Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Slik fjerner du mugg

Først og fremst: Hva er mugg?

For å vite hvordan man skal fjerne mugg er det viktig å lære litt om hva det er.

Muggsopp er en organisme som tilhører soppriket. Den vokser i fuktige og næringsrike miljøer, og for å overleve trenger den oksygen, fuktighet og næringsstoffer som sukkerarter, cellulose og proteiner.

Det finnes ulike slekter av muggsopp, inkludert Mucor (skjeggmugg), Cladosporium, Penicillium (penselmugg) og Aspergillus (strålemugg).

Hvordan vokser mugg?

Muggsopp vokser i form av hyfer, som er trådformede strukturer. Noen muggsopp danner sporer, som er formeringscellene deres. Sporer kan sammenligenes med pollen hos planter. "Kroppen" til muggsoppen består av følgende:

illustrasjon viser muggsoppens struktur, fjern muggsopp

Hva forårsaker mugg?

Nå som du vet hva mugg er, lurer du kanskje på hvorfor det dukker opp hjemme hos deg. Muggsopp krever, som mennesker, oksygen, vann og næringsstoffer for å vokse. Sporene finnes vanligvis i luften, og miljøet må være gunstig for at muggen skal vokse og reprodusere seg.

De vanligste årsakene til muggvekst inkluderer:

 1. Fuktighet: Muggsopp trives i fuktige forhold, og høye fuktighetsnivåer i hjemmet kan føre til muggvekst, forårsaket av lekkasjer, flom, kondensasjon eller dårlig ventilasjon.
 2. Dårlig ventilasjon: Utilstrekkelig luftsirkulasjon, spesielt i lukkede områder som baderom og kjøkken, kan føre til opphopning av fuktighet.
 3. Varme: Mugg trives i moderat temperatur, og varme omgivelser kan fremskynde veksten.
 4. Organisk materiale: Muggsopp spiser på organisk materiale som tre, gips og tapet. Fuktige materialer gir næring til muggsoppvekst.
 5. Dårlig rengjøring: Støv og skitt gir næring til muggsopp. Dårlig rengjøring kombinert med fuktighet skaper et ideelt miljø for mugg.

Les også: Dette må du vite om luftfuktighet for å sikre et behagelig inneklima

Hvordan fjerne mugg?

Mugg forsvinner ikke av seg selv, og det er viktig å ta grep for å unngå ytterligere vekst og spredning. Her er trinnene du kan følge:

 1. Finn fuktighetskilden: Identifiser og løs problemet som fører til fuktighet. Dette kan være alt fra enkle reparasjoner som å fikse et sprukket rør til mer komplekse utfordringer med dårlig konstruksjon.
 2. Kast "infiserte" materialer: Materialer som er sterkt påvirket av mugg bør kastes for å hindre spredning.
 3. Unngå vann og såpe: Unngå å legge til mer fuktighet ved å bruke vann og såpe. Prøv heller desinfiserende midler eller soppdrepende kjemikalier.
 4. Tilkall profesjonell hjelp: Hvis muggen har infisert dype lag av materialer, kan det være lurt å kontakte profesjonelle rørleggere for å finne og løse roten til problemet.
 5. Kjøp en avfukter: Oppretthold et tørt miljø ved å unngå å tørke klær inne i det berørte rommet og vurdere bruk av en avfukter.

Fem tips for å unngå mugg i fremtiden:

 1. Hold det tørt hjemme: Overvåk fuktighetsnivået og sørg for at boligen er tilstrekkelig ventilert. Les om hvordan du bruker en fuktmåler.
 2. Rens ventilasjon og vifter jevnlig: Oppretthold god luftsirkulasjon for å unngå opphopning av fuktighet.
 3. Sjekk VVS-systemet for lekkasjer: Regelmessig inspeksjon og umiddelbar reparasjon av eventuelle lekkasjer.
 4. Vedlikehold boligen og hold det rent: Regelmessig rengjøring bidrar til å fjerne potensielle næringssubstrater for mugg.
 5. Tørk av gulv og vegger etter dusjing: Reduser fuktigheten ved å tørke av overflater etter bruk av vann.

Les også: 7 tegn på at du har muggsopp i hjemmet ditt

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.

en vannmaler funker ved at vannet beveger paa en magnetisk skive som endrer paa tallene

Alt du trenger å vite om vannmålere

En vannmåler kan hjelpe deg med å oppdage lekkasjer tidlig, få bedre kontroll over vannforbruket ditt og med en vannmåler betaler du kun for det du bruker av vann.

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.