Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

7 tegn på at du har muggsopp i hjemmet ditt

Muggsopp, vi alle har sett det på gamle matrester vi har hatt liggende i kjøleskapet altfor lenge. Dette kan skape en vond lukt og er dårlig for atmosfæren i kjøleskapet. Det samme gjelder også for huset du bor i. Tegn på at det er muggsopp i ditt hjem, kan være alt fra tydelige muggflekker på veggene dine til lidelse av neseblod og astma hos beboer.

Ta kontakt med Rørleggervakt Her.

et bilde av landskap i fugleperspektivet som ligner på hvitt og svart sopp, muggsopp

Mugg gjøre deg syk, og samtidig skade huset ditt. Ikke nok med det, hvis det er alvorlig nok så kan man utvikle astma og bli påført andre helseskader, som for eksempel kronisk neseblod. Dette er dog en svært alvorlig situasjon, men fortsatt en reell mulighet. Dette har blant annet skjedd i Forsvaret, da deres soldater i førstegangstjeneste fikk disse symptomene da de bodde i kaserne som var infisert av muggsopp.

Et viktig aspekt å ta i betraktning er at alle reagerer annerledes på mugg. Det er ikke sikkert at du opplever symptomer som astma og neseblod, kanskje du opplever det annerledes, og at andre helseskader har oppstått. Det er det som er så farlig med mugg, alle kan reagere annerledes.

Hvordan unngår man muggsopp?

For å unngå muggsopp så man være obs på to ting først. Den ene er at man må ta seg av problemet med en gang. Det hjelper ikke å vente, problemet blir verre og verre jo lenger man venter.

Det andre er at man må fjerne roten til problemet. Du kan fjerne all muggen fra overflaten, men hvis du ikke går i dybden av problemet så blir du aldri helt kvitt muggen. Du må finne opprinnelses-punktet til muggen, og fjerne den. Bare da blir du kvitt muggen langsiktig.

En myte er at desto eldre huset ditt er, jo større sjanse er det for at mugg kan forekomme. Dette er helt feil. Hvordan mugg dannes kommer ikke ann på alderen til huset, snarere hvordan huset ble bygget og hvor godt det er blitt vedlikeholdt. Det er helt avgjørende at du vet hvilke tiltak du kan foreta for å beskytte huset ditt fra giftig mugg.

Tegn på at huset ditt kan ha muggsopp

Siden mugg kan være så alvorlig skadelig for både helsa og hjemmet ditt, så hadde det være hendig og vite noen kjennetegn for mugg i huset. Her er noen tegn på at du har mugg:

Synbarhet

Dette er åpenbart den letteste måten å finne ut om man har mugg i huset. Hvis man har veldig mye mugg kan det vise seg at man har et stort problem å fikse. Dette er bare toppen av isberget, for mugg kan nemlig skjule seg inni vegger. Man vet derfor aldri helt sikkert vite hvor mye mugg man har.

Når muggen først har oppstått, kan den ikke skrubbes vekk med vann og såpe. Det anbefales at du umiddelbart tar kontakt med en profesjonell bedrift som kan hjelpe deg med å finne roten av problemet og eventuelle lekkasjer. De kan sørge for at alle rør er på stell, og sørge for at mugg ikke forekommer igjen.

Følelsen av at man er syk, dvelende forkjølelse og influensa-lignende symptomer

Sannsynligvis når du er syk, så ligger du godt til rette i sengen. Man skal jo tross alt bli frisk? Men hvis det er mugg i huset er det en liten sjanse for at du blir frisk. Det kan være mugg bak veggene dine, som forhindrer deg i og bli frisk.

Det kan nemlig være vanskelig å vite om det virkelig er mugg, fordi det kan være et lekkende rør bak en vegg som forårsaker vannskader som i løp av korttid kan utarte seg til mugg.

Det kan være mange grunner til at du føler deg syk. Kanskje du er litt mer stresset enn før, eller du har ikke tatt godt nok vare på deg selv. Eller kanskje du virkelig har fått et virus. Men det kan også være mugg.

Hvis du mener dette er relevant for deg, kan det være lurt å finne et annet sted å bo i noen dager for så å returnere hjem. Hvis du føler at symptomene kommer tilbake, kan det være muggdannelser i hjemmet ditt.

Dette er er et direkte resultat av mugg. Hvis det er noe som lukter muggent og fuktig, er det helt sikkert mugg! Mugg kommer i mange ulike former og arter, og kan ha ulik lukt.

Muggen og fuktig lukt

Den beste måten å finne ut om dette er noe som burde undersøkes, er rett og slett om du gjenkjenner en rar lukt som ikke har vært til stede før. Hvis lukten er rar, muggen, fuktig, og er en uvanlig lukt for bygget/huset ditt, burde dette undersøkes.

Muggskader kan føre til neseblod

Neseblod er allerede blitt tidligere nevnt i denne artikkelen. Neseblod tenker du, det høres kanskje litt drastisk ut, men har selvfølgelig en naturlig årsak. Grunnen for at noen kan begynne å blø neseblod på grunn av giftig mugg er fordi når de oppholder seg i bygningen eksponert av giftig mugg puster disse personene inn sporer og mykotoksiner.

Mykotoksiner er et giftig stoff som er produsert i mikroskopiske sopparter, altså muggsopper. Dette kan skape irritasjon og en brennende følelse i luftveiene. Nesehulen, munnen og hals.

Før man begynner å trekke konklusjoner er noe av det viktigste du kan gjøre å ta kontakt med en lege. Mugg kan fortsatt være en årsak, men det er fint å få sjekket med en lege først.

Er det ofte vannskader i huset ditt?

Hvis vannskader er noe som skjer ofte i hjemmet ditt kan det være lurt å få en profesjonell til å ta en titt på det. Dette gjelder også hvis det har vært vannskader tidligere, uten at noen har sjekket etter potensiell skade.

Det tar tid før mugg dannes, derfor er det langsiktige forutsetninger man må ta. Så selv om du har sjekket det område hvor vannskader oppstod sist, og det ikke var noe mugg, er det lurt å sjekke ved et senere tidspunkt for å være helt sikker. Steve Worsley- en ekspert og eier av en bedrift som forhindrer veksten av mugg, sier at mugg kan reprodusere innen 48 timer etter at det har vært vannskader og fukt i huset ditt. Som nevnt over, så gjelder det å være tidlig hvis man vil bli kvitt mugg.

Har du husket å ta vannsjekken? Sjekk tilstanden til dine rør for å forhindre helse- og vannskader.

Du får hodepine ofte og det blir bare verre

Mugg kan også være skadelig for din psykiske velvære. “Korttidseffekter av mugg er hodepine, hoste, rennende nese, influensa-lignende symptomer og svekket mental helse”, sier Steve Worsley, mugg-spesialist og eier av CNC Contractor Services.

I tillegg til dette kan mugg skape humørsvingninger og gjøre deg irritabel.

Problemer med luftveiene

Det er allerede blitt nevnt at giftig mugg kan skape problemer med pusting og at det kan skape astma. Også at mugg kan skape irritasjon i luftveiene når man puster dette inn. Det er da viktig å få hjelp til å løse sitt mugg-problem kjapt da dette vil skape store problemer for din helse.

Som vi ser er giftig mugg et alvorlig problem som kan ramme både livskvaliteten og huset. Det er derfor viktig å starte så tidlig som mulig og få tak i profesjonell hjelp hvis man oppdager mugg i huset. I tillegg, er det lurt å ta forbehold om hvordan man kan forebygge mugg.

Det er også verdt å bemerke seg at i visse tilfeller, så er det lurt å ta kontakt med en lege som kan hjelpe deg med eventuelle helseproblemer. Det er ikke sikkert det er mugg som er årsaken, derfor kan en tur til legevakten lønne seg. Dog, så er det lurt å vite at mugg kan være en mulig årsak.

Hvis du tar disse tankene i forbehold, kan du løse problemet ditt tidlig, og finne roten av muggdannelsen. På den måten, kan du gå lengst mulig uten noe mugg i huset.

Hvis du opplever vannlekkasje i hjemmet ditt, så bør du ta kontakt med rørlegger så raskt som mulig for å forhindre vannskader og mugg. Bla til toppen av siden vår for å velge ditt distrikt for så å ta kontakt med en rørlegger nær deg.

Hvis du også trenger en snekker, tømrer eller byggmester anbefaler vi å ta kontakt med Joda AS.

Sjekk ut også:

et bilde av en familie som ser på en taklekkasje, vannskade
Les også!

Hva er en vannskade, og dekkes det av forsikring?

En vannskade er en skade som er forårsaket av vann. Dette kan være alt fra en liten lekkasje til en oversvømmelse. Vannskader dekkes ofte ikke av forsikringer, så det er viktig å vite hva du skal gjøre dersom du får en vannskade.

illustrasjon viser muggsoppens struktur, fjern muggsopp
Les også!

Slik fjerner du mugg

Muggsopp, en sopporganisme, trives i fuktige, næringsrike områder og sprer seg gjennom luften. Mugg vokser gjennom hyfer og former sporer for reproduksjon. Årsakene til muggvekst inkluderer fuktighet, dårlig ventilasjon, varme, organisk materiale og manglende rengjøring. Å fjerne mugg involverer å finne og løse fuktighetskilder, kaste sterkt påvirkede materialer, unngå å tilføre mer fuktighet, og i noen tilfeller søke profesjonell hjelp. Fem forebyggende tips inkluderer å opprettholde et tørt miljø, rengjøre ventilasjon og vifter, inspisere VVS-systemet for lekkasjer, vedlikeholde boligen og tørke av overflater etter bruk av vann.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.