Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Slik rengjør du varmepumpen din selv

Varmepumper er en fantastisk oppfinnelse som hele Norge rundt tar i bruk året rundt. Om vinteren kan man nyte et fantastisk og varmt inneklima, som gjør tilværelsen perfekt for beboerne i bygget. Varmepumper har også en god egenskap, hvor du kan reversere effekten, og få kald og behagelig luft inn i boligen når det er kaldt ute om vinteren.

Men for å opprettholde topp kvalitet og effektivitet, samt ivareta sikkerheten, er det viktig å vedlikeholde varmepumpen ved å rengjøre den en gang hver andre uke.

I dette innlegget skal vi gå gjennom hele prosessen som skal til for å opprettholde en bra luftkvalitet på anlegget ditt.

et bilde av en varmepumpe, rengjør varmepumpe selv

1. Rengjør støvfiltrene

Støvfiltrene befinner seg som regel rett innenfor lokket til anlegget. Disse skal kunne tas av så du kan rengjøre dem skikkelig. Måten de løsnes og festes, varierer fra produsent til produsent, så dersom du er usikker, eller ikke finner ut hvordan du løsner filtrene på din modell, kan du se i manualen som medfølger produktet. Har du ikke manualen tilgjengelig, ber vi deg å finne modellnummeret til enheten, for å så søke det opp. Da kan du finne manualen på nett, og lese der hvordan du skal ta av filtrene.

Skal man støvsuge eller vaske filtrene?

Det har blitt satt en del spørsmål rundt rengjøringen av filtrene. Noen produsenter mener en støvsuger burde holde for rengjøringen, mens andre sier man kan bruke litt vann og såpe. Er du usikker kan du bruke en støvsuger, da holder du deg på den trygge siden. Velger du å vaske med vann, er det uhyre viktig å la filtrene tørke godt før du setter dem på plass igjen.

2. Rengjør også lamellene som sitter bak filtrene

Disse lamellene befinner seg bak støvfiltrene, og vil hope opp litt støv etter som tiden går. Derfor er det anbefalt å støvsuge lamellene en gang i ny og ne. Bare pass på å bruk den mykeste støvsugermunnstykket du har, og sørg for å bruke en lav sugestyrke siden lamellene er nokså skjøre, så her vil du være litt mer tålmodig og forsiktig med rengjøringen.

Når du rengjør lamellene, tar du støvsugermunnstykket forsiktig inntil rillene, og jobber deg nedover til du er ferdig.

Hva med enheten som står utenfor?

Enheten som er utenfor har et solid deksel som beskytter mot store mengder av fremmedelementer. Likevel kan det samle seg litt på utsiden av viften. Du kan rengjøre dette med en støvsuger dersom det skulle være behov for det, men for all del, ikke bruk en vannslange eller en høytrykksspyler, da dette kan skade enheten.

Det er anbefalt å la en erfaren og sertifisert fagperson ta seg av rengjøringen av enheten, helst annethvert år. Prisene på dette varierer, men som regel kan man forvente å bruke fra 1500 til 2500 kroner på en sjekk av en fagperson.

Våre rørlegger-partnere står klare til å bistå deg hvis du trenger hjelp med å rense varmepumpen, installere den eller at noen sjekker at varmepumpen din funker som den skal.

Se video av varmepumpe-rens

Videoen er på engelsk og tar for seg en skikkelig rens av en Fujitsu varmepumpe. Men ettersom at de fleste varmepumpene er relativt like i utformingen, så bør denne videoen også kunne være til nytte for eiere av andre merke av varmepumper.

Et bilde av et kontor
Les også!

Hva koster en varmepumpe, og hva er fordelene med det sammenlignet med vedfyring?

En varmepumpe er en enhet som overfører varme fra et kaldt til et varmt miljø ved å bruke en forsterket naturlig varmekilde. Varmepumper er svært effektive og kan redusere strømregningen din med opptil 75%.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin
Les også!

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.

en vannmaler funker ved at vannet beveger paa en magnetisk skive som endrer paa tallene

Alt du trenger å vite om vannmålere

En vannmåler kan hjelpe deg med å oppdage lekkasjer tidlig, få bedre kontroll over vannforbruket ditt og med en vannmåler betaler du kun for det du bruker av vann.

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.