Rørleggerens råd for en lavere strømregning!
Bildekilde: MinSpotPris.
Råd 1: Reduser strømregningen ved å bruke mindre varmt vann!
Veldig ofte dusjer vi mye lengre enn nødvendig. Oppvarming av vannet og generelt av hele huset kan koste deg mye på slutten av måneden. Derfor er det lurt å begrense tiden man bruker på å dusje og kanskje droppe å bade i badekaret veldig ofte. Det kan også være smart å sjekke strømprisene på det spesifikke tidspunktet og planlegge dusjingen når det er billigere strøm. Strømprisene time for time kan sjekkes på MinSpotPris.
Å begrense bruk av varmt vann andre steder kan også være lurt. Kanskje man kan være litt bevisst på hvor lang tid man bruker på å ta oppvasken, men også å huske på å fylle oppvaskmaskinen og vaskemaskinen til tops! Å senke temperaturen i vaskemaskinen kan også være en lur triks. Klærne må ikke alltid vaskes på 60 grader Celsius - 30 grader kan ofte gjøre jobben!
Råd 2: Sjekk VVS-systemet ditt
Lekkende rør kan forårsake en hodepine. Det kan være lurt å sjekke hele rørsystemet innimellom for å finne ut at om det er sprekk som øker strømregningen og vanngebyret. Det kan hende at for eksempel kraner drypper litt eller at varmvannsberederen bør skiftes ut. Her kan det være lurt å ringe til en rørlegger som kan sjekke at alt funker som det skal.
Les også: Hvordan bytte et blandebatteri selv!
Råd 3: Installer en luft-til-luft varmepumpe for et redusert strømforbruk
En luft-til-luft varmepumpe funker ved å hente inn kald luft utenfor huset som går gjennom en prosess som til slutt avgir varm luft. Varmepumper kan også brukes til å kjøle ned huset, noe som gjør dem svært allsidige.
Det som gjør spesielt luft-til-luft varmepumper til en smart løsning hvis man vil spare på strømregningen er fordi at varmepumper gir mer termisk energi (varme) enn den elektriske energien de forbruker. Dette forholdet kalles vanligvis ytelseskoeffisient (COP). En COP på 3 betyr for eksempel at varmepumpen gir tre ganger mer varmeenergi enn den elektriske energien den bruker. Moderne varmepumper kan ha høy COP, noe som gjør dem energieffektive.
Varmepumpen utnytter eksisterende varmeenergi fra uteluften. Selv ved lave temperaturer inneholder luften energi som kan utvinnes og overføres til innsiden av bygningen. Varmepumper kan derfor være et energieffektivt alternativ for oppvarming, spesielt i områder med moderate vintertemperaturer. Det er også verdt å merke seg at luft-til-luft varmepumper også kan brukes for kjøling ved å reversere prosessen, noe som gjør dem svært allsidige.
Sjekk ut også: Hva koster en varmepumpe, og hva er fordelene med det sammenlignet med vedfyring?
Råd 4: Spar strømmen med en smart varmtvannsbereder
En smart varmtvannsbereder funker ved å enten styres automatisk eller ved at du styrere den gjennom en app. Her kan man bestemme når den skal varme opp vannet og heller bruke den når strømmen er billig.
Ikke skru den av! Det er viktig at varmtvannsbereder ligger konstant på minst 75 grader Celsius. Grunnen til dette er at lavere temperatur kan gode forutsetninger for vekst av legionella-bakterien. Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i en periode, så anbefaler vi at du ikke dusjer før vannet har nådd 75 grader.
På hytter er det heller ikke lurt å skru av varmtvannsberederen for å spare på strømregningen. Her kan man risikerer at vannet fryser og i verste fall ødelegger varmtvannsberederen, rørene og førere til en vannskade på hytten.
Råd 5: Installer vannbåren varme og reduser strømforbruket over tid
I noen tilfeller er vannbåren varme den riktige løsningen. Varmepumper funker supert for åpne planløsninger, men med vannbåren varme har man bedre temperaturkontroll i hvert rom gjennom bruk av individuelle termostater og sonekontroll. Dette reduserer behovet for å oppvarme eller kjøle hele bygningen, spesielt i områder som ikke er i bruk.
Vannbåren varme gir jevnere varmefordeling i et rom sammenlignet med noen luftbaserte varmesystemer. Dette kan redusere behovet for å overopphette rommet for å oppnå ønsket komfort, og dermed redusere strømforbruket.
Vannbåren varme kan også bruke solenergi eller geotermisk energi fra jorden under seg. Å stole på naturlige og pålitelige energikilder gir ikke bare økonomisk stabilitet, men sikrer også en jevn og kostnadseffektiv oppvarming over tid. Dette bidrar til å redusere sårbarheten for prissvingninger på energimarkedet. Den forutsigbare karakteren til vannbåren varme gjør den spesielt tiltrekkende for de som ønsker å dempe bekymringene knyttet til høye strømregninger.
Les også: Hva koster vannbåren varme i huset, og lønner det seg?