skaden repareres, så det er viktig at du finner ut av hvilke rettigheter du har.
6. Ta forholdsregler i fremtiden for å forhindre at frostskader og vannlekasjer oppstår igjen.
- Vannlekkasjer på grunn av frostskader er dessverre ikke uvanlig om vinteren, spesielt på hytter. For å vite hva du kan gjøre for å unngå samme tabbe i fremtiden kan det være lurt å vite hvordan frostskader oppstår. Frostskader på rør oppstår når vann i rørene fryser til is. Når vannet fryser, utvider det seg, og denne utvidelsen kan føre til økt trykk inne i røret. Hvis trykket blir for stort for røret å tåle, kan det føre til sprekkdannelser eller brudd. Frostskader kan oppstå i rør som er dårlig isolert, eksponert for kald luft eller plassert i områder hvor temperaturene faller under frysepunktet.
For å unngå vannlekasjer på grunn av frostskader på rør kan du:
1. Ikke skru av varmen.
Hold temperaturen på minst 10 grader i alle rom. En vannlekkasje er som regel mye dyrere enn en høy strømregning.
2. Fiks lekkasjer raskt:
Hvis du oppdager en vannlekkasje eller et frosset rør, reparer den umiddelbart. Selv små lekkasjer kan føre til frostskader hvis de ikke blir behandlet. Ring oss her hvis du trenger hjelp med å reparere lekkasjer.
3. Isolasjon av rør:
Sørg for tilstrekkelig isolasjon av vannrørene, spesielt i områder utsatt for lave temperaturer. Bruk isolasjonsmaterialer som er egnet for formålet.
4. Steng av vannet.
Hvis du skal forlate boligen eller hytte over lengre tid er det viktig å tømme vannet helt. Her er en generell veiledning for hvordan du tapper rørene:
Steng av hovedvannforsyningen:
- Finn hovedvannventilen for eiendommen og steng den av. Dette vil stoppe vannforsyningen til hele boligen.
Åpne kranene:
- Åpne alle kranene i huset, inkludert kaldt- og varmtvannskranene på vaskene, dusjer og badekar. La kranene forbli åpne gjennom hele prosessen.
Spyl toalettene:
- Spyl toalettene for å tømme vannet fra toalettsisternen.
Åpne sluk og tappekraner utendørs:
- Åpne eventuelle utendørskraner og sluk. Dette inkluderer kraner i hagen, i garasjen eller andre utendørs områder.
Koble fra utendørs slanger:
- Koble fra alle slanger fra utendørs kraner. Dette bidrar til å forhindre at vann stagnerer i slangene og forårsaker frostskader.
Drener vannvarmeren:
- Hvis du har en varmtvannsbereder, slå av strømmen eller brenneren og koble fra strømforsyningen. Åpne tappekranen nederst på berederen for å tømme vannet.
Bruk trykkluft eller kompressor (valgfritt):
- Om nødvendig og hvis du har tilgang til det, kan du bruke trykkluft eller en kompressor for å tømme gjenværende vann fra rørsystemet. Dette kan være spesielt nyttig i rør som er vanskelige å tømme manuelt.
Kontroller at vannet er helt tappet:
- Gå gjennom alle kraner og sluk for å forsikre deg om at vannet er helt tappet ut av systemet. Det er viktig å være sikker på at det ikke er vann som kan fryse og forårsake frostskader og vannlekasjer.
Hvis du er usikker på hvordan du skal utføre denne prosessen, kan det være lurt å kontakte en rørlegger om råd.