Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvordan åpne tett sluk? Enkle tips for å åpne sluk hjemme med natron og eddik

Tett sluk er en hyppig årsak til irritasjon hjemme. Ofte er det fordi vi ikke vet hvordan vi skal vedlikeholde dem ordentlig. I denne enkle guiden viser vi deg hvordan du enkelt kan åpne et tett sluk og hva du bør gjøre i fremtiden for å unngå tette sluk.

et tett og skittent sluk, åpne tette sluk

Slik åpner du tette sluk med eddik og natron (eller bakepulver):

 1. Først må du fjerne alt som kan være i veien for å få tilgang til sluket. Dette kan være møbler, tepper eller andre gjenstander.
 2. Deretter må du finne selve sluket. Ofte er dette under vasken eller bak kjøkkenbenken.
 3. Når du har funnet sluket, kan du begynne å fjerne alt som stopper det opp. Dette kan være matrester, hår eller andre små gjenstander. Det kan også være nødvendig å rense vannlåsen.
 4. Når sluket er fri for alt det synlige som stopper det opp, kan du benytte deg av eddik-og-natron-metoden.
 5. Først må du tømme en del natron eller bakepulver i sluket og la det ligge en stund.
 6. Deretter skal du hele ned i hvit eddik. Dette skaper en kjemisk reaksjon som hjelper til med å åpne tette avløp og med å fjerne smuss og fett.
 7. Etter at det har sluttet å boble, kan du avslutte med å helle en liter kokende vann ned i sluket. Dette bør løsne det meste som stopper opp sluket.
en illustrasjon av hvordan man kan rense tette sluk med kokenda vann, hvit eddik og natron

Fordeler og ulemper med å bruke eddik og natron

Eddik og natron er fettløsende og kan hjelpe til med å fjerne en del matrester, kroppsfett, såperester og lignende, men det fjerner ikke veldig harde tilstoppinger. I noen tilfeller må du bruke sterkere kjemikalier som Plumbo og det er lurt å fjerne så mye som mulig manuelt.

En fordel med eddik, natron og bakepulver er at det fjerner bakterier og hjelper til med å desinfisere sluk. Blandingen kan også brukes til mange flere vaskeformål, som for eksempel: vask av kjøkkenbenken, vask av badet, dusj, vinduer og annen glass, med også til å bleke klær med f.eks. gule svetteflekker.

Eddik og natron er også mye mer miljøvennlig enn andre aggressive vaskemidler. Når du bruker andre vaskemidler, som Plumbo, må du være veldig forsiktig, og alltid bruke hansker og en pustemaske. Natron, eddik og bakepulver produserer bare litt ufarlig karbondioksid når de reagerer sammen.

5 kjerringråd som kan forhindre at sluket blir tett i fremtiden

 1. Sluket er ikke matavfall - ikke kast matrester og olje i sluket. Etter steking bør man samle oljen med papir og kaste det i matavfallet. Fett fra matlaging kan stivne og danne blokkeringer i avløpet.
 2. Bruk en sil som fanger opp fett, hår, såperester, matrester og andre små partikler. Dette hindrer dem i å komme ned i avløpet og reduserer sjansene for tilstopping.
 3. Gjør det til en vane å rengjøre sluket regelmessig ved å fjerne hår, såperester og andre partikler som kan ha samlet seg opp. Det kan være lurt å bruke eddik og natron en gang i måneden som en del av det regelmessige vedlikeholdet.
 4. Vær forsiktig med hva du kaster i sluket. Unngå å kaste store mengder hår, bomullspinner, våtservietter eller andre ting som ikke bør gå gjennom avløpet. Alt som kastes i sluket kan bidra til tilstoppinger.
 5. Skyll ned sluket en gang i blant med varmt vann. Dette hjelper til med å løsne opp fett og såperester.

Hvorfor blir sluket tett?

Sluk kan bli tette av forskjellige årsaker, og det avhenger ofte av hvilken type avløp det er snakk om. Noen av de vanligste årsakene inkluderer:

Hår og såperester:

Hår er en vanlig årsak til tette sluk, spesielt i baderommet. Når hår samler seg i avløpet, kan det blande seg med såperester og danne en klump som tetter til rørene.

Fett og olje:

I kjøkkenavløp er fett, olje og matpartikler ofte skyldige når det gjelder tilstoppinger. Når fettholdige substanser skylles ned i avløpet, kan de stivne når de avkjøles, danne blokkeringer og redusere vannets flyt.

Matrester:

I kjøkkenavløp kan matrester som ikke brytes ned ordentlig, bidra til tilstoppinger over tid. Det er viktig å unngå å skylle ned store mengder mat eller fibrous mat som kan samle seg og danne blokkeringer.

Mineralavleiringer:

I områder med hardt vann kan mineralavleiringer bygge seg opp i rørene over tid. Dette kan redusere rørets diameter og begrense vannets strømningshastighet.

Fremmedlegemer:

Noen ganger kan små gjenstander, som leketøy eller smykker, utilsiktet havne i avløpet og forårsake tilstoppinger.

Manglende vedlikehold:

Rørene trenger jevnlig rengjøring og vedlikehold for å forhindre opphopning av materiale som kan føre til tilstoppinger. Manglende rengjøring kan over tid føre til at rørene blir tette.

Hva kan en rørlegger hjelpe med dersom slukene tettes ofte og lukter vondt?

Dersom slukene i hjemmet ditt er tette hele tiden og gir en ubehagelig lukt, kan en rørlegger hjelpe deg med flere ting:

Tilstoppede sluk:

En rørlegger kan inspisere slukene for å identifisere årsaken til gjentatte tilstoppinger. De kan bruke spesialisert utstyr, som kamerainspeksjoner, for å undersøke rørene og finne blokkeringene. Deretter kan de utføre rensing og fjerning av materialer som forårsaker problemene.

Luktproblemer:

Hvis slukene avgir en ubehagelig lukt, kan dette skyldes oppsamlet organisk materiale eller bakterievekst i rørene. En rørlegger kan rense rørene grundig for å eliminere luktproblemet. De kan også foreslå tiltak for å forhindre at luktproblemer oppstår igjen.

Installere luktsperrer:

Rørleggere kan installere luktsperrer eller vannlåser i slukene. Disse enhetene fungerer ved å hindre lukt fra kloakken i å komme opp gjennom avløpene. En rørlegger kan vurdere om dette er nødvendig og installere passende luktsperrer.

Generell inspeksjon og vedlikehold:

En grundig inspeksjon av VVS-systemet kan avdekke eventuelle strukturelle eller installasjonsproblemer som kan bidra til tilstoppinger eller luktproblemer. Rørleggeren kan også gi råd om forebyggende tiltak for å opprettholde et sunt avløpssystem.

Kontakt oss her dersom du behøver hjelp fra en rørlegger!


Kanskje dette også kan være av din interesse:

Tette rør? Slik åpner du tette rør selv!

5 vanligste rørleggerproblemer som du kan løse selv

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.

en illustrasjon av hvordan man tapper rør for vann med en våtstøvsuger, våtstøvsuger

Hvordan bruke en våtstøvsuger til å tappe rør for vann?

Med en våtstøvsuger kan du enkelt tømme vann fra rør for å unngå at rørene fryser og sprekker når det blir minusgrader. Dette gjør du ved å først skru av hovedkranen og skru på alle andre kranene i huset for å tømme resterende vann i rør. Deretter kan du bruke en gummihanske, klut eller tape for å tette igjen mellomrommet mellom røret og våtsøvsugeren.

illustrasjon viser muggsoppens struktur, fjern muggsopp

Slik fjerner du mugg

Muggsopp, en sopporganisme, trives i fuktige, næringsrike områder og sprer seg gjennom luften. Mugg vokser gjennom hyfer og former sporer for reproduksjon. Årsakene til muggvekst inkluderer fuktighet, dårlig ventilasjon, varme, organisk materiale og manglende rengjøring. Å fjerne mugg involverer å finne og løse fuktighetskilder, kaste sterkt påvirkede materialer, unngå å tilføre mer fuktighet, og i noen tilfeller søke profesjonell hjelp. Fem forebyggende tips inkluderer å opprettholde et tørt miljø, rengjøre ventilasjon og vifter, inspisere VVS-systemet for lekkasjer, vedlikeholde boligen og tørke av overflater etter bruk av vann.