Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvordan rense rør? Les om hvorfor det er viktig!

Rør trenger å renses for å fjerne smuss, rust og annet som kan forårsake tilstopping eller lekkasje. Det er viktig å rense rørene fordi det kan forårsake problemer som tette rør. Tette rør oppstår når det samler seg opp for mye avfall i rørene som forårsaker at vannet ikke kan flyte fritt. Dette kan føre til at det bygger seg opp trykk i rørene, og i verste fall kan dette føre til at rørene sprekker. Rørene bør renses minst én gang i året, men det er best å gjøre det oftere.

bilde av en rotte i et vannrør, rense rør


Hvis hjemmet ditt blir gjennomsyret av rare lukter, og du ikke klarer å finne kilden, kan det være lurt å sjekke rørene dine. Skitne, tette avløp er en rask måte å spre ikke bare ubehagelige lukter gjennom hjemmet ditt, men også farlige bakterier. Her har vi laget en guide om hvordan du renser rør manuelt og kjemisk:

Trinn 1: Rens rør manuelt

En tregt tømmende vask, dusj eller toalett skyldes vanligvis en blokkering eller oppbygging av noe slag. Før du rengjør et avløp, må du fjerne disse blokkeringene først.

Du kan bruke en vanlig avløpspumpe, som en fra Jula. Avløpspumper kan brukes på vasker og badekar, ikke bare på toaletter. Du gjør dette ved å fylle opp vasken eller badekaret med vann og pumper ut blokkeringer i røret ved hjelp av en avløpspumpe.


Hvis du trenger å fjerne blokkeringer nær avløpsåpningen, kan du enkelt bruke en stang med plastisk rengjøringsverktøy. Disse verktøyene er utstyrt med bakovervinklede pigger som trekker ut hår og annet materiale som kan tette rørene dine.

Alternativt kan du bruke en høytrykkspyler eller bestille rørspyling til å fjerne blokkeringene i rørene dine.

Til slutt kan du også fjerne avløpsblokkeringer og oppbygging med miljøvennlige rengjøringsmidler. En enzymatisk eller bakteriell avløpsrenser fungerer best. Det er best å helle dette ned i avløpet og la det stå over natten for å løse opp organisk materiale.

Biologiske rengjøringsmidler tar lengre tid å virke, men er langt tryggere for deg, rørene dine og det lokale miljøet sammenlignet med kjemiske rengjøringsmidler.

Trinn 2: Rens rør kjemisk og fjern rare lukter i huset

Når avløpene dine er fri for det meste av de store blokkeringene, er det på tide å rense resten kjemisk og bli kvitt de rare luktene som sprer seg gjennom hjemmet ditt. Det er noen enkle metoder å velge mellom:

Med en blanding av edikk, natron og varmt vann
Denne blandingen hjelper til med å eliminere lukter, samt oppbygging av fett, bakterier og annet organisk avfall. Dette er også en god måte å forhindre fremtidige avløpsblokkeringer. Slik gjør du det:

en illustrasjon av hvordan man kan rense tette sluk med kokenda vann, hvit eddik og natron


Steg 1: Hell kokende vann ned i avløpet. Her kan du bruke vannkoker, eller
eventuelt vann kokt fra kjele. Gjerne 1 liter vann.

Steg 2: Hell så 250 ml natron i avløpet og la det sitte der mellom 5-10
minutter.

Steg 3: Hell så 250 ml hvit eddik ned avløpet. Dette vil skape en kjemisk reaksjon med natronet som allerede sitter der, så ta det med ro, dette trengs for å få eliminere fett, såperester og avfall som sitter i avløpet. La dette stå i ytterligere 5-10 minutter. Her er det viktig å holde unna da gassen kan være dårlig å puste inn.

Steg 4: Hell ytterligere 1 liter kokende vann i avløpet.

Steg 5: La varmt vann renne fra kranen i 5 minutter. Dette er for å forsikre seg om at alt er renset bort.

En blanding av natron og eddik kan også brukes til å rengjøre avløpsåpninger og fjerne bakterier og mineralavleiringer fra kranene dine.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken
Les også!

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

Trinn 3: Forebygg fremtidige blokkeringer i rørene dine

Det er ikke noe hyggeligere enn å komme hjem til et rent og ryddig hjem. Men for å oppnå dette, må du gjøre litt mer enn å støvsuge og vaske gulvet. Du må også ta vare på rørene dine, slik at de ikke blir tilstoppet og at du ikke får vannlekkasjer. Det er ikke så vanskelig å holde rørene rene, men det krever litt planlegging og jevnlig vedlikehold. Her er noen tips til hvordan du kan holde rørene rene og i god stand:

1. Kast ikke alt i toalettet:
Toalettet er ikke en søppelkasse, og ikke alt bør kastes der. Kun toalettpapir, urin og avføring bør gå ned i rørene. Matrester, tørrvarer, kosmetikk, bleier og lignende kan forårsake problemer.

2. Skyll kjøkkenvasken ofte:
Rengjør kjøkkenvasken grundig etter hvert bruk, og gi den ekstra oppmerksomhet minst en gang i uken. Dette hindrer opphopning av bakterier og forhindrer tilstopping i rørene.

3. Bruk en vaskesikker sil:
En tett, men ikke for tett, sil i avløpet fanger opp smuss og matrester, forhindrer at de når rørene, og sikrer at vannet kan renne fritt.

4. Hell varmt vann i vasken etter bruk:
Etter oppvask, hell et kjele med varmt vann i vasken for å skylle bort smuss og bakterier, og forhindre at matrester tørker fast i rørene.

5. Rens avløpsrøret med jevne mellomrom:
Bruk en rengjøringsbørste eller et egnet rengjøringsmiddel for å rense avløpsrøret regelmessig. Skyll grundig etterpå for å forhindre tilstopping.

6. Ha en vannsikker sikring på vannet:
Installer en vannsikker sikring for å unngå vannlekkasjer. Dette enkle tiltaket kan spare deg for betydelige problemer og skader i hjemmet ditt.

7. Kontroller rørene dine med jevne mellomrom:
Regelmessig inspeksjon av rørene dine vil bidra til å oppdage skader eller tilstoppinger i tide. Rask handling kan forhindre alvorlige skader.

8. Kontakt en rørlegger ved problemer:
Hvis du opplever problemer med rørene dine, ikke nøl med å kontakte en profesjonell rørlegger. De har kompetansen til å identifisere og løse problemer, og kan hjelpe deg med å unngå mer alvorlige skader.

Ved å følge disse enkle tipsene kan du opprettholde rene og sunne rør, og dermed skape et trygt og behagelig hjem. Regularitet er nøkkelen, så ta vare på rørene dine for å unngå potensielle problemer i fremtiden. En kombinasjon av enkle daglige vaner og regelmessig vedlikehold vil sikre at rørene dine forblir i toppform, og du kan nyte et rent og velfungerende hjem.

Les også: Vond lukt og tette sluk? Dette trenger du å vite om rørspyling

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.