Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Rens vaskemaskin med eddik

Hvor ofte bør man rense vaskemaskin?

Selv om det kan virke som om vaskemaskinen, som vasker alt annet, også ville vaske seg selv, er dette dessverre ikke tilfellet. Vi bør derfor rengjøre vaskemaskinen vår litt oftere enn vi kanskje gjør.

Det er ingen fastsatt regel for hvor hyppig vaskemaskinen bør rengjøres, ettersom dette varierer avhengig av flere faktorer. Bruksfrekvens, mengde såpe, samt graden av skitt på klærne spiller en rolle. Man kan tenke seg at de med barn i barnehage og med en hund eller to, bruker vaskemaskinen litt oftere enn en enslig person som arbeider på et kontor.

En grei tommelfinger-regel er å rense vaskemaskin en gang i måneden eller etter 30 vask. På denne måten unngår du at såpen og smuss fra klærne bygger seg opp og gjør at klærne dine lukter litt surt.

Slik renser du vaskemaskin med eddik trinn-for-trinn:

Rengjøring av vaskemaskinen med eddik er en effektiv og miljøvennlig metode. Her er en trinn-for-trinn guide:

1. Forbered materialene: Sørg for at du har hvit eddik, en liten bøtte og en ren klut eller mikrofiberhåndkle klart.

bildet viser eddik, en bøtte og klut, rens av vaskemaskin

2. Tøm vaskemaskinen: Kontroller at vaskemaskinen er tom og fjern alle klær eller andre gjenstander.

3. Bland eddikløsningen: Fyll bøtten med en blanding av halvparten hvit eddik og halvparten vann.

4. Rens såpeskuffen: Ta ut såpeskuffen fra vaskemaskinen, spray den med eddikløsningen, og rengjør grundig med kluten. Pass på å komme til i alle hjørner og under deler hvor såperester kan samle seg.

Bildet viser rens av såpeskuffen, rens vaskemaskin

5. Rengjør maskinens pakning: Spray eddikløsningen på gummipakningen rundt døren til vaskemaskinen. Tørk deretter bort alle såperester og skitt med en klut.

bildet viser en skitten pakning, rens vaskemaskin

6. Vask døren og ignorer distraksjoner: Spray eddikløsningen på innsiden av døren og vinduet og tørk av med en klut for å fjerne vannflekker og såperester. Prøv å ikke bli distrahert av en søt katt i mens.

bildet viser rens av dører til vaskemaskinen med en klut, rens av vaskemaskin

7. Tørk av utsiden: Bruk kluten til å tørke av utsiden av vaskemaskinen for å fjerne støv og søl.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

8. Kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik: Hell en kopp hvit eddik direkte inn i trommelen og kjør en varm vaskesyklus uten tøy. Dette vil hjelpe med å rense innsiden av maskinen.

Bildet viser at man kan rense vaskemaskin med eddik og 90-graders program, rens vaskemaskin

9. Tørk igjen etter syklusen: Etter at syklusen er fullført, tørk innsiden av trommelen med en tørr klut for å fjerne eventuell gjenværende eddik eller løsnet smuss.

Bildet viser en kvinnelig hånd som tørker vaskemaskinen etter rens, rens vaskemaskin.

Ved å følge disse trinnene vil du kunne holde vaskemaskinen din ren og fri for vond lukt. Husk å utføre denne rengjøringen regelmessig for best resultat.

NB! Hvis vaskemaskinen fortsatter å lukte vondt etter at du har renset den, kan det hende at det er mye smuss og skitt i vannrørene og filteret. I dette tilfellet bør du ringe til en rørlegger som kan hjelpe deg med å demontere den og rense vaskemaskinen innvendig.

Ofte stilte spørsmål om rens av vaskemaskin

For å rense filteret i vaskemaskinen, følg disse trinnene: Finn filterlokket, som ofte er plassert nederst på forsiden av maskinen. Åpne lokket og plasser en bolle eller håndkle under for å fange opp vann. Skru forsiktig ut filteret. Fjern eventuell lo, hår, og små gjenstander som har samlet seg. Skyll filteret under rennende vann. Sett filteret tilbake og stram det ordentlig.

Ja, noen bruker oppvasktabletter for å rense vaskemaskinen. Tabletten legges i trommelen, og maskinen kjøres på en varm vaskesyklus. Det er dog viktig å sjekke at dette ikke går på tvers av produsentens anbefalinger, da det kan skade visse deler av maskinen.

Det anbefales generelt ikke å bruke salmiakk for å rense vaskemaskinen, da det er et sterkt alkalisk produkt som kan være skadelig både for maskinen og for brukeren ved feil håndtering. Bruk av salmiakk krever gode sikkerhetstiltak.

Klorin kan brukes for å desinfisere vaskemaskinen, men det skal brukes med forsiktighet for å unngå skade på maskinens deler og for å forhindre at rester av klorin kommer på klær ved senere vask. Det er anbefalt å følge produsentens instruksjoner nøye ved bruk av klorin.

Det finnes spesialdesignede rensemidler for vaskemaskiner som er tilgjengelige i de fleste dagligvarebutikker eller hvitevareforhandlere. Disse er ofte formulert for å både rense og vedlikeholde maskinen, og de følger med klare instruksjoner for bruk.

Ja, kjøring av et 90-graders program kan bidra til å rense vaskemaskinen, spesielt hvis du legger til et rensemiddel som er egnet for høy temperatur. Varmen bidrar til å drepe bakterier og løse opp fett og smuss.

Her er ti kjerringråd for rens og vedlikehold av vaskemaskinen din:

  1. Bruk eddik: Kjør en tom vaskesyklus med varmt vann og to kopper hvit eddik for å løse opp kalk og såperester.
  2. Bakepulver: Strø en halv kopp bakepulver direkte i trommelen og kjør en høy varmesyklus for å friske opp og fjerne lukt.
  3. Sitronsyre: Bruk sitronsyre som et naturlig alternativ til kommersielle avkalkningsmidler for å fjerne kalkavleiringer.
  4. Rengjør gummitetningen: Tørk av gummitetningen rundt døren regelmessig med en eddikfuktet klut for å hindre muggdannelse.
  5. La døren stå åpen: Etter hver vask, la døren til vaskemaskinen stå åpen for å tørke ut og forhindre mugg og dårlig lukt.
  6. Rengjør såpeskuffen: Ta ut såpeskuffen og vask den i varmt såpevann for å fjerne rester av vaskemiddel og tøymykner.
  7. Bruk mindre såpe: Overforbruk av såpe kan føre til oppbygging av såperester, så bruk den anbefalte mengden vaskemiddel.
  8. Rengjør filteret: Sjekk og rengjør lensepumpens filter regelmessig for å fjerne små gjenstander og lo som kan blokkere vannstrømmen.
  9. Kjør varmt: En gang i blant, bruk en høytemperaturvask for å "sterilisere" trommelen og fjerne oljer og smuss.
  10. Unngå fuktighet: Pass på at området rundt vaskemaskinen holdes tørt og godt ventilert for å redusere fuktighetsnivået og forhindre muggvekst.
et illustrasjonsbilde av en varmepumpe, rengjør varmepumpe
Les også!

Slik rengjør du varmepumpen din selv

For å opprettholde topp kvalitet og effektivitet, samt ivareta sikkerheten, er det viktig å vedlikeholde varmepumpen ved å rengjøre den en gang hver andre uke.


Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.

en illustrasjon av hvordan man tapper rør for vann med en våtstøvsuger, våtstøvsuger

Hvordan bruke en våtstøvsuger til å tappe rør for vann?

Med en våtstøvsuger kan du enkelt tømme vann fra rør for å unngå at rørene fryser og sprekker når det blir minusgrader. Dette gjør du ved å først skru av hovedkranen og skru på alle andre kranene i huset for å tømme resterende vann i rør. Deretter kan du bruke en gummihanske, klut eller tape for å tette igjen mellomrommet mellom røret og våtsøvsugeren.

illustrasjon viser muggsoppens struktur, fjern muggsopp

Slik fjerner du mugg

Muggsopp, en sopporganisme, trives i fuktige, næringsrike områder og sprer seg gjennom luften. Mugg vokser gjennom hyfer og former sporer for reproduksjon. Årsakene til muggvekst inkluderer fuktighet, dårlig ventilasjon, varme, organisk materiale og manglende rengjøring. Å fjerne mugg involverer å finne og løse fuktighetskilder, kaste sterkt påvirkede materialer, unngå å tilføre mer fuktighet, og i noen tilfeller søke profesjonell hjelp. Fem forebyggende tips inkluderer å opprettholde et tørt miljø, rengjøre ventilasjon og vifter, inspisere VVS-systemet for lekkasjer, vedlikeholde boligen og tørke av overflater etter bruk av vann.