Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hva er et blandebatteri?

Et blandebatteri er en smart løsning som har gjort det enklere for oss å kontrollere vannets temperatur. Før i tiden måtte man justere kaldt og varmt vann manuelt ved å dreie på de separate kranene for hver vannkilde. Dette prosedyren kunne være tidkrevende og resultere i unødvendig vannsløsing.

Det var også irriterende når noen i husstanden samtidig brukte vannet på et annet sted, for eksempel på kjøkkenet, og forstyrret den ideelle temperaturen du hadde funnet i dusjen. Oppfinnelse av blandebatteri har heldigvis løst denne problematikken for oss.

Hvordan virker et blandebatteri?

Et blandebatteri fungerer ved å blande varmt og kaldt vann for å oppnå ønsket temperatur. I stedet for å måtte justere to separate kraner, kan du enkelt vri på én enkelt håndtak eller bryter for å oppnå den ønskede vanntemperaturen. Dette gjør det mye enklere og mer praktisk å få akkurat den temperaturen du vil ha, enten det er på badet for dusjing, håndvask eller andre formål på kjøkkenet.

Moderne blandebatterier har også avansert teknologi som gjør dem enda mer praktiske. Noen av dem kan registrere endringer i vanntrykket, for eksempel når noen andre i husholdningen bruker vann, og de reagerer umiddelbart.

Dette betyr at blandebatteriet raskt tilpasser seg og opprettholder den ønskede temperaturen ved å justere balansen mellom varmt og kaldt vann. Dette forhindrer plutselige temperatursvingninger som kan oppstå når vanntrykket endres, og gir en jevn og komfortabel opplevelse.

En annen fordel med et moderne blandebatteri er at det blander kaldt og varmt vann raskt, slik at det forhindrer en glovarm overflate. Denne funksjonen er nyttig særlig for barnefamilier og det gir foreldre en tryggere og mer komfortabel hverdag.

en illustrasjon som viser hvordan et blandebatteri fungerer, hva er et blandebatteri

Blandebatteri, servantbatteri eller dusjbatteri? Er det noe forskjell?

Selv om begrepene «blandebatteri», «servantbatteri», og «dusjbatteri» ofte blir brukt om hverandre, er det viktig å forstå forskjellene mellom dem. Her er en oppklaring av begrepene:

Blandebatteri: Som tidligere nevnt, er et blandebatteri designet for å blande varmt og kaldt vann og oppnå ønsket vanntemperatur. Blandebatterier brukes i en rekke sammenhenger, inkludert kjøkkenvasker, badekar og noen dusjinstallasjoner. De gir brukeren muligheten til å justere vanntemperaturen og strømmen, og de kan ha ett håndtak eller to separate håndtak for denne hensikten.

Servantbatteri: Et servantbatteri har den samme funksjonen som et blandebatteri - nemlig å blande varmt og kaldt vann for å oppnå ønsket temperatur. Imidlertid er forskjellen at servantbatterier er spesielt tilpasset servanten eller vasken i badet eller kjøkkenet. De kommer i ulike stiler og design for å passe inn med servantens utforming og estetikk. Servantbatterier er spesielt utviklet for disse bruksområdene.

Dusjbatteri: Som navnet antyder, er et dusjbatteri spesielt designet for bruk i dusjinstallasjoner. Dusjbatterier varierer i design avhengig av om de brukes i en badekar- eller separat dusjkabinett. Disse batteriene gir også muligheten til å justere vanntemperaturen og strømmen, og noen av dem har ekstra funksjon som en antiskoldningsknapp som forhindrer at temperaturen går over 38 grader Celsius. Dette kan være spesielt nyttig for å beskytte småbarn mot for varmt vann.

Konklusjon: Hovedforskjellen mellom disse tre typene batterier er deres design og bruksområder. Alle deler imidlertid en felles funksjon: de gjør det mulig for oss å justere vanntemperaturen ved å blande kaldt og varmt vann.

Viktige ting å huske på hvis du ønsker å montere et blandingsbatteri selv:

Å stenge av vannet! Det første steget er å stenge av vannforsyningen til området der du har tenkt å installere et nytt blandingsbatteri. Dette er viktig for å forhindre vannlekasjer.

Når du kjøper et nytt blandingsbatteri er det viktig sjekke om den har bl.a. riktig rørkobling. Den eksisterende rørkoblingen må samsvare med det nye blandingsbatteriet som du har kjøpt.

Velg et blandebatteri som har riktig størrelse og kompatibilitet med vanntrykket i ditt hjem. Noen ganger kan det være nødvendig med et trykkutjevningsventil for å sikre jevn vanntemperatur i områder med variasjoner i vanntrykk.

Når du løsner skruene som holder den gamle kranen på plass, bør du utføre det vekselvis og forsiktig. Dette betyr at du bør løsne hver skrue litt etter litt, slik at kranen ikke skrus ut skjevt.

Et annet viktig råd er å nøye følge instruksjonene som følger med det nye blandingsbatteriet. Uansett om du har tilstrekkelig utstyr og litt erfaring med hjemmevedlikehold, bør du alltid ta deg tid til å lese og forstå produsentens instruksjoner. Hver kran kan ha spesifikke krav og installasjonstrinn som du må følge nøye for å sikre en riktig installasjon.

Hvis du følger instruksjonene nøye, kan du unngå vanlige feil og sikre at blandingsbatteriet fungerer som det skal uten problemer i fremtiden. Produsentens instruksjoner gir deg vanligvis informasjon om riktig tilkoblingsrekkefølge, stramming av rørkoblinger, og eventuelle spesielle hensyn du må ta.

Selv om du kan føle deg i stand til å håndtere oppgaven selv, er det alltid en fornuftig beslutning å vurdere å konsultere en profesjonell rørlegger hvis du ønsker å spare tid og sikre at jobben blir gjort korrekt. Rørleggere har den nødvendige ekspertisen og erfaringen til å håndtere blandebatteriinstallasjoner på en effektiv måte, og de kan hjelpe deg med å unngå fremtidige lekkasjer og problemer.

Med et bredt nettverk av rørleggerpartnere over hele landet, er det bare å ta kontakt hvis du vurderer å søke profesjonell hjelp. Dette kan gi deg trygghet og kvalitetssikring for din blandebatteriinstallasjon.

Tegn på at du bør kjøpe et nytt blandebatteri

en illustrasjon som viser tegn på at man bør bytte ut et blandebatteri, hva er et blandebatteri

Det er flere tegn som kan indikere at det er på tide å bytte ut et blandingsbatteri. Disse kan være:

  1. Lekkasjer: Åpenbare tegn på lekkasjer rundt selve kranen eller ved rørkoblingene er et klart tegn på at blandingsbatteriet er i dårlig stand og bør byttes ut. Lekkende vann kan forårsake skade på vasken, benken og til og med gulvet, så det er viktig å håndtere dette problemet raskt.
  2. Dårlig vanntemperaturkontroll: Hvis blandingsbatteriet ikke lenger kan opprettholde en konstant vanntemperatur, kan det være et tegn på en defekt blandeventil. Dette kan føre til plutselige temperatursvingninger mens du bruker vannet.
  3. Rust og korrosjon: Rust og korrosjon på overflaten av blandingsbatteriet er ikke bare estetisk uappetittlig, men det kan også indikere at kranen er svekket. Dette kan føre til lekkasjer og andre problemer.
  4. Vanskeligheter med å vri på håndtaket: Hvis det er vanskelig å vri på håndtaket for å regulere vannstrømmen eller temperaturen, kan det være et tegn på slitasje på innsiden av kranen. Dette kan føre til ytterligere problemer hvis det ikke blir adressert.
  5. Kontinuerlig drypping: Hvis kranen fortsetter å dryppe selv når den er stengt, kan det være et tegn på at tetningsringer eller ventiler er utslitte og trenger utskifting.
  6. Støy og vibrasjoner: Uvanlige støy og vibrasjoner når du bruker kranen kan indikere at det er problemer med innvendige komponenter som kan ha blitt skadet eller slitt over tid.
  7. Alderen til kranen: Blandingsbatterier har en begrenset levetid, vanligvis rundt 10-15 år avhengig av kvaliteten og bruken. Hvis kranen er betydelig eldre enn dette, kan det være på tide å vurdere en utskifting, selv om den tilsynelatende fungerer bra.

Å bytte ut et blandingsbatteri i tide kan bidra til å unngå vannskader og andre problemer. Hvis du merker noen av de ovennevnte tegnene, bør du vurdere å kontakte en rørlegger for å få profesjonell hjelp med å bytte ut kranen.

I denne artikkelen måtte vi lene oss på eksterne kilder for å skaffe litt informasjon. Sjekk ut referanselisten vår hvis du vil lese mer om hvordan du bytter et blandingsbatteri:

Mayfair Plumbing. How to Change a Kitchen Mixer Tap. https://mayfairplumbing.com.au/how-to-change-a-kitchen-mixer-tap

Sjekk ut også: Slik kan du åpne tett avløp enkelt og helt selv!

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.