Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

Steg 1: Hell i 1L kokende vann

Sjekk først om det er noen tilstoppinger i vannrøret som du kan fjerne manuelt. Deretter kan du helle i 1 liter kokende vann i vasken for å hjelpe til med å løse opp såperester.

Bilde av en person som heller i en liter kokende vann i vasken for å åpne en tett vask
Bilde av en person som heller i en liter kokende vann i vasken for å åpne en tett vask

Steg 2: Hell i Plumbo

Her er det viktig å dekke til kroppen og ta på hansker når du håndterer Plumbo eller en annen avløpsåpner. Her brukte vi 500ml Plumbo, og det fungerte veldig fint.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken
Bruk Plumbo for å åpne en tett vask. Hell i avløpsåpneren og vent i minst 15 minutter før du skyller det

Steg 3: Vent i 15 minutter

Sett på en timer og vent i minst 15 minutter for at Plumbo skal få gjort jobben sin. Hvis vasken er veldig tett, kan det være lurt å vente en halvtime eller gjenta prosessen flere ganger.

Steg 4: Hell i rikelig med kokende vann igjen

Her er det veldig viktig å bruke enten kokende eller veldig varmt vann og MYE av det for å få vekk restene av Plumbo. Det er ikke sunt å puste det inn, så la kranen renne i noen minutter.

Bilde av en person som heller i en liter kokende vann i vasken for å åpne en tett vask
Bilde av en person som heller i en liter kokende vann i vasken for å åpne en tett vask

Steg 5: Voilà! Vasken din er ikke tett lenger!

Denne metoden kan du også bruke for å åpne en tett kjøkkenvask, dusj og en tett do!

Et bilde av en vask på bad
Illustratitvt bilde av en renset vask på bad.

Ofte stilte spørsmål om tette vask

Bør jeg bruke Plumbo i flytende- eller i pulverform?

Plumbo har fått et rykte som en farlig avløpsrenser som kan forårsake enda større skade og tetthet i rørene. Dette kan være sant hvis man bruker feil type Plumbo i pulverform. De vanligste feilene er at man ikke bruker nok vann eller nok varmt vann for å løse opp og skylle det vekk, noe som kan føre til at det stivner.

En ulempe med Plumbo i pulverform er at det kreves en viss forsiktighet ved bruk, da det må helles forsiktig ned i avløpet for å unngå støvspredning, som kan være skadelig å inhalere. Plumbo i pulverform tar litt lengre tid for å virke sammenlignet med den flytende formen, da den først må løses opp i vann. Generelt Plumbo kan brukes trygt så lenge man følger instruksjonene og bruker nok varmt vann.

Generelt kan Plumbo brukes trygt så lenge man følger instruksjonene og bruker nok varmt vann. Vi anbefaler Plumbo i geléform, da den allerede er oppløst og det er mindre sannsynlighet for brukerfeil.

Hvor ofte bør jeg rengjøre avløpsrør?

Kjøkkenavløp som ofte utsettes for fett og olje bør rengjøres månedlig, mens baderomsavløp, spesielt utsatt for hår og såperester, også krever månedlig vedlikehold. For mindre brukte bad og hovedsakelig vannbasert avfall, kan kvartalsvis rengjøring være tilstrekkelig. Implementer forebyggende tiltak som å bruke avløpssiler og unngå å kaste problematiske stoffer ned i avløpet. For en grundig vedlikeholdsrutine, vurder periodisk profesjonell inspeksjon, spesielt for hovedavløpsledningen, for å sikre problemfri bruk og forlenge levetiden på avløpssystemet ditt.

Er Plumbo skadelig eller farlig å bruke for å åpne en tett kjøkkenvask?

Plumbo er trygt å bruke hvis du skyller det godt ned med mye vann. Men hvis du ikke skyller nok og Plumbo kommer i kontakt med oppvasken eller maten, kan det være skadelig.

Plumbo inneholder mange kjemikalier som kan være farlige for helsen. Det er mindre risikabelt å bruke Plumbo for å fikse en tett badevask, og det kan være bedre å bruke naturlige metoder for en tett kjøkkenvask, som eddik blandet med natron eller bakepulver.

Kan Plumbo brukes for å åpne en tett do?

Ja, plumbo kan brukes for å åpne en tett do.

Selv om Plumbo kan være effektivt, er det alltid en god idé å vurdere alternative metoder først, spesielt for toaletter. Mekaniske metoder som en toalettplunger eller en avløpsslange kan være sikrere og mer miljøvennlige alternativer for å løse problemet med tette toaletter. Hvis disse metodene ikke fungerer, og du velger å bruke Plumbo, husk å håndtere det forsiktig for å minimere risiko for skade og miljøpåvirkning.

Hvordan virker kjemiske avløpsrensere, som Plumbo?

Kjemiske avløpsrensere, som Plumbo og lignende produkter, fungerer ved å bryte ned stoffer som forårsaker blokkeringer i avløpsrør. Disse produktene inneholder kraftige kjemikalier designet for å løse opp, bryte ned, eller reagere med blokkerende materiale. Her er en oversikt over hvordan de vanligste typene kjemiske avløpsrensere virker:

Basiske avløpsrensere

 • Hvordan de virker: Baserte avløpsrensere inneholder sterke baser som natriumhydroksid (kaustisk soda) eller kaliumhydroksid. Disse kjemikaliene reagerer med fett, oljer, og andre organiske materialer i avløpet ved å hydrolysere fettmolekylene, noe som omdanner dem til mer vannløselige stoffer og gass.
 • Bruksområder: Effektive mot organiske blokkeringer som hår, matrester, og fett.

Sure avløpsrensere

 • Hvordan de virker: Sure avløpsrensere inneholder sterke syrer som svovelsyre eller saltsyre. Disse syrene reagerer med blokkerende materialer ved å løse dem opp gjennom en kjemisk reaksjon som bryter ned stoffene.
 • Bruksområder: Brukes sjeldnere i husholdninger grunnet høy risiko for skade på rør og fare for brukeren. Effektive mot kalkavleiringer og visse typer organiske blokkeringer.

Oksiderende avløpsrensere

 • Hvordan de virker: Oksiderende avløpsrensere, som inneholder kjemikalier som natriumhypokloritt, frigjør oksygen når de kommer i kontakt med blokkerende materialer. Denne oksygeneringsprosessen bryter ned organisk materiale og bidrar til å rense avløpet.
 • Bruksområder: Kan være effektive mot bakterier, virus, og organiske blokkeringer.

Enzymatiske avløpsrensere

 • Hvordan de virker: Enzymatiske (biologiske) avløpsrensere bruker naturlige enzymer og bakterier for å bryte ned organisk materiale i avløpene. Disse er mindre aggressive og virker ved å fordøye blokkeringen over tid.
 • Bruksområder: Sikre for alle typer rør og septiktanker, og er effektive mot matrester, hår, og fett.

Bør man rense vasken manuelt før bruk av en avløpsrens?

Ja, det kan være lurt, både for miljøet og lommeboken. Ved å bruke en avløpspumpe eller en stakefjær, kan du fjerne blokkeringer manuelt uten å ty til kjemikalier. Dette er ikke bare bedre for miljøet, men kan også spare deg for penger i det lange løp. Hvis du etter å ha prøvd disse metodene fortsatt står overfor en tett avløp, kan en kjemisk avløpsåpner som Plumbo være mer effektiv ettersom den manuelle rensingen har fjernet det meste av blokkeringen. På denne måten, når du eventuelt bruker Plumbo, kan den virke mer grundig og rense avløpet enda bedre.

11 Kjerringråd til bruk av avløpsåpner

 1. Prøv først å rense rørene manuelt og med biologiske rensemidler, som eddik med bakepulver/natron, eller andre naturlige avløpsåpnere.
 2. Unngå å bruke Plumbo og lignende avløpsåpnere for ofte (to ganger i året bør holde). Rens heller tette avløp med eddik og natron månedlig.
 3. Ikke bruk mer av produktet enn det som anbefales på pakken, da det kan være vanskelig å skylle det bort.
 4. Les bruksanvisningen på avløpsåpnerens pakke og følg den nøye!
 5. Unngå pulverform, og velg heller flytende avløpsåpnere.
 6. Bruk alltid hansker og sørg for at huden din er dekket.
 7. Rengjør vannlåsen før du heller avløpsåpnere i vasken på badet.
 8. Forebygg tette avløp ved jevnlig å helle kokende vann ned i avløpet for å hindre oppbygging av fett og såpe.
 9. Noen ganger kan rett og slett kokende vann være nok til å løse opp fett og såperester som forårsaker blokkering. Hell flere liter kokende vann direkte ned i avløpet i flere omganger.
 10. Bruk alltid varmt vann! Kaldt vann kan føre til at avløpsrenseren størkner.
 11. Hvis du er usikker på hva du gjør og er bekymret for rørskader, ring en rørlegger!

Hvordan kan jeg åpne en tett vask uten å bruke Plumbo/kjemikalier?

Det er flere forskjellige metoder du kan prøve:

 1. Varmt vann: Kokende vann kan ofte løse opp såperester og fett som har bygget seg opp i rørene. Hell langsomt flere kanner med kokende vann direkte ned i avløpet for å smelte og fjerne blokkeringer.
 2. Eddik og natron/bakepulver: Dette er en effektiv, naturlig kombinasjon som kan hjelpe med å bryte ned blokkeringer. Hell først en kopp bakepulver ned i avløpet, etterfulgt av en kopp eddik. La det skumme og virke i minst en time eller over natten, og skyll deretter med varmt vann.
 3. Avløpspumpe: En manuell avløpspumpe, ofte kalt en plunger, kan skape et trykk som hjelper med å løse opp blokkeringen. Sørg for å ha en god forsegling rundt plungeren og bruk kraftige opp- og ned-bevegelser for å fjerne tett materiale.
 4. Stakefjær: En stakefjær, eller en rørslange, kan føres ned i avløpet for å fysisk bryte opp eller trekke ut blokkeringen. Dette er spesielt nyttig for dyptliggende blokkeringer som ikke kan nås med en plunger.
 5. Oppvaskmiddel eller oppvasktablett og varmt vann: Oppvaskmiddel fungerer som et smøremiddel som kan hjelpe til med å bryte ned fettete blokkeringer. Hell en generøs mengde flytende oppvaskmiddel eller oppløs en oppvasktablett i en kjele med kokende vann, og hell dette ned i avløpet. La det virke i noen minutter før du skyller etter med mer kokende vann. Denne metoden er spesielt effektiv mot fettbaserte blokkeringer.

Verken Plumbo, Mudin, Latona eller eddik med natron/bakepulver virker. Hva gjør jeg nå?

Hvis du har prøvd alt og ingenting fungerer, er det på tide å kalle inn en profesjonell rørlegger. Profesjonelle har verktøy og erfaring for å håndtere selv de mest sta blokkeringene uten å skade rørsystemet.

Det er viktig å veie kostnaden og innsatsen mot potensiell skade på rørsystemet. Noen ganger kan forsøk på å løse en svært vanskelig blokkering på egen hånd føre til mer kostbare reparasjoner. En profesjonell rørlegger kan raskt og effektivt diagnostisere problemet og løse det med minimal risiko for skade.

En hånd renser avløp for hår og smuss
Les også!

Slik kan du åpne tett avløp enkelt og helt selv!

Ofte kan man åpne tette avløp selv ved å hele 1L kokende vann i avløpet, deretter natron, edikk og la det stå i 5-10 minutter. Til slutt skal man hele ytterligere 1L kokende vann i avløpet og skru på vannkranen og la det renne i 5 minutter for å rense alt bort.

20 kjerringråd for å unngå tett vask i fremtiden:

1. Vasken er ikke en søppelbøtte:

Unngå å kaste olje, matrester, eller hår i den.


2. Installer en sil i vasken:

En enkel vaskesil kan fange opp hår og matrester, hindre dem fra å blokkere avløpet.


3. Vedlikehold regelmessig:

Rengjør vasken månedlig med en blanding av eddik og natron eller bakepulver for å forebygge oppsamling av rester.


4. Bruk kjemiske avløpsåpnere med måte:

Begrens bruken av sterke avløpsåpnere som Plumbo til maksimalt to ganger årlig.


5. Utfør periodiske rørspylinger:

Bestill en rørsyling av og til for å sikre at rørene dine er i god stand og for å unngå skader og blokkeringer.


6. Vurder rørbytte:

Dersom du har gamle rør, kan det være lurt å konsultere en rørlegger om det er på tide med en utskifting for å forhindre hyppige tette avløp.


7. Fjern fett og matrester før vasking:

Bruk kjøkkenpapir for å tørke bort fett og matrester før du vasker opp, for å forhindre at dette samler seg i avløpet.


8. Unngå å skylle ned medisiner:

Gamle eller ubrukte medisiner bør ikke kastes i vasken; de kan skade miljøet og bidra til blokkeringer. Lever dem til et apotek for sikker destruksjon.


9. Vær forsiktig med maling og kjemikalier:

Unngå å helle maling eller kjemikalier ned i vasken. Disse kan forårsake skader på rørene og miljøet.


10. Bruk kokende vann ofte:

Et regelmessig hell av kokende vann ned i avløpet kan forhindre oppbygging av fett og såpe.

11. Vurder en fettutskiller:
Spesielt for kjøkkenvasker, kan en fettutskiller være nyttig for å samle opp fett før det når avløpet.


12. Begrens bruken av badeoljer:

Disse kan akkumulere seg i rørene over tid. Bruk dem sparsomt for å unngå blokkeringer.


13. Forebyggende vedlikehold med enzymer:

Regelmessig bruk av enzym-baserte avløpsrensere kan holde rørene rene uten å skade dem.


14. Vask kjæledyr utendørs:

Pels fra kjæledyr kan raskt tette avløpet. Vurder å vaske dem utendørs eller bruk en hårfilter.


15. Lag en vedlikeholdsplan:

Ha en fast rutine for rengjøring og vedlikehold av avløpene dine for å forhindre fremtidige blokkeringer.

16. Begrens hva du skyller ned i toalettet:

Toalettet er kun ment for menneskelig avfall og toalettpapir. Unngå å skylle ned annet avfall.


17. Velg såper med omhu:

Noen såper kan bygge seg opp i rørene. Se etter miljøvennlige alternativer som lett brytes ned.


18. Skyll med varmt vann etter oppvask:

La varmt vann renne gjennom rørene etter oppvask for å fjerne rester av såpe og fett.


19. Opplær alle i husstanden:

Sørg for at alle i hjemmet forstår viktigheten av god avløpshygiene.


20. Ha en rørlegger lett tilgjengelig:

Ved å reagere raskt på problemer, kan du unngå større skader. Oppbevar kontaktinformasjon til en pålitelig rørlegger.

et bilde av et skittent og tett sluk, åpne tette sluk
Les også!

Hvordan åpne tett sluk? Enkle tips for å åpne sluk hjemme med natron og eddik

Eddik og natron er fettløsende og kan hjelpe til med å fjerne en del matrester, kroppsfett, såperester og lignende, men det fjerner ikke veldig harde tilstoppinger. I noen tilfeller må du bruke sterkere kjemikalier som Plumbo og det er lurt å fjerne så mye som mulig manuelt.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.