Hvordan åpne tett sluk? Enkle tips for å åpne sluk hjemme med natron og eddik
Tett sluk er en hyppig årsak til irritasjon hjemme. Ofte er det fordi vi ikke vet hvordan vi skal vedlikeholde dem ordentlig. I denne enkle guiden viser vi deg hvordan du enkelt kan åpne et tett sluk og hva du bør gjøre i fremtiden for å unngå tette sluk.

Slik åpner du tette sluk med eddik og natron (eller bakepulver):
- Først må du fjerne alt som kan være i veien for å få tilgang til sluket. Dette kan være møbler, tepper eller andre gjenstander.
- Deretter må du finne selve sluket. Ofte er dette under vasken eller bak kjøkkenbenken.
- Når du har funnet sluket, kan du begynne å fjerne alt som stopper det opp. Dette kan være matrester, hår eller andre små gjenstander. Det kan også være nødvendig å rense vannlåsen.
- Når sluket er fri for alt det synlige som stopper det opp, kan du benytte deg av eddik-og-natron-metoden.
- Først må du tømme en del natron eller bakepulver i sluket og la det ligge en stund.
- Deretter skal du hele ned i hvit eddik. Dette skaper en kjemisk reaksjon som hjelper til med å åpne tette avløp og med å fjerne smuss og fett.
- Etter at det har sluttet å boble, kan du avslutte med å helle en liter kokende vann ned i sluket. Dette bør løsne det meste som stopper opp sluket.

Fordeler og ulemper med å bruke eddik og natron
Eddik og natron er fettløsende og kan hjelpe til med å fjerne en del matrester, kroppsfett, såperester og lignende, men det fjerner ikke veldig harde tilstoppinger. I noen tilfeller må du bruke sterkere kjemikalier som Plumbo og det er lurt å fjerne så mye som mulig manuelt.
En fordel med eddik, natron og bakepulver er at det fjerner bakterier og hjelper til med å desinfisere sluk. Blandingen kan også brukes til mange flere vaskeformål, som for eksempel: vask av kjøkkenbenken, vask av badet, dusj, vinduer og annen glass, med også til å bleke klær med f.eks. gule svetteflekker.
Eddik og natron er også mye mer miljøvennlig enn andre aggressive vaskemidler. Når du bruker andre vaskemidler, som Plumbo, må du være veldig forsiktig, og alltid bruke hansker og en pustemaske. Natron, eddik og bakepulver produserer bare litt ufarlig karbondioksid når de reagerer sammen.

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo
For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.
5 kjerringråd som kan forhindre at sluket blir tett i fremtiden
- Sluket er ikke matavfall - ikke kast matrester og olje i sluket. Etter steking bør man samle oljen med papir og kaste det i matavfallet. Fett fra matlaging kan stivne og danne blokkeringer i avløpet.
- Bruk en sil som fanger opp fett, hår, såperester, matrester og andre små partikler. Dette hindrer dem i å komme ned i avløpet og reduserer sjansene for tilstopping.
- Gjør det til en vane å rengjøre sluket regelmessig ved å fjerne hår, såperester og andre partikler som kan ha samlet seg opp. Det kan være lurt å bruke eddik og natron en gang i måneden som en del av det regelmessige vedlikeholdet.
- Vær forsiktig med hva du kaster i sluket. Unngå å kaste store mengder hår, bomullspinner, våtservietter eller andre ting som ikke bør gå gjennom avløpet. Alt som kastes i sluket kan bidra til tilstoppinger.
- Skyll ned sluket en gang i blant med varmt vann. Dette hjelper til med å løsne opp fett og såperester.
Hvorfor blir sluket tett?
Sluk kan bli tette av forskjellige årsaker, og det avhenger ofte av hvilken type avløp det er snakk om. Noen av de vanligste årsakene inkluderer:
Hår og såperester:
Hår er en vanlig årsak til tette sluk, spesielt i baderommet. Når hår samler seg i avløpet, kan det blande seg med såperester og danne en klump som tetter til rørene.
Fett og olje:
I kjøkkenavløp er fett, olje og matpartikler ofte skyldige når det gjelder tilstoppinger. Når fettholdige substanser skylles ned i avløpet, kan de stivne når de avkjøles, danne blokkeringer og redusere vannets flyt.
Matrester:
I kjøkkenavløp kan matrester som ikke brytes ned ordentlig, bidra til tilstoppinger over tid. Det er viktig å unngå å skylle ned store mengder mat eller fibrous mat som kan samle seg og danne blokkeringer.
Mineralavleiringer:
I områder med hardt vann kan mineralavleiringer bygge seg opp i rørene over tid. Dette kan redusere rørets diameter og begrense vannets strømningshastighet.
Fremmedlegemer:
Noen ganger kan små gjenstander, som leketøy eller smykker, utilsiktet havne i avløpet og forårsake tilstoppinger.
Manglende vedlikehold:
Rørene trenger jevnlig rengjøring og vedlikehold for å forhindre opphopning av materiale som kan føre til tilstoppinger. Manglende rengjøring kan over tid føre til at rørene blir tette.
Hva kan en rørlegger hjelpe med dersom slukene tettes ofte og lukter vondt?
Dersom slukene i hjemmet ditt er tette hele tiden og gir en ubehagelig lukt, kan en rørlegger hjelpe deg med flere ting:
Tilstoppede sluk:
En rørlegger kan inspisere slukene for å identifisere årsaken til gjentatte tilstoppinger. De kan bruke spesialisert utstyr, som kamerainspeksjoner, for å undersøke rørene og finne blokkeringene. Deretter kan de utføre rensing og fjerning av materialer som forårsaker problemene.
Luktproblemer:
Hvis slukene avgir en ubehagelig lukt, kan dette skyldes oppsamlet organisk materiale eller bakterievekst i rørene. En rørlegger kan rense rørene grundig for å eliminere luktproblemet. De kan også foreslå tiltak for å forhindre at luktproblemer oppstår igjen.
Installere luktsperrer:
Rørleggere kan installere luktsperrer eller vannlåser i slukene. Disse enhetene fungerer ved å hindre lukt fra kloakken i å komme opp gjennom avløpene. En rørlegger kan vurdere om dette er nødvendig og installere passende luktsperrer.
Generell inspeksjon og vedlikehold:
En grundig inspeksjon av VVS-systemet kan avdekke eventuelle strukturelle eller installasjonsproblemer som kan bidra til tilstoppinger eller luktproblemer. Rørleggeren kan også gi råd om forebyggende tiltak for å opprettholde et sunt avløpssystem.
Kontakt oss her dersom du behøver hjelp fra en rørlegger!
Kanskje dette også kan være av din interesse: