Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Slik legger du på mikrosement steg for steg

bildet av et nytt bad med mikrosement, mikrosement

Mikrosement begynner å bli et populært materiale for moderne interiør. Det er minimalistisk, enkelt å rengjøre og kan brukes nesten overalt. Etterspørselen etter mikrosement har derfor økt fryktelig de siste årene.

Det er viktig å nevne at man bør ha litt relevant erfaring før man velger å legge på mikrosement. Hvis man ikke har erfaring, bør man gjøre en grundig research og kanskje konsultere seg med en profesjonell rørlegger før bestemmer seg for å legge på mikrosement selv. Hvis arbeidet blir gjort feil kan man risikere at det ikke blir herdet eller vanntett nok.

Steg 1: Primer

Man bruker ulike primere avhengig av hva slags overflate man påfører mikrosement på. En primer har flere formål:

 1. Forbedre heftet: Primeren bidrar til å forbedre vedheftningen (adhesjonen) mellom underlaget og mikrosementen. Dette er viktig for å sikre at mikrosementen sitter godt og har langvarig holdbarhet.
 2. Forhindre porøsitet: Primeren kan bidra til å redusere porøsiteten i underlaget, slik at mikrosementen ikke trekker for mye inn i overflaten. Dette kan hjelpe til med å oppnå en jevn og holdbar finish.
 3. Forsegle overflaten: Primeren fungerer også som en forsegling av underlaget, noe som kan bidra til å hindre at fuktighet trenger inn og påvirker mikrosementens ytelse.

Forskjellige overflater kan kreve ulike typer primere basert på om de er porøse eller ikke-porøse. Her er eksempler på begge typer overflater:

Porøse overflater:

 1. Betong: Betong er generelt en porøs overflate på grunn av sin sammensetning. Det kan være gulv, vegger eller andre betongkonstruksjoner.
 2. Tre: Treoverflater, spesielt ubehandlet tre, har porøs struktur og kan absorbere fuktighet.
 3. Gipsvegger: Gips er et porøst materiale, og gipsvegger er vanlige i bygninger.
 4. Papir: Papir og kartong er porøse materialer.

Ikke-porøse overflater:

 1. Fliser: Flisoverflater, spesielt keramiske fliser, er ofte ikke-porøse og har en tett struktur.
 2. Glass: Glass er et eksempel på en ikke-porøs overflate på grunn av sin tette struktur.
 3. Metall: Metallflater, som rustfritt stål eller aluminium, er vanligvis ikke-porøse.
 4. Plast: Plastmaterialer har ofte en ikke-porøs karakter, avhengig av typen plast.

Valget av primer avhenger ofte av disse egenskapene. For eksempel kan en primer for porøse overflater være utformet for å trenge inn i materialet og forbedre vedheftningen, mens en primer for ikke-porøse overflater kan være utviklet for å gi en jevn overflate og forbedre vedheftningen på grunn av den glatte overflaten. Det er viktig å følge anbefalingene fra produsenten og sørge for at primeren passer til den spesifikke overflaten du jobber med. Det er også avgjørende å rengjøre overflaten grundig. Les også: Hvordan rengjøre fliser og fuger - naturlig og skånsomt

Legg på primer i alle kriker og kroker og la det tørke. Avhengig av romtemperatur, primeren bør være tørr etter 2-4 timer.

Steg 2: Mikrosement base og fibernetting

Etter at primeren er tørr, kan du begynne med å legge på det første strøket og netting. Det anbefales å ha nettingen allerede skjært ut i riktig størrelse før du begynner med å legge på det første strøket med mikrosement base.

For dette steget kommer du til å trenge en spade eller en flat skje. Større spader kan dekke større overflater, noe som gjør at jobben blir gjort raskere enn hvis man arbeider med mindre spader. Dette krever en del erfaring, og dersom du ikke har det anbefaler vi at du velger først en mindre spade, siden den er lettere å arbeide med dersom du ikke mye erfaring.

Du kan enten kjøpe en ferdigblandet mikrosement base eller base i pulver som du må blande selv. Basen i pulver-form pleier å være billigere, men her kan du risikere å blande det for tynt eller tykt.

Vi anbefaler at du begynner med å legge på et tynt lang med mikrosement basen på hjørner først, deretter netting oppå. Når du har gjort det, kan du begynne med å legge på basen og netting på resterende overflater.

Steg 3: Andre strøk med base

Etter at basen tørket, kan du begynne med å skrape av alle ujevnheter med en spatula. Det er også viktig å børste vekk støv og smuss, slik at du får en ren og jevn overflate å jobbe videre med.

Legg på det andre strøket og la det tørke i 3-5 timer.

Steg 4: Første lag med mikrosement

Gå tilbake og skrap av igjen alle ujevnheter med en spatula. Deretter, bruk sandpapir for å oppnå en glatt overflate. Støvsug deretter for å fjerne støv.

Dette laget kommer til å være synlig og derfor er det viktig å gjøre det ordentlig. Bland pulveret med vann eller kjøp en ferdigblandet topcoat mikrosement. OBS! Mikrosement tørker vanligvis innen 2 timer, derfor er det viktig at du ikke blander mer enn nødvendig. Hvis du jobber med store arealer og trenger mer enn 2 timer å bli ferdig, kan det være lurt å blande flere ganger underveis slik at det ikke tørker mens du jobber.

Bruk en spatula og legg på et tynt lag med topcoat mikrosement. La det tørke i 3-5 timer.

Steg 5: Andre lag med mikrosement

Gjør det samme som i det forrige steget. For å få en glattere overflate kan du bruke en spatula i plast for å perfeksjonere overflaten.

La det tørke i 12 timer, da det er viktig å være helt tørt før neste steget.

Steg 6: Påfør “sealer” eller forsegler

Bruk sandpapir og glatt ut overflaten ytterligere en gang. Deretter fjern all støv.

En "sealer" eller forsegler brukes vanligvis for å beskytte overflaten mot flekker, slitasje, og for å gi en mer holdbar finish. Her er hvordan det fungerer:

 1. Beskyttelse mot flekker: Mikrosement er porøst, noe som betyr at det kan absorbere væsker og farger. En forsegler fungerer som en beskyttende barriere som hindrer at væsker trenger inn i mikrosementen, og dermed reduserer risikoen for flekker fra for eksempel væsker eller matvarer.
 2. Slitasjebeskyttelse: Mikrosement er utsatt for slitasje over tid, spesielt i områder med mye trafikk. En forsegler gir et ekstra lag som beskytter overflaten mot slitasje, noe som forlenger levetiden til mikrosementen og gir en mer holdbar finish.
 3. Lettere rengjøring: Med en forsegler blir overflaten jevnere og enklere å rengjøre. Dette gjør det lettere å fjerne støv, smuss og eventuelle flekker, og opprettholder dermed et rent og attraktivt utseende.
 4. Økt Glans: Noen forseglere kan også gi en viss glans eller glød til mikrosementoverflaten, noe som kan forbedre estetikken og gi et mer polert utseende.

Legg på et tynt lag med en børste og en skumrulle til å legge på sealer. La det tørke i 2-3 timer.

Steg 7: Herdelakk

Til slutt legger du på herdelakk som hjelper med å forsegle og gjøre overflaten vanntett.

Bland kun så mye materialet som du kommer til å bruke i løpet av en time. Herdelakk tørker raskt.

Tips! Det er alltid bedre å legge på flere tynne lag enn et veldig tykt et. 2 lag er fint, og 3 er enda bedre!

Bruk en børste og en skumrulle til å legge på herdelakken.

Overflaten kan tåle litt bruk etter 24 timer, men vi anbefaler ikke at du bruker rommet som vanlig før om 5-7 dager. Om 21 dager kommer overflaten til å oppnå sitt maksimale hardhet, så hvis du har mulighet, hadde vi anbefalt at du venter med å flytte inn møbler, dusje og lignende før om 21 dager.

Hvordan vedlikeholde mikrosement?

Det er viktig at du aldri bruker blekemiddel, sitron eller eddik på overflaten av mikrosement. Unngå også andre sterke rengjøringsmidler og skurepulver som kan ødelegge den glatte overflaten.

Mikrosement kan du vedlikeholde ved å påføre herdelakk fra tid til annen for å bevare dets herdighet.

Mikrosement bør rengjøres med milde vaskemidler, som for eksempel med vann og en nøytral såpe.

En kort oppsummering:

 1. Forskjellige overflater kan kreve ulike typer primere basert på om de er porøse eller ikke-porøse.
 2. Mikrosement base og fibernetting: Legg på det første strøket med mikrosement base og netting
 3. Andre strøk med base: Legg på det andre strøket og la det tørke i 3-5 timer.
 4. Første lag med mikrosement: skrap av igjen alle ujevnheter med en spatula før du legger på det første laget.
 5. Andre lag med mikrosement: For å få en glattere overflate kan du bruke en spatula i plast for å perfeksjonere overflaten.
 6. Påfør “sealer” som beskytter overflaten.
 7. Til slutt legger du på herdelakk som hjelper med å forsegle og gjøre overflaten vanntett.
 8. Mikrosement bør rengjøres med milde vaskemidler, som for eksempel med vann og en nøytral såpe.Unngå blekemiddel, sitron eller eddik.

Se også hvordan man legger mikrosement steg for steg her:

Les også:

Nysgjerrig på mikrosement? Les om hva det koster og hva det brukes til.

Finn også ut av hva det koster å pusse opp badet og hva du kan gjøre selv for å spare litt penger.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.

en vannmaler funker ved at vannet beveger paa en magnetisk skive som endrer paa tallene

Alt du trenger å vite om vannmålere

En vannmåler kan hjelpe deg med å oppdage lekkasjer tidlig, få bedre kontroll over vannforbruket ditt og med en vannmåler betaler du kun for det du bruker av vann.

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.