Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Det er vannlekkasjer i boligen din på grunn av frostskader - hva nå?

bildet viser et rom med vannlekkasje og frostskader, lekkasje

1. Skru av strømmen

  • Prøv å finne et sikringsskap og skru av strømmen til rommet der det er vannlekkasje. Strøm og vann er en livsfarlig kombinasjon, så hold deg unna elektriske apparater. Hvis du ikke har helt oversikt over sikringene, så er det bedre å la være og heller ringe til en rørlegger eller brannvesenet for veiledning

2. Skru av vannet

  • Neste steget blir å skru av vanntilførsel til området der det er vannlekkasjer. Dette gjør du ved å finne en hovedstoppekran. En hovedstoppekran er vanligvis plassert i en kjeller, på badet, vaskerommet, på et teknisk rom eller i en kjøkkenbenk i eldre hus.

3. Ring til en rørlegger

  • En vannlekasje på grunn av frostskader og sprukne rør bør du ikke fikse selv. Ring til en rørlegger så raskt som mulig på 48913380. Alternativt kan du ringe til brannvesenet på 110 som kan hjelpe deg med å pumpe ut vannet eller veilede deg videre.

4. Dokumenter

  • For at du skal få erstatning fra forsikringsselskapet bør du dokumenter hva som har skjedd. Ta massevis av gode bilder og videoer mens du venter på rørleggeren. Dokumenter også gjerne at vannlekasjen skjedde på grunn av frostskader og ikke dårlig vedlikehold. Her kan du lese mer om hva dekkes av forsikring ved vannskade.

5. Ring til forsikringsselskapet

  • Du kan også bruke å ringe til forsikringsselskapet for å sjekke hvilke rettigheter du har ved vannlekkasjer forårsaker av frostskader på rør. Man kan også ha rett på en alternativ bolig mens skaden repareres, så det er viktig at du finner ut av hvilke rettigheter du har.

6. Ta forholdsregler i fremtiden for å forhindre at frostskader og vannlekasjer oppstår igjen.

  • Vannlekkasjer på grunn av frostskader er dessverre ikke uvanlig om vinteren, spesielt på hytter. For å vite hva du kan gjøre for å unngå samme tabbe i fremtiden kan det være lurt å vite hvordan frostskader oppstår. Frostskader på rør oppstår når vann i rørene fryser til is. Når vannet fryser, utvider det seg, og denne utvidelsen kan føre til økt trykk inne i røret. Hvis trykket blir for stort for røret å tåle, kan det føre til sprekkdannelser eller brudd. Frostskader kan oppstå i rør som er dårlig isolert, eksponert for kald luft eller plassert i områder hvor temperaturene faller under frysepunktet.

For å unngå vannlekasjer på grunn av frostskader på rør kan du:

1. Ikke skru av varmen.

Hold temperaturen på minst 10 grader i alle rom. En vannlekkasje er som regel mye dyrere enn en høy strømregning.

2. Fiks lekkasjer raskt:

Hvis du oppdager en vannlekkasje eller et frosset rør, reparer den umiddelbart. Selv små lekkasjer kan føre til frostskader hvis de ikke blir behandlet. Ring oss her hvis du trenger hjelp med å reparere lekkasjer.

3. Isolasjon av rør:

Sørg for tilstrekkelig isolasjon av vannrørene, spesielt i områder utsatt for lave temperaturer. Bruk isolasjonsmaterialer som er egnet for formålet.

4. Steng av vannet.

Hvis du skal forlate boligen eller hytte over lengre tid er det viktig å tømme vannet helt. Her er en generell veiledning for hvordan du tapper rørene:

Steng av hovedvannforsyningen:

  • Finn hovedvannventilen for eiendommen og steng den av. Dette vil stoppe vannforsyningen til hele boligen.

Åpne kranene:

  • Åpne alle kranene i huset, inkludert kaldt- og varmtvannskranene på vaskene, dusjer og badekar. La kranene forbli åpne gjennom hele prosessen.

Spyl toalettene:

  • Spyl toalettene for å tømme vannet fra toalettsisternen.

Åpne sluk og tappekraner utendørs:

  • Åpne eventuelle utendørskraner og sluk. Dette inkluderer kraner i hagen, i garasjen eller andre utendørs områder.

Koble fra utendørs slanger:

  • Koble fra alle slanger fra utendørs kraner. Dette bidrar til å forhindre at vann stagnerer i slangene og forårsaker frostskader.

Drener vannvarmeren:

  • Hvis du har en varmtvannsbereder, slå av strømmen eller brenneren og koble fra strømforsyningen. Åpne tappekranen nederst på berederen for å tømme vannet.

Bruk trykkluft eller kompressor (valgfritt):

  • Om nødvendig og hvis du har tilgang til det, kan du bruke trykkluft eller en kompressor for å tømme gjenværende vann fra rørsystemet. Dette kan være spesielt nyttig i rør som er vanskelige å tømme manuelt.

Kontroller at vannet er helt tappet:

  • Gå gjennom alle kraner og sluk for å forsikre deg om at vannet er helt tappet ut av systemet. Det er viktig å være sikker på at det ikke er vann som kan fryse og forårsake frostskader og vannlekasjer.

Hvis du er usikker på hvordan du skal utføre denne prosessen, kan det være lurt å kontakte en rørlegger om råd.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Tegninger viser en åpen og en lukket tilbakeslagsventil til vann og avløp.

Alt du lurer på om tilbakeslagsventil til vann og avløp

En tilbakeslagsventil lar væske strømme kun i en retning og stenger av dersom strømretningen endres og åpnes igjen når den strømmer igjen i riktig retning.

En hånd som vasker hjørner et hjørne i oppvaskmaskin med en klut og eddik.

Slik renser du oppvaskmaskin med eddik

Rens oppvaskmaskin med eddik, vann og en klut. Først bør du ta ut filter og bløtlegge den i vann. Deretter vask alle kriker og kroker med eddik- og vannblandingen. Plasser de avtakbare delene i maskinen med et glass eddik. Kjør oppvaskmaskinen på den varmeste temperaturinnstillingen og vask utsiden. Etter at syklusen er ferdig, plasser alle avtakbare delene på plass.

en illiustrasjon som viser hvordan vannstopper funker

Alt du trenger å vite om vannstopper

I følge byggeforskriften i Tek 17 er det krav om vannstoppper på steder hvor vannet kan lekke uten å renne ned i et sluk. En trådløs vannstopper plasseres i nærheten av en vannkilde, for eksempel på kjøkkenet, vaskemaskinen eller andre steder hvor det er risiko for vannlekkasjer. Når en lekkasje oppdages, gir lekkasjestopperen beskjed til sentralenheten som lager en pipelyd samtidig som den gir beskjed til stoppekranen til å stenge av vanntilførselen til hele boligen.

slik funker en sirkulasjonspumpe

Hvorfor trenger man en sirkulasjonspumpe?

En sirkulasjonspumpe jobber med å føre vann rundt i hele bygget. Dette kan være f.eks. i oppvarming, ventilasjon og klimaanlegg. Uten en sirkulasjonspumpe hadde vann stått stille i alle rør og da hadde du ikke fått noe vann i dusjen, vasken og i kjøkkenkranen

Illustrasjon av hvordan bergvarme fungerer

Alt du trenger å vite om bergvarme

Som navnet tilsier, er bergvarme et system for oppvarming av boliger ved å utnytte grunnvarme fra berg eller fjell. En bergvarmepumpe henter enten opp solvarmen som er lagret i jorden, eller varme fra områder mellom tektoniske plater, hvor vulkansk aktivitet kan forekomme nærmere jordoverflaten. I slike områder blir både jorden og underjordiske vannkilder oppvarmet helt naturlig. På denne måten kan man dra nytte av naturens kilder og installere en bergvarmepumpe, også kalt en væske-til-vann-varmepumpe.

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.