Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvordan flislegge bad?

Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser

Mange er ikke klar over at det er fullt mulig å legge fliser selv. Dette sparer deg for noen kroner, og det innebærer også litt sunn fysisk anstrengelse. Dersom du mangler erfaring, anbefaler vi at du enten gjør grundig research på riktig flisleggingsteknikk eller tar kontakt med en erfaren rørlegger for å sikre at arbeidet blir gjort på en profesjonell måte.

Steg 1: Oppmåling

Det første du må gjøre er å måle opp badet og beregne mengden fliser du trenger. Det er lurt å måle opp først for å få en omtrentlig prisestimat på materialet.

Måle opp badet:

 1. Gulv:
  • Mål lengden og bredden på gulvet. Multipliser disse målingene for å få arealet.
 2. Veggene:
  • Mål høyden og bredden på hver vegg. Multipliser høyden med bredden for å finne arealet av hver vegg.
 3. Åpninger:
  • Mål bredde og høyde på dører og vinduer. Trekk dette arealet fra veggenes totale areal.
 4. Totalt areal:
  • Legg til gulvarealet og veggarealet, og trekk fra arealet av åpninger. Dette gir deg det totale arealet som skal flislegges.

Beregning av mengden fliser:

 1. Flisstørrelse:
  • Velg flisstørrelse og bestem hvilken layout du ønsker (f.eks. diagonalt, rektangulært). Dette påvirker antallet kutt og svinn.
 2. Svinn:
  • Legg til et svinnprosent for å kompensere for kutt og eventuelle feil. Svinnprosenten avhenger av flisens størrelse og mønster, men 10% er vanlig å bruke som en tommelfingerregel.
 3. Beregning:
  • Multipliser det totale arealet som skal flislegges med 1 + (svinnprosent / 100). Dette gir deg det totale arealet du faktisk trenger å dekke med fliser.
 4. Pakningsstørrelse:
  • Sjekk pakningsinformasjonen for flisene. Noen ganger er flisene pakket i esker med spesifikke mengder. Del det totale arealet med flisenes dekkevne per pakning for å få antall pakninger.
 5. Reserve:
  • Legg til noen ekstra fliser for reservemateriale i tilfelle skader eller feil. Dette kan være rundt 5% av det totale arealet.

Eksempel:

Hvis badet har et gulvareal på 5 m² og veggene har et totalt areal på 20 m², og du velger fliser med 10% svinn:

Totalt areal = Gulvareal + Veggareal - Åpningsareal Totalt areal = 5 m² + 20 m² - (2 m² døråpning) = 23 m²

Antall fliser = Totalt areal * (1 + svinnprosent / 100) Antall fliser = 23 m² * (1 + 0.10) = 25.3 m²

Så, du trenger omtrent 25.3 m² fliser. Sjekk deretter flispakningsinformasjonen for å kjøpe riktig antall pakninger og legg til noen ekstra fliser for reserve.

Steg 2: Forberedelser av badet for flislegging

Handle inn fliser som egner seg for bad og sørg for at overflaten du skal legge fliser på er ren og jevn. Fjern gamle fliser, annet materiale og alle ting fra badet. Det blir også mye enklere å flislegge hvis du tar av blandebatterier.

Steg 3: Flislegging

Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser

Steg 4: Etterbehandling

 1. Tørking:
  • La flisene og fugemassen tørke i henhold til produsentens anbefalinger før du belaster eller bruker badet.
 2. Fuging og forsegling:
  • Kontroller og fyll eventuelt manglende fuger. Påfør deretter en passende flisefugforsegler for å beskytte fugene mot fuktighet og skitt.
 3. Montering av tilbehør:
  • Installer lister, dør- og vinduskarm, samt annet tilbehør etter behov.

Relevante artikler: Hvordan rengjøre fliser og fuger - naturlig og skånsomt

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.

en illustrasjon av hvordan man tapper rør for vann med en våtstøvsuger, våtstøvsuger

Hvordan bruke en våtstøvsuger til å tappe rør for vann?

Med en våtstøvsuger kan du enkelt tømme vann fra rør for å unngå at rørene fryser og sprekker når det blir minusgrader. Dette gjør du ved å først skru av hovedkranen og skru på alle andre kranene i huset for å tømme resterende vann i rør. Deretter kan du bruke en gummihanske, klut eller tape for å tette igjen mellomrommet mellom røret og våtsøvsugeren.

illustrasjon viser muggsoppens struktur, fjern muggsopp

Slik fjerner du mugg

Muggsopp, en sopporganisme, trives i fuktige, næringsrike områder og sprer seg gjennom luften. Mugg vokser gjennom hyfer og former sporer for reproduksjon. Årsakene til muggvekst inkluderer fuktighet, dårlig ventilasjon, varme, organisk materiale og manglende rengjøring. Å fjerne mugg involverer å finne og løse fuktighetskilder, kaste sterkt påvirkede materialer, unngå å tilføre mer fuktighet, og i noen tilfeller søke profesjonell hjelp. Fem forebyggende tips inkluderer å opprettholde et tørt miljø, rengjøre ventilasjon og vifter, inspisere VVS-systemet for lekkasjer, vedlikeholde boligen og tørke av overflater etter bruk av vann.