Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hva koster det å installere solcellepanel på huset, og lønner det seg?

bilde av et tak med solceller, solcellepanel på hus

Hvordan funker solcellepaneler?

Solcellepaneler fungerer ved å omdanne solenergi direkte til elektrisk strøm gjennom en prosess som kalles fotovoltaisk (PV) effekt. Her har vi prøvd å forklare enkelt hvordan solcellene funker:

 1. Solstråling: Solcellepanelene utnytter energien fra solstrålene. Solen sender ut lys i form av fotoner.
 2. Fanget solenergi: Solcellepanelene består av silisiumceller. Når fotoner fra sollyset treffer disse cellene, absorberes energien av elektronene i silisiumatomene.
 3. Frigjøring av elektroner: Når elektronene absorberer energi fra fotonene, blir de eksitert og frigjøres fra atomene. Dette skaper et elektrisk potensial.
 4. Generering av strøm: De frigjorte elektronene skaper elektrisk strøm når de beveger seg gjennom silisiumcellene. Dette skaper likestrøm (DC) elektrisitet.
 5. Inverter: Siden de fleste hjem og elektriske apparater bruker vekselstrøm (AC), blir likestrømmen konvertert til vekselstrøm ved hjelp av en inverter. Inverteren endrer også spenningen for å matche det som trengs for husholdningsapparater og strømnettet.
 6. Strømnettet eller batterier: Den produserte elektrisiteten kan deretter brukes direkte i hjemmet ditt eller sendes til strømnettet. Noen ganger er solcelleanlegg utstyrt med batterier for å lagre overskuddsenergi for bruk når solen ikke skinner, for eksempel om natten, på overskyede dager eller om vinteren.

Hva er prisen for installasjon av solcellepaneler?

Prisen for å installere solcellepaneler varierer avhengig av flere faktorer, inkludert størrelsen på solcellesystemet, kvaliteten på panelene, geografisk plassering, tilgjengelighet av sollys, installasjonssted, og eventuelle tilleggsutgifter som installasjonsarbeid og elektrisk arbeid. Prisene kan også påvirkes av lokale subsidier eller insentiver som kan redusere kostnadene. I Norge kan vi søke om Enova støtte til prosjekter som reduserer klimagassutslipp.

Generelt kan man si at det koster mellom 150.000 - 250.000 kroner for kjøp og installasjon av solcellepaneler. Det koster omtrentlig 4000 kr per kvadratmeter for kjøp og montering av takstein med solcellepaneler.

Hvordan installerer man et solcellepanel på tak?

Å installere solcellepaneler på taket er en kompleks prosess som vanligvis utføres av erfarne fagfolk. Her er en generell oversikt over trinnene involvert i installasjonen av solcellepaneler på et tak:

 1. Evaluering av egnethet: Forsikre deg om at taket er egnet for solcelleinstallasjon. Dette innebærer vurdering av takets orientering, helning, og eventuelle hindringer som skygger.
 2. Innkjøp av solcellepaneler og annet utstyr: Velg solcellepaneler og tilbehør som passer til dine behov og budsjett. Dette kan inkludere invertere, monteringsutstyr, ledninger, og annet nødvendig materiale.
 3. Søknad og tillatelser: Søk nødvendige tillatelser fra lokale myndigheter eller byggeavdelingen før du starter installasjonen. Dette kan inkludere byggetillatelse og elektriske tillatelser.
 4. Forberedelse av taket: Inspeksjon av taket for å sikre at det er i god stand. Eventuelle reparasjoner eller forsterkninger som trengs, bør gjøres på forhånd.
 5. Montering av ramme og monteringsstruktur: Installer monteringsrammen eller strukturen som skal holde solcellepanelene på plass. Dette kan gjøres ved å feste monteringsbraketter til taket.
 6. Montering av solcellepaneler: Fest solcellepanelene til monteringsstrukturen ved hjelp av klemmer eller braketter. Sørg for at panelene er riktig plassert og sikret.
 7. Elektrisk tilkobling: Koble solcellepanelene elektrisk ved hjelp av ledninger. Dette inkluderer tilkobling av panelene til inverteren for å konvertere likestrøm til vekselstrøm.
 8. Tilkobling til strømnettet: Koble solcellesystemet til hjemmets elektriske system eller strømnettet. Dette krever ofte en profesjonell elektriker for å sikre at alt er riktig koblet og sikkert.
 9. Testing og inspeksjon: Test solcellesystemet for å sikre at det fungerer som det skal. Gjennomfør en inspeksjon for å kontrollere for eventuelle problemer eller feil.
 10. Montering av inverter og overvåkningssystem (valgfritt): Installer inverteren og eventuelle overvåkningssystemer som lar deg overvåke solcellesystemets ytelse over tid.
 11. Fullfør dokumentasjon: Fullfør eventuell nødvendig dokumentasjon og informasjon for å oppfylle lokale krav og garantier.

Det er viktig å merke seg at installasjonen av solcellepaneler kan være farlig og krever spesialkompetanse, spesielt når det kommer til elektrisk arbeid. Derfor anbefales det sterkt å ansette en kvalifisert solenergiprofesjonell for å utføre installasjonen.

Lønner det seg med solceller på bobil, båt og hytte?

Solcellepaneler gir en uavhengighet fra strømnettet, noe som er spesielt verdifullt på steder uten tilgjengelig strøm. Denne selvstendigheten gir friheten til å oppholde seg avsidesliggende områder uten bekymring for strømmangel og økende strømpriser. Samtidig representerer solenergi en miljøvennlig løsning, da den utnytter en ren og fornybar energikilde, reduserer karbonavtrykket og bidrar til bevaring av miljøet.

En betydelig fordel er også lavere energikostnader etter den innledende investeringen. Solcellepaneler krever minimalt vedlikehold og gir gratis energi fra solen, noe som over tid kan føre til betydelige besparelser og reduserte strømregninger. Den økte mobiliteten som solcellepaneler gir på bobil og båt gir også en følelse av fleksibilitet og uavhengighet.

Solcellesystemer er stille i drift og har få bevegelige deler, noe som gir pålitelighet og redusert risiko for feil. Det lave vedlikeholdsbehovet, i form av regelmessig rengjøring for å fjerne støv og smuss, gjør dem enda mer attraktive som et pålitelig energikilde. Videre fungerer solcellepaneler som en backup-strømkilde på hytter og båter, noe som er spesielt verdifullt i områder med hyppige strømbrudd og med tanke på dagens strømpriser.

Solcellepaneler kan redusere strømregningen

Graden av reduksjon i strømregningen som solcellepaneler kan gi, varierer avhengig av flere faktorer, inkludert størrelsen på solcellesystemet, effektiviteten til panelene, geografisk plassering, solinnstråling, strømforbruket i hjemmet og eventuelle lokale støtteordninger eller insentiver.

Solcellepaneler er en investering som kan gi økonomiske fordeler i form av lavere strømutgifter. De fleste husholdninger i Norge har et årlig forbruk på rundt 5 000 kWh, og en typisk solcellepanelinstallasjon på 1,6 kWp kan produsere rundt 2 000 kWh per år. Dette betyr at en slik installasjon kan dekke rundt 40 % av husholdningens årlige strømforbruk.

En typisk solcellepanelinstallasjon på 1,6 kWp koster rundt 40 000 kroner, inklusive moms. En slik investering kan gi en årlig besparelse på rundt 15 000 - 20 000 kroner. Over en 10-års periode kan man dermed spare rundt 200 000 - 300 000 kroner, avhengig av strømprisen. Dette er en fordelaktig investering, og det er derfor mange som velger å installere solcellepaneler på huset sitt.

Hvor mye CO₂ kan du redusere ved å installere solceller på boligen din?

Et typisk norsk hushold bruker omtrent 40 000 kWh i året til å drive varmepumper, tørketrommel, vaskemaskin, oppvaskmaskin, TV, datamaskiner, belysning og andre elektriske apparater. Solcellepaneler kan dekke en betydelig andel av dette forbruket, og dermed redusere husstandens CO₂-utslipp.

Enkelte husstander kan installere solcellepaneler som dekker 100 % av deres elektriske forbruk. Gjennomsnittlig kan man forvente å redusere sitt CO₂-utslipp med ca. 1800 kg i året ved å installere solcellepaneler. I tillegg til å redusere husstandens CO₂-utslipp, kan solcellepaneler også redusere husets strømregning. For å dekke et typisk norsk husstands forbruk, trenger man ca. 8-9 solcellepaneler. Enkelte husstander kan imidlertid trenge flere eller færre paneler, avhengig av hvor mye elektrisitet de bruker.

Andre fordeler med et solcelleanlegg:

 • Fornybar og ren energikilde: Solenergi er en ubegrenset og fornybar ressurs. Solcellepaneler gir en ren og bærekraftig energikilde uten utslipp av skadelige gasser eller miljøpåvirkning.
 • Redusert strømregning: Solcellepaneler gir muligheten til å generere egen strøm, noe som reduserer avhengigheten av strømnettet og kan føre til betydelige besparelser på strømregningen over tid.
 • Miljøvennlig og lavt karbonavtrykk: Bruk av solenergi bidrar til å redusere klimaendringer ved å redusere behovet for fossile brensler. Solcellepaneler produserer elektrisitet uten å generere klimagasser, noe som bidrar til et lavt karbonavtrykk.
 • Uavhengighet og pålitelighet: Solcellepaneler gir uavhengighet fra strømnettet, spesielt på steder uten tilgjengelig strøm. De har få bevegelige deler, og derfor krever de minimalt med vedlikehold, noe som gir pålitelig og langsiktig energiproduksjon.
 • Økt eiendomsverdi: Solcelleanlegg kan øke verdien av eiendommen. Mange boligkjøpere ser på solcelleanlegg som en attraktiv funksjon på grunn av energieffektivitet og besparelser på strømregningen.

Les også: Hva koster vannbåren varme i huset, og lønner det seg?

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.

en illustrasjon av hvordan man tapper rør for vann med en våtstøvsuger, våtstøvsuger

Hvordan bruke en våtstøvsuger til å tappe rør for vann?

Med en våtstøvsuger kan du enkelt tømme vann fra rør for å unngå at rørene fryser og sprekker når det blir minusgrader. Dette gjør du ved å først skru av hovedkranen og skru på alle andre kranene i huset for å tømme resterende vann i rør. Deretter kan du bruke en gummihanske, klut eller tape for å tette igjen mellomrommet mellom røret og våtsøvsugeren.

illustrasjon viser muggsoppens struktur, fjern muggsopp

Slik fjerner du mugg

Muggsopp, en sopporganisme, trives i fuktige, næringsrike områder og sprer seg gjennom luften. Mugg vokser gjennom hyfer og former sporer for reproduksjon. Årsakene til muggvekst inkluderer fuktighet, dårlig ventilasjon, varme, organisk materiale og manglende rengjøring. Å fjerne mugg involverer å finne og løse fuktighetskilder, kaste sterkt påvirkede materialer, unngå å tilføre mer fuktighet, og i noen tilfeller søke profesjonell hjelp. Fem forebyggende tips inkluderer å opprettholde et tørt miljø, rengjøre ventilasjon og vifter, inspisere VVS-systemet for lekkasjer, vedlikeholde boligen og tørke av overflater etter bruk av vann.