Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvordan rense en varmepumpe? Her er hvordan vedlikeholde den!

en rørlegger som jobber med å rense varmepumpe, rense varmepumpe

Hvordan funker en varmepumpe?

En varmepumpe er en effektiv og miljøvennlig måte å generere varme på ved å utnytte energi fra uteluften. Denne innovative teknologien kan hjelpe deg med å redusere strømregningen og kostnadene knyttet til oppvarming. Her er en grundig gjennomgang av hvordan varmepumper fungerer:

1. Innhenting av varme fra uteluften: De fleste varmepumpene henter varmeenergi fra uteluften selv når det er kaldt. Dette skjer gjennom en væske som sirkulerer i et lukket kretsløp.

2. Komprimering av varmeenergien: Den hentede varmeenergien komprimeres ved hjelp av en kompressor i varmepumpen. Dette øker temperaturen på energien og gjør den egnet for oppvarming.

3. Overføring av varme til innsiden: Den komprimerte og oppvarmede energien sendes deretter inn i boligen gjennom et distribusjonssystem, for eksempel radiatorer eller gulvvarme.

4. Avkjøling av væsken: Etter at varmeenergien er overført til innsiden, returneres væsken til varmepumpen for å gjennomgå en ny syklus. Væsken sirkulerer kontinuerlig, og prosessen gjentas.

5. Sirkulasjon av varm luft: Varmepumpen distribuerer den genererte varmen jevnt gjennom boligen, og sørger for en behagelig temperatur.

Slik rengjør du en varmepumpe: 7 detaljerte steg

For å sikre optimal ytelse og levetid for varmepumpen, er regelmessig rengjøring essensiell. Følg disse syv trinnene nøye:

1. Slå av og frakoble: Før du starter rengjøringsprosessen, slå av varmepumpen og frakoble den fra strømkilden.

2. Åpne dekselet og fjern gitteret: Åpne forsiktig dekselet på varmepumpen og fjern beskyttelsesgitteret for å få tilgang til kondensatoren og kompressoren.

3. Støvsug kondensatoren og kompressoren: Bruk en støvsuger med et børstehode for å forsiktig fjerne støv og skitt fra kondensatoren og kompressoren. Bruk beskyttelsesbriller og hansker under denne prosessen.

4. Rengjør filterkassetten og filterne: Rengjør filterkassetten med en mild såpeoppløsning, og bruk støvsuger eller blåseboks for å rengjøre filterne. Sørg for at alt er tørt før du setter det tilbake.

5. Fjern hindringer fra ventilasjonsåpninger: Sjekk at ventilasjonsåpningene ikke er blokkert, da dette kan påvirke luftstrømmen og dermed ytelsen til varmepumpen.

6. Hold området rundt varmepumpen rent: Sørg for at det ikke er støv eller skitt på yttersiden av enheten, da dette kan redusere effektiviteten.

7. Profesjonell service hvert år: Planlegg å få en profesjonell til å gjennomføre en grundig service og vedlikeholdsundersøkelse av varmepumpen minst en gang i året. Vi har rørleggere tilgjengelige i hele landet, kontakt oss her!

Hvorfor varmepumper?

Varmepumper representerer en kostbar, men verdifull investering. Regelmessig rengjøring og vedlikehold sikrer ikke bare optimal ytelse, men forlenger også levetiden til varmepumpen. Denne teknologien gir ikke bare energieffektiv oppvarming, men reduserer også miljøpåvirkningen sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder.

Husk at antall varmepumper du trenger avhenger av størrelsen på boligen og klimaforholdene i området ditt. En grundig vurdering av dine spesifikke behov kan hjelpe deg med å bestemme det ideelle antallet og typen varmepumper for din eiendom.

Ulike typer varmepumper:

Det er flere typer varmepumper, og de kan klassifiseres basert på kilden de henter varmeenergien fra. Her er noen vanlige typer varmepumper:

Luft-til-luft varmepumper:

- Henter varmeenergi fra uteluften og overfører den til inneluften for oppvarming.

- Vanligvis brukt til romoppvarming og luftkondisjonering.

Luft-til-vann varmepumper:

- Henter varmeenergi fra uteluften og overfører den til vann, som deretter distribueres gjennom et gulvvarmesystem eller radiatorer.

- Egnet for oppvarming av både luft og vann i boliger.

Vann-til-vann varmepumper:

- Henter varmeenergi fra en vannkilde, for eksempel en brønn eller innsjø, og bruker den til å produsere varmt vann for gulvvarme eller radiatorer.

- Vanlig i områder med tilgang til vannkilder.

Luft-til- luft varmepumpe med inverterteknologi:

- Fungerer på samme måte som luft-til-luft varmepumper, men med inverterteknologi som gir variabel kompressorhastighet, noe som gir bedre energieffektivitet og temperaturkontroll.

Avtrekksvarmepumper:

- Henter varmeenergi fra luften som blir trukket ut fra ventilasjonssystemet i bygningen.

- Effektivt for å gjenbruke varme fra avtrekksluften.

Sjø- og brønnvarmepumper:

- Henter varmeenergi fra sjøvann eller en brønn som er gravd i bakken.

- Gir konstant og stabil temperatur og er vanligvis effektive, men installasjon kan være mer kompleks.

Hybrid varmepumper:

- Kombinerer varmepumpeteknologi med andre oppvarmingsmetoder, for eksempel gass- eller oljefyring, for økt fleksibilitet og effektivitet.

Solenergi-varmepumper:

- Integrerer solvarmesystemer med varmepumper for å utnytte solenergi i tillegg til luft- eller vannkilder.

Hver type varmepumpe har sine egne fordeler og ulemper, og valget avhenger av faktorer som klimaet i området, tilgjengelige ressurser og behovene til boligen eller bygningen. Det er viktig å vurdere alle disse faktorene nøye før du velger hvilken type varmepumpe som passer best for ditt formål.

Les også: Hva koster en varmepumpe, og hva er fordelene med det sammenlignet med ved?

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Alt du trenger å vite om bergvarme

Som navnet tilsier, er bergvarme et system for oppvarming av boliger ved å utnytte grunnvarme fra berg eller fjell. En bergvarmepumpe henter enten opp solvarmen som er lagret i jorden, eller varme fra områder mellom tektoniske plater, hvor vulkansk aktivitet kan forekomme nærmere jordoverflaten. I slike områder blir både jorden og underjordiske vannkilder oppvarmet helt naturlig. På denne måten kan man dra nytte av naturens kilder og installere en bergvarmepumpe, også kalt en væske-til-vann-varmepumpe.

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.

en vannmaler funker ved at vannet beveger paa en magnetisk skive som endrer paa tallene

Alt du trenger å vite om vannmålere

En vannmåler kan hjelpe deg med å oppdage lekkasjer tidlig, få bedre kontroll over vannforbruket ditt og med en vannmåler betaler du kun for det du bruker av vann.

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.