Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Vurderer du å tine frosne rør med en tinetransformator? Dette må du være obs på

Har du prøvd å tine frosne rør med en hårføner? Dette er en enkel metode du kan prøve hjemme hvis du mistenker at vannrørene er frosset.

Hvis dette ikke fungerer, kan det være lurt å prøve litt kraftigere løsninger. Rørleggere kan hjelpe deg med å tine frosne rør ved å bruke vanndamp eller en tinetransformator. Men å ringe en rørlegger kan være kostbart, så kanskje vurderer du å kjøpe en tinetransformator og løse problemet selv?

Hva er en tinetransformator?

En tinetransformator er en spesialisert enhet som brukes av erfarne rørleggere for å tine frosne vannrør. Denne enheten gjør det mulig å påføre strøm mellom to punkter på vannrøret, noe som resulterer i oppvarming og tining av isen som har dannet seg inne i metallrøret. Det er imidlertid viktig å understreke at bruk av tinetransformator krever faglig kompetanse, og den bør utelukkende håndteres av kvalifiserte fagfolk innen rørleggerfaget.

Feil bruk av tinetransformatoren kan medføre alvorlige konsekvenser, inkludert brannfare og livsfarlige elektriske støt. Derfor er det avgjørende at kun erfarne rørleggere tar seg av tiningen av frosne vannrør ved hjelp av tinetransformatoren. Det er også verdt å merke seg at tiningen av frosne vannrør varierer avhengig av rørmaterialet. For eksempel kan tinetransformatoren brukes til å tine frosne vannrør i kobber, mens rør laget av plast kan kreve en annen tilnærming, for eksempel bruk av en trykkjele med damp eller varmt vann. Riktig identifikasjon av rørmaterialet er derfor viktig for å velge riktig metode for tining og for å sikre at prosessen utføres sikkert og effektivt.

Ikke alle kan kjøpe og bruke en tinetransformator

Å bruke en tinetransformator er noe kun fagfolk kan gjøre. Hvis du er en elektriker og har fått tillatelse fra Elektrisitetstilsynet, kan du bruke det lovlig. For vanlige personer er det imidlertid ulovlig å bruke tinetransformatorer uten spesiell tillatelse. Mer informasjon finner du i Forskrift for elektriske bygningsinstallasjoner (FEB), § 421 - Bruk av tinetransformatorer. Det er viktig å lese og følge reglene nøye for å unngå problemer.

Det er viktig å følge reglene, ikke bare for å unngå lovbrudd, men også for å beskytte deg selv og andre. Å utføre elektrisk arbeid uten riktig kunnskap og tillatelse kan ikke bare være ulovlig, men også livsfarlig. Elektrisitet er ikke noe å leke med, og det er best å la kvalifiserte rørleggere håndtere slike oppgaver for å sikre både din egen sikkerhet og andres.

Tips til sikker tining av vannrør med en tinetransformator:

Hvis du er erfaren og har tillatelse fra Elektrisitetstilsynet for bruk av en tinetransformator, er det avgjørende at du tar noen forhåndsregler for å sikre din egen sikkerhet så vel som andres. Elektriske apparater kan være potensielt farlige når de brukes feil, og derfor er det essensielt å følge riktige sikkerhetsprosedyrer.

  1. Det er viktig å rense kontaksidene på det frosne vannrøret grundig for rust og maling. Dette sikrer en effektiv kontakt for tinetransformatoren.
  2. Når man kobler til tinetransformatoren til en stikkontakt er det vitkig å sørge for riktig strømkapasitet for å unngå overbelastning.
  3. Under bruk av en tinetransformator for å tine frosne rør, kan det være nødvendig å fjerne jordforbindelser fra elektroniske enheter i nærheten av arbeidsområdet. Dette gjøres for å redusere risikoen for elektriske støt og skader på grunn av strømlekkasje fra transformatoren. Elektriske apparater som radio, telefon og andre enheter med jordforbindelser kan potensielt være koblet til samme jordingspunkt som tinetransformatoren. Ved å fjerne jordforbindelsene forhindrer man uønskede elektriske feil som kan oppstå når enheter deler jordingssystem.
  4. Det frosne vannrøret må ikke være i kontakt med brennbart materiale. Vannrøret kan bli veldig varmt under tineprosessen, så det er viktig å være oppmerksom på dette.
  5. Vær oppmerksom på tørre områder: Sjekk røret nøye for å sikre at det ikke er tørt eller helt tomt for vann. Tomme rørstykke kan bli svært varme under tining og i verste fall forårsake brann.
  6. Hold et øye med tineprosessen for å sikre at den utføres jevnt. Unngå å forlate området mens tinetransformatoren er aktiv.
  7. NB! Tinetransformatoren skal kun håndteres av erfarne rørleggere!

Trenger du hjelp med tining av vannrør? Ta kontakt med våre dyktige rørleggere før det oppstår lekkasjer!

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.