Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Kan man male fliser?

Ofte har man lyst til å friske opp badet uten å måtte bruke en formue på det. Å bytte fliser etter legge på mikrosement kan koste mye og det kan ofte ta mye tid. Mange vet ikke at det går helt fint å male fliser, så lenge man gjør det riktig. Følge våre tips for et vellykket prosjekt:

Det første og viktigste trinnet er å forberede overflaten ordentlig før du maler fliser

Hvis du ikke fjerner såpe, smuss og fett fra baderomsflisene, kommer ikke malingen til å feste seg ordentlig og da kan du risikere at det smuldrer og faller av.

Her er trinnene du bør følge:

 1. Rengjøring: Først og fremst må du sørge for at flisene er rene og fri for fett, smuss og såpeavleiringer. Bruk en kraftig flisrengjøringsmiddel, og skrubb flisene grundig med en børste eller svamp. Et alternativ er å bruke en blanding av vann og eddik for å fjerne kalkavleiringer og rengjøre flisene. Skyll deretter grundig med rent vann og la flisene tørke helt.
 2. Sliping: Bruk fint sandpapir (f.eks. 220-korn) for å lett pusse overflaten på flisene. Dette vil bidra til å skape en grovere overflate, noe som gir malingen bedre heft. Pass på å tørke bort eventuell støv som er igjen etter slipingen.
 3. Fjerning av glans: Hvis flisene har en blank overflate, bør du mattlegge den ved å bruke en mild etsende væske eller en flytende slipevæske. Dette vil bidra til å fjerne glansen og gjøre overflaten mer egnet for maling. Følg nøye produsentens anvisninger og sikkerhetstiltak når du bruker kjemiske produkter.
 4. Maskering: Bruk malerens tape for å maskere av områder som du ikke ønsker å male, for eksempel baderomsarmaturer og listverk. Dette vil hjelpe deg med å få en ren og profesjonell finish.
 5. Primer: Påfør et tynt lag med primer som er egnet for fliser. Priming er viktig for å sikre god heft mellom flisene og malingen. Velg en primer som er spesifikt formulert for flisemaling og følg produsentens instruksjoner.

NB! Det kan hende at malingen ikke fester seg til silikon. Derfor bør du fjerne silikonet eller droppe å male over det.

Male fliser

Nå som du har forberedt overflaten er det veldig viktig at du kjøper maling som egner seg for våtrom. Det er viktig at du velger maling som tåler å bli våt og utsatt for mye slitasje. Vi anbefaler at du velger en to-komponente vanntynnbare epoksymaling.

Epoxy-maling er en robust og holdbar type maling som er egnet for fliser, spesielt i våtrom. Den gir en slitesterk overflate og er vannavvisende, noe som gjør den ideell for baderomsmiljøer. Epoxy-maling er også motstandsdyktig mot fuktighet og enkel å rengjøre. Hvis du ønsker å male gulvfliser, så er epoxy-maling et godt og slitesterkt alternativ.

bildet viser før og etter baderomsoppussing, male fliser
På venstre side ser man badet før oppgraderingen, mens det på høyre side vises hvordan det fremstår etter maling av fliser og utskifting av baderomsinnredningen. Denne oppdateringen kostet omtrent 10 000 kroner. Dette eksempelet illustrerer tydelig hvor mye man kan oppnå på badet ved å male fliser i stedet for å erstatte dem.

Hva gjør man med fugene?

Noen liker en annen farge på fugene enn på fliser. Dette kan du få til ved å bruke en fugepenn i ønsket farge. En fugepenn bruker du slikt:

 1. La malingen tørke i henhold til produsentens anbefalinger.
 2. Forbered fugepennen: Rist fugepennen grundig før bruk for å sikre at malingen blander seg jevnt. Mange fugepenner har en spiss som kan klippes av for å tilpasse mengden maling som frigis.
 3. Påfør fugepennen: Hold fugepennen som du ville gjort med en penn eller markør. Press forsiktig på spissen for å få malingen til å flyte. Begynn å påføre malingen langs fugen med jevne bevegelser. Hold hånden stabil for å sikre en jevn påføring.
 4. Unngå overflødig maling: Det er enklere å legge til mer maling senere enn å fjerne overskytende maling. Unngå å påføre for mye maling i én gang for å unngå rot og sikre et rent utseende.
 5. Tørk av overskytende maling: Umiddelbart etter påføring, tørk forsiktig av overskytende maling fra flisene med en fuktig klut eller svamp. Dette hjelper deg med å oppnå en pen og profesjonell finish.
 6. La tørke: La malingen tørke helt i henhold til produsentens anbefalinger før du utsetter den for vann eller fuktighet. Dette kan vanligvis ta noen timer.

Hvordan rengjøre malte fliser?

Hvis du brukte en to-komponente vanntynnbare epoksymaling anbefaler vi at du rengjører badet med en mild såpe og vann. Malingen er ganske slitesterk, men du bør unngå å bruke slipende rengjøringsmidler eller skrubbebørster som kan ripe eller matte epoksyoverflaten.

Les om hvordan du kan rengjøre fliser med eddik, sitron og vann.

Å male fliser er ikke en veldig langvarig løsning

Å male fliser kan være en rask og rimelig løsning for å fornye utseendet på flisoverflater, spesielt i rom som baderom eller kjøkken. Det er imidlertid viktig å være klar over at malte fliser ikke nødvendigvis gir en like langvarig løsning som å erstatte flisene eller legge på mikrosement.

Over tid og ved hyppig bruk kan malingen slites av, spesielt i områder på gulvet med høy trafikk eller konstant fuktighet. Fargen kan falme eller falle av, og det kan være nødvendig med jevnlig vedlikehold for å opprettholde et friskt utseende. Selv om malte fliser kan være en midlertidig løsning eller et alternativ for de med begrenset budsjett, bør man vurdere at det ikke gir den samme varigheten og holdbarheten som naturlige fliser eller profesjonell flislegging.

Hva er fordelene med å male fliser?

Å male fliser har flere fordeler, spesielt når det gjelder oppdatering av bad og kjøkken på en rimelig og rask måte. Her er noen av fordelene med å male fliser:

 1. Beskyttelse mot muggsopp: Noen typer maling og fugepenner kan beskytte mot muggsopp, men det er viktig å ikke male over muggsoppen. Hvis du ikke fjerner muggsoppen før du maler, kommer den til å vokse gjennom malingen og ødelegge den. Sjekk ut også: 7 tegn på at du har muggsopp i hjemmet ditt
 2. Kostnadseffektivt: Maling av fliser er ofte en betydelig rimeligere alternativ sammenlignet med å bytte ut flisene. Det gir en kostnadseffektiv måte å fornye et rom på, spesielt for de med et stramt budsjett.
 3. Rask oppdatering: Malte fliser gir en rask og enkel oppdatering av rommet. Dette er spesielt nyttig når du ønsker å friske opp et bad eller kjøkken uten å gjennomgå en omfattende renovering.
 4. Varierte fargevalg: Maling gir et bredt spekter av fargealternativer, slik at du kan tilpasse rommet etter din personlige smak. Dette gir deg muligheten til å endre utseendet på flisene uten å måtte bytte dem ut.
 5. Midlertidig løsning: For de som vurderer en større renovering på lang sikt, gir malte fliser en midlertidig løsning som gir rommet et nytt utseende inntil du er klar for en mer omfattende oppgradering.
 6. Skjuler uattraktive fliser: Maling kan bidra til å skjule uattraktive fliser eller flisemønstre som ikke lenger appellerer til deg. Dette gjør at du kan oppdatere rommet uten å måtte erstatte hele fliseoverflaten.
 7. Fleksibilitet: Malte fliser gir deg fleksibilitet til å eksperimentere med forskjellige farger og design uten den langsiktige forpliktelsen som følger med å bytte ut fliser.
 8. Gjør-det-selv-prosjekt: Malte fliser kan være et gjør-det-selv-prosjekt for de med litt erfaring innen maling og oppussing. Dette gir deg muligheten til å spare penger på profesjonell arbeidskraft.

Hvis du står overfor andre badrelaterte prosjekter som du ikke har muligheten til å gjennomføre selv, anbefaler vi at du tar kontakt med en erfaren rørlegger. De har ekspertisen som trengs for å bistå deg med oppussingsarbeidet og sikre at prosjektet blir gjennomført på en profesjonell og pålitelig måte

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.

en vannmaler funker ved at vannet beveger paa en magnetisk skive som endrer paa tallene

Alt du trenger å vite om vannmålere

En vannmåler kan hjelpe deg med å oppdage lekkasjer tidlig, få bedre kontroll over vannforbruket ditt og med en vannmåler betaler du kun for det du bruker av vann.

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.