Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvordan rense en varmepumpe? Her er hvordan vedlikeholde den!

en rørlegger som jobber med å rense varmepumpe, rense varmepumpe

Hvordan funker en varmepumpe?

En varmepumpe er en effektiv og miljøvennlig måte å generere varme på ved å utnytte energi fra uteluften. Denne innovative teknologien kan hjelpe deg med å redusere strømregningen og kostnadene knyttet til oppvarming. Her er en grundig gjennomgang av hvordan varmepumper fungerer:

1. Innhenting av varme fra uteluften: De fleste varmepumpene henter varmeenergi fra uteluften selv når det er kaldt. Dette skjer gjennom en væske som sirkulerer i et lukket kretsløp.

2. Komprimering av varmeenergien: Den hentede varmeenergien komprimeres ved hjelp av en kompressor i varmepumpen. Dette øker temperaturen på energien og gjør den egnet for oppvarming.

3. Overføring av varme til innsiden: Den komprimerte og oppvarmede energien sendes deretter inn i boligen gjennom et distribusjonssystem, for eksempel radiatorer eller gulvvarme.

4. Avkjøling av væsken: Etter at varmeenergien er overført til innsiden, returneres væsken til varmepumpen for å gjennomgå en ny syklus. Væsken sirkulerer kontinuerlig, og prosessen gjentas.

5. Sirkulasjon av varm luft: Varmepumpen distribuerer den genererte varmen jevnt gjennom boligen, og sørger for en behagelig temperatur.

Slik rengjør du en varmepumpe: 7 detaljerte steg

For å sikre optimal ytelse og levetid for varmepumpen, er regelmessig rengjøring essensiell. Følg disse syv trinnene nøye:

1. Slå av og frakoble: Før du starter rengjøringsprosessen, slå av varmepumpen og frakoble den fra strømkilden.

2. Åpne dekselet og fjern gitteret: Åpne forsiktig dekselet på varmepumpen og fjern beskyttelsesgitteret for å få tilgang til kondensatoren og kompressoren.

3. Støvsug kondensatoren og kompressoren: Bruk en støvsuger med et børstehode for å forsiktig fjerne støv og skitt fra kondensatoren og kompressoren. Bruk beskyttelsesbriller og hansker under denne prosessen.

4. Rengjør filterkassetten og filterne: Rengjør filterkassetten med en mild såpeoppløsning, og bruk støvsuger eller blåseboks for å rengjøre filterne. Sørg for at alt er tørt før du setter det tilbake.

5. Fjern hindringer fra ventilasjonsåpninger: Sjekk at ventilasjonsåpningene ikke er blokkert, da dette kan påvirke luftstrømmen og dermed ytelsen til varmepumpen.

6. Hold området rundt varmepumpen rent: Sørg for at det ikke er støv eller skitt på yttersiden av enheten, da dette kan redusere effektiviteten.

7. Profesjonell service hvert år: Planlegg å få en profesjonell til å gjennomføre en grundig service og vedlikeholdsundersøkelse av varmepumpen minst en gang i året. Vi har rørleggere tilgjengelige i hele landet, kontakt oss her!

Hvorfor varmepumper?

Varmepumper representerer en kostbar, men verdifull investering. Regelmessig rengjøring og vedlikehold sikrer ikke bare optimal ytelse, men forlenger også levetiden til varmepumpen. Denne teknologien gir ikke bare energieffektiv oppvarming, men reduserer også miljøpåvirkningen sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder.

Husk at antall varmepumper du trenger avhenger av størrelsen på boligen og klimaforholdene i området ditt. En grundig vurdering av dine spesifikke behov kan hjelpe deg med å bestemme det ideelle antallet og typen varmepumper for din eiendom.

Ulike typer varmepumper:

Det er flere typer varmepumper, og de kan klassifiseres basert på kilden de henter varmeenergien fra. Her er noen vanlige typer varmepumper:

Luft-til-luft varmepumper:

- Henter varmeenergi fra uteluften og overfører den til inneluften for oppvarming.

- Vanligvis brukt til romoppvarming og luftkondisjonering.

Luft-til-vann varmepumper:

- Henter varmeenergi fra uteluften og overfører den til vann, som deretter distribueres gjennom et gulvvarmesystem eller radiatorer.

- Egnet for oppvarming av både luft og vann i boliger.

Vann-til-vann varmepumper:

- Henter varmeenergi fra en vannkilde, for eksempel en brønn eller innsjø, og bruker den til å produsere varmt vann for gulvvarme eller radiatorer.

- Vanlig i områder med tilgang til vannkilder.

Luft-til- luft varmepumpe med inverterteknologi:

- Fungerer på samme måte som luft-til-luft varmepumper, men med inverterteknologi som gir variabel kompressorhastighet, noe som gir bedre energieffektivitet og temperaturkontroll.

Avtrekksvarmepumper:

- Henter varmeenergi fra luften som blir trukket ut fra ventilasjonssystemet i bygningen.

- Effektivt for å gjenbruke varme fra avtrekksluften.

Sjø- og brønnvarmepumper:

- Henter varmeenergi fra sjøvann eller en brønn som er gravd i bakken.

- Gir konstant og stabil temperatur og er vanligvis effektive, men installasjon kan være mer kompleks.

Hybrid varmepumper:

- Kombinerer varmepumpeteknologi med andre oppvarmingsmetoder, for eksempel gass- eller oljefyring, for økt fleksibilitet og effektivitet.

Solenergi-varmepumper:

- Integrerer solvarmesystemer med varmepumper for å utnytte solenergi i tillegg til luft- eller vannkilder.

Hver type varmepumpe har sine egne fordeler og ulemper, og valget avhenger av faktorer som klimaet i området, tilgjengelige ressurser og behovene til boligen eller bygningen. Det er viktig å vurdere alle disse faktorene nøye før du velger hvilken type varmepumpe som passer best for ditt formål.

Les også: Hva koster en varmepumpe, og hva er fordelene med det sammenlignet med ved?

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.