Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Slik fjerner du mugg

Først og fremst: Hva er mugg?

For å vite hvordan man skal fjerne mugg er det viktig å lære litt om hva det er.

Muggsopp er en organisme som tilhører soppriket. Den vokser i fuktige og næringsrike miljøer, og for å overleve trenger den oksygen, fuktighet og næringsstoffer som sukkerarter, cellulose og proteiner.

Det finnes ulike slekter av muggsopp, inkludert Mucor (skjeggmugg), Cladosporium, Penicillium (penselmugg) og Aspergillus (strålemugg).

Hvordan vokser mugg?

Muggsopp vokser i form av hyfer, som er trådformede strukturer. Noen muggsopp danner sporer, som er formeringscellene deres. Sporer kan sammenligenes med pollen hos planter. "Kroppen" til muggsoppen består av følgende:

illustrasjon viser muggsoppens struktur, fjern muggsopp

Hva forårsaker mugg?

Nå som du vet hva mugg er, lurer du kanskje på hvorfor det dukker opp hjemme hos deg. Muggsopp krever, som mennesker, oksygen, vann og næringsstoffer for å vokse. Sporene finnes vanligvis i luften, og miljøet må være gunstig for at muggen skal vokse og reprodusere seg.

De vanligste årsakene til muggvekst inkluderer:

 1. Fuktighet: Muggsopp trives i fuktige forhold, og høye fuktighetsnivåer i hjemmet kan føre til muggvekst, forårsaket av lekkasjer, flom, kondensasjon eller dårlig ventilasjon.
 2. Dårlig ventilasjon: Utilstrekkelig luftsirkulasjon, spesielt i lukkede områder som baderom og kjøkken, kan føre til opphopning av fuktighet.
 3. Varme: Mugg trives i moderat temperatur, og varme omgivelser kan fremskynde veksten.
 4. Organisk materiale: Muggsopp spiser på organisk materiale som tre, gips og tapet. Fuktige materialer gir næring til muggsoppvekst.
 5. Dårlig rengjøring: Støv og skitt gir næring til muggsopp. Dårlig rengjøring kombinert med fuktighet skaper et ideelt miljø for mugg.

Les også: Dette må du vite om luftfuktighet for å sikre et behagelig inneklima

Hvordan fjerne mugg?

Mugg forsvinner ikke av seg selv, og det er viktig å ta grep for å unngå ytterligere vekst og spredning. Her er trinnene du kan følge:

 1. Finn fuktighetskilden: Identifiser og løs problemet som fører til fuktighet. Dette kan være alt fra enkle reparasjoner som å fikse et sprukket rør til mer komplekse utfordringer med dårlig konstruksjon.
 2. Kast "infiserte" materialer: Materialer som er sterkt påvirket av mugg bør kastes for å hindre spredning.
 3. Unngå vann og såpe: Unngå å legge til mer fuktighet ved å bruke vann og såpe. Prøv heller desinfiserende midler eller soppdrepende kjemikalier.
 4. Tilkall profesjonell hjelp: Hvis muggen har infisert dype lag av materialer, kan det være lurt å kontakte profesjonelle rørleggere for å finne og løse roten til problemet.
 5. Kjøp en avfukter: Oppretthold et tørt miljø ved å unngå å tørke klær inne i det berørte rommet og vurdere bruk av en avfukter.

Fem tips for å unngå mugg i fremtiden:

 1. Hold det tørt hjemme: Overvåk fuktighetsnivået og sørg for at boligen er tilstrekkelig ventilert. Les om hvordan du bruker en fuktmåler.
 2. Rens ventilasjon og vifter jevnlig: Oppretthold god luftsirkulasjon for å unngå opphopning av fuktighet.
 3. Sjekk VVS-systemet for lekkasjer: Regelmessig inspeksjon og umiddelbar reparasjon av eventuelle lekkasjer.
 4. Vedlikehold boligen og hold det rent: Regelmessig rengjøring bidrar til å fjerne potensielle næringssubstrater for mugg.
 5. Tørk av gulv og vegger etter dusjing: Reduser fuktigheten ved å tørke av overflater etter bruk av vann.

Les også: 7 tegn på at du har muggsopp i hjemmet ditt

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.

en illustrasjon av hvordan man tapper rør for vann med en våtstøvsuger, våtstøvsuger

Hvordan bruke en våtstøvsuger til å tappe rør for vann?

Med en våtstøvsuger kan du enkelt tømme vann fra rør for å unngå at rørene fryser og sprekker når det blir minusgrader. Dette gjør du ved å først skru av hovedkranen og skru på alle andre kranene i huset for å tømme resterende vann i rør. Deretter kan du bruke en gummihanske, klut eller tape for å tette igjen mellomrommet mellom røret og våtsøvsugeren.

illustrasjon viser muggsoppens struktur, fjern muggsopp

Slik fjerner du mugg

Muggsopp, en sopporganisme, trives i fuktige, næringsrike områder og sprer seg gjennom luften. Mugg vokser gjennom hyfer og former sporer for reproduksjon. Årsakene til muggvekst inkluderer fuktighet, dårlig ventilasjon, varme, organisk materiale og manglende rengjøring. Å fjerne mugg involverer å finne og løse fuktighetskilder, kaste sterkt påvirkede materialer, unngå å tilføre mer fuktighet, og i noen tilfeller søke profesjonell hjelp. Fem forebyggende tips inkluderer å opprettholde et tørt miljø, rengjøre ventilasjon og vifter, inspisere VVS-systemet for lekkasjer, vedlikeholde boligen og tørke av overflater etter bruk av vann.