Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

5 vanligste rørleggerproblemer som du kan løse selv

Det er viktig å nøye vurdere om du bør prøve å løse rørleggerproblemer selv, da feilaktige forsøk noen ganger kan forverre situasjonen. Samtidig er det tilfeller der mindre utfordringer kan håndteres effektivt på egenhånd, slik at du også sparer litt penger.

Hvis du står overfor en kompleks eller omfattende rørleggerutfordring som du ikke klarer å løse selv, anbefaler vi å besøke vår nettside, der du kan finne en oversikt over områder som våre rørleggerpartnere dekker.

Her har vi laget en liste med de fem vanligste rørleggerproblemene som du kan løse selv, og hvordan du løser dem.

1. Lekkende kraner: Hvordan reparere en lekkende kran ved å bytte ut pakninger eller O-ring.

et bilde av en kran

En lekkende kran er ganske irriterende og kan bli dyrt å fikse. Noen ganger kan du prøve å løse problemet selv uten å måtte ringe til en rørlegger. Dette fikser du slik:

 1. Sjekk først om kranen lekker fra tut eller fra håndtaket. Dette vil hjelpe deg med å identifisere hva som må fikses.
 2. Hvis kranen lekker fra tuten, kan det være nødvendig å bytte ut pakningen. For å gjøre dette, må du først stenge av vannet til kranen. Deretter løsner du skruen som holder pakningen på plass og bytter den ut med en ny.
 3. Hvis kranen lekker fra håndtaket, kan det være nødvendig å bytte ut O-ringen. Dette gjøres ved å fjerne håndtaket og erstatte den gamle O-ringen med en ny.
 4. Etter at du har byttet ut pakningen eller O-ringen, må du forsikre deg om at alt er riktig festet og strammet. Åpne deretter vannet og sjekk om lekkasjen er stoppet.

Hvis du følger disse trinnene og lekkasjen fortsetter, kan det hende at problemet ligget et annet sted og da kan det være lurt å ringe til en profesjonell rørlegger. Trenger du hjelp med å montere en kran? Ta kontakt her eller sjekk ut steder som våre rørlegger-partnere dekker!

2. Tette avløp

et bilde av et tett sluk

Tegn på tette avløp kan være at vannet renner saktere enn vanlig, men også hvis det lukter vondt fra rørene. Dette kan være et tegn på at det har samlet seg opp materiale som råtner og lukter. Hvordan kan du fjerne enkle avløpsblokkeringer ved hjelp av vanlige verktøy eller kjemikalier?

 1. Bruk av avløpspumpe: Første trinn for å åpne et tett avløp involverer bruk av en avløpspumpe. Fyll vasken med vann for å hindre luftinntrenging og deretter pump avløpet for å fjerne blokkeringer.
 2. Kjemiske avløpsrensere: Man kan prøve å rense rør med kjemiske avløpsrensere som Plumbo, men det er viktig å følge bruksanvisningen nøye og å skylle rikelig varmt vann etter bruk.
 3. Rense vannlåsen: Vannlåsen under vasken kan samle fremmedelementer som tetter vasken. Du kan prøve å demontere av vannlåsen, rengjøre og forsiktig montere den igjen.

Hvis de tre overnevnte metoder ikke funker, så har vi skrevet en grundig artikkel om hvordan du kan åpne tette rør selv, men også om hvor hvordan du kan rense sluk. Hvis ingenting funker, så bør du ringe til en profesjonell rørlegger.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken
Les også!

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

3. Lekkende rør: Noen ganger kan man reparere mindre rørlekkasjer ved å bruke nødmetoder som tape eller reparasjonsklemmer.

et bilde av en ødelagt kjøkkenvask, lekkende rør
 1. Steng av vannet: Det viktigste steget er å stoppe vannforsyningen til det lekkende røret for å forhindre ytterliggere vannskader.
 2. Bruk rørteip: For mindre lekkasjer kan du bruke en spesiell rørteip, vanligvis laget av gummi eller silikon, som er beregnet på midlertidige reparasjoner. I nødtilfeller kan du også bruke gaffateip.
 3. Reparasjonsklemmer: Reparasjonsklemmer er en annen nødløsning for mindre rørlekkasjer. Disse klemmene er utformet for å stramme rundt røret og skape et tett forsegling.

Det er også viktig å følge med om røret lekker igjen. Rør- og gaffateip er midlertidige løsninger, og du bør kontakte en rørlegger for en mer permanent løsning. Her kan du se hvilke steder våre rørlegger-partnere dekker i tilfellet røret ditt begynner å lekke igjen.

4. Dårlig vanntrykk: Hvordan forbedre vanntrykket i hjemmet ditt ved å rengjøre dusjhoder eller bytte ut vannkraner?

et bilde av et dusjhode
 1. Rengjør dusjhodet: Av og til kan dårlig vanntrykk skyldes avleirninger som blokkerer vannstrømnin. Dusjohodet kan renses ved å skru den av og rense enkelt med vann, edikk og en børste.
 2. Rengjør eller bytt ut vannkraner: Av og til kan dårlig vanntrykk skyldes gamle og slitte vannkraner, dette kan du enkelt løse ved å bytte dem ut.
 3. Sjekk rørsystemet og kontakt en rørlegger: Vannlekkasjer reduserer vanntrykket og i dette tilfelle bør du kontakte en profesjonell rørlegger. En rørlegger kommer til å inspisere rørene og fikse eventuelle vannlekasjer. Hvis du mistenker at dette kan være problemet ditt, bør du kontakte en rørlegger raskt for å unngå dyre vannskader og vannregninger.

5. Kaldt vann i vintermånedene: Tiltak for å hindre frosne vannrør og hvordan du tiner dem.

en illustrasjon av hvordan man tiner frosne rør med en hårføner, frosne rør
 1. Først: Skru av hovedkranen! Når vann fryser, ekspanderer det i volum, og dette kan føre til skader på røret.
 2. NB! Bruk aldri åpne flammer. Dette skader røret og kan forårsake brann. Ring oss hvis du er usikker! Her får du tak i en rørleggervakt døgnet rundt.
 3. Tin opp isen ved bruk av f.eks. en hårføner, skru opp temperaturen i rommet og bruk varmeflasker direkte på røret for å tine opp isen.
 4. La vannet dryppe litt og isoler: I ekstremt kalde rom kan det være lurt å la kranene dryppe litt vann for å opprettholde en jevn strøm, og det er viktig å isolere godt både rør og veggene.

Sjekk ut også:

Hvordan tine frosne rør på en sikker måte? Dette er hvordan du unngår vannskader!

Hvordan vedlikeholde en utekran riktig, og hvilke fordeler gir en frostsikker utekran?

Noen ganger kan man løse enkle utfordringer selv, men i enkelte tilfeller kan det være lurt å ringe til en profesjonell rørlegger. Vi har rørleggerevakter som er klare til å hjelpe deg 24/7, så ring oss hvis du er i tvil!

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.