Alt du trenger å vite om vannstopper
Hva står det i Tek 17 om vannstopper?
I følge byggeforskriften i Tek 17 er det krav om vannstoppper på steder hvor vannet kan lekke uten å renne ned i et sluk (f.eks. på kjøkkenet, ved siden av dusjgulvet, og på vaskerommet). Her må det installeres en automatisk lekkasjestopper. Dette gjelder også for produkter som vaskemaskiner, kaffemaskiner og oppvaskmaskiner. Kilde: Byggteknisk forskrift (TEK17)
Det er også krav til stoppekraner (en ventil som stenger av vannet) i bygninger for å kunne stenge av vannet ved behov og redusere skader ved lekkasje.
- Stoppekran: Det må finnes en lett tilgjengelig og godt merket stoppekran i bygget. En slik kran gjør det enklere å stenge vannet raskt hvis det oppstår en lekkasje.
- Plassering: Stoppekranen må være inne i bygget og plassert før første avstikker (den første forgreiningen på vannledningen som går videre inn i bygget). Dette sikrer at man kan stenge av vannet for hele bygget.
- Flere enheter: Hvis bygget har flere leiligheter eller bruksenheter, må det være mulig å stenge vanntilførselen til hver enkelt enhet separat. Dette gjør det enklere å håndtere lekkasjer i én enhet uten å påvirke resten av bygget.
Hvorfor bør man montere en lekasjestopper?
Det er alltid bedre å forebygge en skade enn å måtte fikse på skaden som har oppstått som følge av en vannlekkasje. Dette kan bli veldig kostbart og tidskrevende. Har det allerede oppstått en lekkasje hos deg? Ta en titt på artikkelen vår om vannskader og forsikring for å finne ut hva som er det riktige steget videre.
Så, hvorfor kan det være lurt å montere en vannstopper?
- Forebygg vannlekkasjer og unngå dyre vannskader.
- En vannstopper koster mindre enn å måtte pusse opp hele boligen etter en vannlekkasje.
- Slipp bekymringer: Er du på ferie, men bekymret for vannlekkasjer? Å komme hjem til en lekkasje er en svært kjip velkomst.
- Vannstoppere er enkle å installere og krever minimalt vedlikehold.
- Ingen utfordringer med forsikringer: Dersom det oppstår en lekkasje og du har installert en vannstopper, viser du at du har tatt alle forhåndsregler, og at lekkasjen ikke nødvendigvis er din feil.
Hvordan funker den?
En vannstopper plasseres på gulvet i nærheten av en vannkilde, for eksempel ved vaskemaskinen, på kjøkkenet, ved siden av dusjen eller andre steder hvor det er risiko for vannlekkasjer. Vannstopperen er som regel trådløs og registrerer lekkasjer og sender et signal til en sentralenhet som er koblet til alle vannstoppere i huset og alle stoppekraner. Når en lekkasje oppdages, gir sentralenheten fra seg en pipelyd samtidig som den gir beskjed til stoppekranen til å stenge av vanntilførselen til hele boligen.
På denne måten stoppes vanntilførselen raskt, og man kan forhindre omfattende vannskader før de påfører betydelig skade på boligen.
Kan man resette en vannstopper?
Når en vannstopper går i alarm, betyr det at systemet har registrert en lekkasje og stengt av vannet. For å få vannet tilbake kan du prøve å resette vannstopperen, følg disse trinnene:
- Trykk på RESET-knappen for å stoppe alarmen og inspiser områdene der sensorene er plassert for lekkasje eller vannsøl.
- Hvis du er HELT sikker på at det er en falsk alarm, trykk på RESET-knappen igjen for å åpne ventilen og gjenopprette vanntilførselen. Hvis du er usikker - ring til en rørleggervakt.
- Hvis systemet går i ny alarm, sjekk sensorene på nytt. Det kan hende at sensorene er våte eller at det er mye kondensasjon. Det kan også ta lang tid før sensorene har tørket fullstendig. Prøv å tørke dem med en hårføner hvis du har dårlig tid.
- Som nødløsning kan du resette vannstopperen ved å trekke ut strømkilden for ventilene for å få tilbake vannet, men vær oppmerksom på at lekasjesikringen slutter å funke da.
Ved vedvarende problemer, kontakt kundeservice til produsenten eller en rørleggervakt for ytterligere hjelp.
Hvorfor piper lekasjestopper?
Når vannstopperen piper så betyr det som regel at den har registrert en vannlekkasje. Men det kan også bety:
- Falsk alarm: Sensorene kan ha blitt fuktige uten at det er en reell lekkasje, for eksempel på grunn av kondens eller søl.
- Lavt batteri: Hvis lekkasjestopperen drives av batterier, kan piping indikere at batteriet er svakt og trenger å byttes.
- Systemfeil: Det kan være en teknisk feil i systemet, som fører til at vannstopperen piper uten grunn.
- Feil med sensoren: En sensor kan være defekt eller dårlig plassert, noe som kan utløse en falsk alarm.
For å løse problemet, bør du sjekke om det er vannsøl ved sensorene, tørke dem av hvis de er fuktige, og sjekke batteriene. Hvis lekasjestopperen fortsetter å pipe uten noen åpenbar årsak, kan det være lurt å kontakte produsenten eller en rørlegger for å feilsøke systemet.
Å droppe å installere en vannstopper kan koste deg dyrt:
Å ikke installere en vannstopper, spesielt når du gjør rehabiliteringsarbeid på kjøkkenet, kan føre til store økonomiske konsekvenser. Byggteknisk forskrift krever vannstopper på alle nye og rehabiliterte bygg, og forsikringsselskapet ditt kan lovlig gi deg avkortning i forsikringen hvis en vannlekkasje oppstår og du ikke har fulgt dette kravet. Dette betyr at du risikerer å stå uten full dekning ved en vannskade, noe som kan koste deg dyrt.
Hvis du bor i en leilighet med naboer, kan erstatningsansvaret bli enda større. En vannlekkasje i din leilighet kan forårsake skader på andre boenheter, og du kan ende opp med en stor regning som ikke dekkes av forsikringen på grunn av mangelen på vannstopper. Forsikringsselskapene vil sannsynligvis kjøre hardt på at du ikke hadde en vannstopper en slik situasjon.
I tillegg, hvis en lekkasje oppstår mens du er bortreist, kan vannet stå på i flere dager, noe som kan føre til utrolig store skader og krav om totalrenovering av boligen. I et slikt tilfelle vil kostnaden for å ha unnlatt å installere en vannstopper langt overstige de få tusenlappene det ville kostet å installere den i utgangspunktet.