Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvordan flislegge bad?

Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser

Mange er ikke klar over at det er fullt mulig å legge fliser selv. Dette sparer deg for noen kroner, og det innebærer også litt sunn fysisk anstrengelse. Dersom du mangler erfaring, anbefaler vi at du enten gjør grundig research på riktig flisleggingsteknikk eller tar kontakt med en erfaren rørlegger for å sikre at arbeidet blir gjort på en profesjonell måte.

Steg 1: Oppmåling

Det første du må gjøre er å måle opp badet og beregne mengden fliser du trenger. Det er lurt å måle opp først for å få en omtrentlig prisestimat på materialet.

Måle opp badet:

 1. Gulv:
  • Mål lengden og bredden på gulvet. Multipliser disse målingene for å få arealet.
 2. Veggene:
  • Mål høyden og bredden på hver vegg. Multipliser høyden med bredden for å finne arealet av hver vegg.
 3. Åpninger:
  • Mål bredde og høyde på dører og vinduer. Trekk dette arealet fra veggenes totale areal.
 4. Totalt areal:
  • Legg til gulvarealet og veggarealet, og trekk fra arealet av åpninger. Dette gir deg det totale arealet som skal flislegges.

Beregning av mengden fliser:

 1. Flisstørrelse:
  • Velg flisstørrelse og bestem hvilken layout du ønsker (f.eks. diagonalt, rektangulært). Dette påvirker antallet kutt og svinn.
 2. Svinn:
  • Legg til et svinnprosent for å kompensere for kutt og eventuelle feil. Svinnprosenten avhenger av flisens størrelse og mønster, men 10% er vanlig å bruke som en tommelfingerregel.
 3. Beregning:
  • Multipliser det totale arealet som skal flislegges med 1 + (svinnprosent / 100). Dette gir deg det totale arealet du faktisk trenger å dekke med fliser.
 4. Pakningsstørrelse:
  • Sjekk pakningsinformasjonen for flisene. Noen ganger er flisene pakket i esker med spesifikke mengder. Del det totale arealet med flisenes dekkevne per pakning for å få antall pakninger.
 5. Reserve:
  • Legg til noen ekstra fliser for reservemateriale i tilfelle skader eller feil. Dette kan være rundt 5% av det totale arealet.

Eksempel:

Hvis badet har et gulvareal på 5 m² og veggene har et totalt areal på 20 m², og du velger fliser med 10% svinn:

Totalt areal = Gulvareal + Veggareal - Åpningsareal Totalt areal = 5 m² + 20 m² - (2 m² døråpning) = 23 m²

Antall fliser = Totalt areal * (1 + svinnprosent / 100) Antall fliser = 23 m² * (1 + 0.10) = 25.3 m²

Så, du trenger omtrent 25.3 m² fliser. Sjekk deretter flispakningsinformasjonen for å kjøpe riktig antall pakninger og legg til noen ekstra fliser for reserve.

Steg 2: Forberedelser av badet for flislegging

Handle inn fliser som egner seg for bad og sørg for at overflaten du skal legge fliser på er ren og jevn. Fjern gamle fliser, annet materiale og alle ting fra badet. Det blir også mye enklere å flislegge hvis du tar av blandebatterier.

Steg 3: Flislegging

Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser
Illustasjon av hvordan man legger fliser, legge fliser

Steg 4: Etterbehandling

 1. Tørking:
  • La flisene og fugemassen tørke i henhold til produsentens anbefalinger før du belaster eller bruker badet.
 2. Fuging og forsegling:
  • Kontroller og fyll eventuelt manglende fuger. Påfør deretter en passende flisefugforsegler for å beskytte fugene mot fuktighet og skitt.
 3. Montering av tilbehør:
  • Installer lister, dør- og vinduskarm, samt annet tilbehør etter behov.

Relevante artikler: Hvordan rengjøre fliser og fuger - naturlig og skånsomt

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Alt du trenger å vite om bergvarme

Som navnet tilsier, er bergvarme et system for oppvarming av boliger ved å utnytte grunnvarme fra berg eller fjell. En bergvarmepumpe henter enten opp solvarmen som er lagret i jorden, eller varme fra områder mellom tektoniske plater, hvor vulkansk aktivitet kan forekomme nærmere jordoverflaten. I slike områder blir både jorden og underjordiske vannkilder oppvarmet helt naturlig. På denne måten kan man dra nytte av naturens kilder og installere en bergvarmepumpe, også kalt en væske-til-vann-varmepumpe.

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.

en vannmaler funker ved at vannet beveger paa en magnetisk skive som endrer paa tallene

Alt du trenger å vite om vannmålere

En vannmåler kan hjelpe deg med å oppdage lekkasjer tidlig, få bedre kontroll over vannforbruket ditt og med en vannmåler betaler du kun for det du bruker av vann.

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.