Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvordan åpne tett sluk? Enkle tips for å åpne sluk hjemme med natron og eddik

Tett sluk er en hyppig årsak til irritasjon hjemme. Ofte er det fordi vi ikke vet hvordan vi skal vedlikeholde dem ordentlig. I denne enkle guiden viser vi deg hvordan du enkelt kan åpne et tett sluk og hva du bør gjøre i fremtiden for å unngå tette sluk.

et tett og skittent sluk, åpne tette sluk

Slik åpner du tette sluk med eddik og natron (eller bakepulver):

 1. Først må du fjerne alt som kan være i veien for å få tilgang til sluket. Dette kan være møbler, tepper eller andre gjenstander.
 2. Deretter må du finne selve sluket. Ofte er dette under vasken eller bak kjøkkenbenken.
 3. Når du har funnet sluket, kan du begynne å fjerne alt som stopper det opp. Dette kan være matrester, hår eller andre små gjenstander. Det kan også være nødvendig å rense vannlåsen.
 4. Når sluket er fri for alt det synlige som stopper det opp, kan du benytte deg av eddik-og-natron-metoden.
 5. Først må du tømme en del natron eller bakepulver i sluket og la det ligge en stund.
 6. Deretter skal du hele ned i hvit eddik. Dette skaper en kjemisk reaksjon som hjelper til med å åpne tette avløp og med å fjerne smuss og fett.
 7. Etter at det har sluttet å boble, kan du avslutte med å helle en liter kokende vann ned i sluket. Dette bør løsne det meste som stopper opp sluket.
en illustrasjon av hvordan man kan rense tette sluk med kokenda vann, hvit eddik og natron

Fordeler og ulemper med å bruke eddik og natron

Eddik og natron er fettløsende og kan hjelpe til med å fjerne en del matrester, kroppsfett, såperester og lignende, men det fjerner ikke veldig harde tilstoppinger. I noen tilfeller må du bruke sterkere kjemikalier som Plumbo og det er lurt å fjerne så mye som mulig manuelt.

En fordel med eddik, natron og bakepulver er at det fjerner bakterier og hjelper til med å desinfisere sluk. Blandingen kan også brukes til mange flere vaskeformål, som for eksempel: vask av kjøkkenbenken, vask av badet, dusj, vinduer og annen glass, med også til å bleke klær med f.eks. gule svetteflekker.

Eddik og natron er også mye mer miljøvennlig enn andre aggressive vaskemidler. Når du bruker andre vaskemidler, som Plumbo, må du være veldig forsiktig, og alltid bruke hansker og en pustemaske. Natron, eddik og bakepulver produserer bare litt ufarlig karbondioksid når de reagerer sammen.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken
Les også!

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

5 kjerringråd som kan forhindre at sluket blir tett i fremtiden

 1. Sluket er ikke matavfall - ikke kast matrester og olje i sluket. Etter steking bør man samle oljen med papir og kaste det i matavfallet. Fett fra matlaging kan stivne og danne blokkeringer i avløpet.
 2. Bruk en sil som fanger opp fett, hår, såperester, matrester og andre små partikler. Dette hindrer dem i å komme ned i avløpet og reduserer sjansene for tilstopping.
 3. Gjør det til en vane å rengjøre sluket regelmessig ved å fjerne hår, såperester og andre partikler som kan ha samlet seg opp. Det kan være lurt å bruke eddik og natron en gang i måneden som en del av det regelmessige vedlikeholdet.
 4. Vær forsiktig med hva du kaster i sluket. Unngå å kaste store mengder hår, bomullspinner, våtservietter eller andre ting som ikke bør gå gjennom avløpet. Alt som kastes i sluket kan bidra til tilstoppinger.
 5. Skyll ned sluket en gang i blant med varmt vann. Dette hjelper til med å løsne opp fett og såperester.

Hvorfor blir sluket tett?

Sluk kan bli tette av forskjellige årsaker, og det avhenger ofte av hvilken type avløp det er snakk om. Noen av de vanligste årsakene inkluderer:

Hår og såperester:

Hår er en vanlig årsak til tette sluk, spesielt i baderommet. Når hår samler seg i avløpet, kan det blande seg med såperester og danne en klump som tetter til rørene.

Fett og olje:

I kjøkkenavløp er fett, olje og matpartikler ofte skyldige når det gjelder tilstoppinger. Når fettholdige substanser skylles ned i avløpet, kan de stivne når de avkjøles, danne blokkeringer og redusere vannets flyt.

Matrester:

I kjøkkenavløp kan matrester som ikke brytes ned ordentlig, bidra til tilstoppinger over tid. Det er viktig å unngå å skylle ned store mengder mat eller fibrous mat som kan samle seg og danne blokkeringer.

Mineralavleiringer:

I områder med hardt vann kan mineralavleiringer bygge seg opp i rørene over tid. Dette kan redusere rørets diameter og begrense vannets strømningshastighet.

Fremmedlegemer:

Noen ganger kan små gjenstander, som leketøy eller smykker, utilsiktet havne i avløpet og forårsake tilstoppinger.

Manglende vedlikehold:

Rørene trenger jevnlig rengjøring og vedlikehold for å forhindre opphopning av materiale som kan føre til tilstoppinger. Manglende rengjøring kan over tid føre til at rørene blir tette.

Hva kan en rørlegger hjelpe med dersom slukene tettes ofte og lukter vondt?

Dersom slukene i hjemmet ditt er tette hele tiden og gir en ubehagelig lukt, kan en rørlegger hjelpe deg med flere ting:

Tilstoppede sluk:

En rørlegger kan inspisere slukene for å identifisere årsaken til gjentatte tilstoppinger. De kan bruke spesialisert utstyr, som kamerainspeksjoner, for å undersøke rørene og finne blokkeringene. Deretter kan de utføre rensing og fjerning av materialer som forårsaker problemene.

Luktproblemer:

Hvis slukene avgir en ubehagelig lukt, kan dette skyldes oppsamlet organisk materiale eller bakterievekst i rørene. En rørlegger kan rense rørene grundig for å eliminere luktproblemet. De kan også foreslå tiltak for å forhindre at luktproblemer oppstår igjen.

Installere luktsperrer:

Rørleggere kan installere luktsperrer eller vannlåser i slukene. Disse enhetene fungerer ved å hindre lukt fra kloakken i å komme opp gjennom avløpene. En rørlegger kan vurdere om dette er nødvendig og installere passende luktsperrer.

Generell inspeksjon og vedlikehold:

En grundig inspeksjon av VVS-systemet kan avdekke eventuelle strukturelle eller installasjonsproblemer som kan bidra til tilstoppinger eller luktproblemer. Rørleggeren kan også gi råd om forebyggende tiltak for å opprettholde et sunt avløpssystem.

Kontakt oss her dersom du behøver hjelp fra en rørlegger!


Kanskje dette også kan være av din interesse:

Tette rør? Slik åpner du tette rør selv!

5 vanligste rørleggerproblemer som du kan løse selv

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Alt du trenger å vite om bergvarme

Som navnet tilsier, er bergvarme et system for oppvarming av boliger ved å utnytte grunnvarme fra berg eller fjell. En bergvarmepumpe henter enten opp solvarmen som er lagret i jorden, eller varme fra områder mellom tektoniske plater, hvor vulkansk aktivitet kan forekomme nærmere jordoverflaten. I slike områder blir både jorden og underjordiske vannkilder oppvarmet helt naturlig. På denne måten kan man dra nytte av naturens kilder og installere en bergvarmepumpe, også kalt en væske-til-vann-varmepumpe.

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.

en vannmaler funker ved at vannet beveger paa en magnetisk skive som endrer paa tallene

Alt du trenger å vite om vannmålere

En vannmåler kan hjelpe deg med å oppdage lekkasjer tidlig, få bedre kontroll over vannforbruket ditt og med en vannmåler betaler du kun for det du bruker av vann.

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.