Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hva koster det å koble kloakk til huset, og lønner det seg sammenlignet med septiktank?

I Norge koster det gjennomsnittlig rundt 25 000 kroner å koble kloakken til huset, men dette varierer noe fra sted til sted. I tillegg kommer eventuelle kostnader til tilpasninger av huset, for eksempel hvis det er nødvendig å sette inn en ny drenering.

Septiktanker er ofte billigere i anskaffelse og vedlikehold, men dette kommer an på størrelsen og typen tank. I tillegg må septiktankene tømmes jevnlig, og dette kan også koste noen tusen kroner årlig. Det er derfor vanskelig å si helt sikkert hvilken løsning som er best økonomisk. Generelt vil det være billigere å ha en septiktank hvis huset ligger langt fra nærmeste kloakkledning, men det er alltid best å sammenligne priser og kostnader før man bestemmer seg for hva man skal gjøre.

I denne artikkelen skal vi først forklare litt om kloakk, deretter litt om septikktank og til slutt skal vi se på fordeler og ulemper mellom kloakk og septiktank.

Del 1: Kloakk

Hva er fordelene med å koble kloakk til huset ditt?

En av de største fordelene med å koble huset ditt til kloakken, er at det kan redusere den totale mengden av avløpsvann som blir ledet tilbake til overflaten. I tillegg kan det å koble huset ditt til kloakken også redusere faren for at overflatevann blir forurenset av husets avløpsvann.

Kan det lønne seg å koble kloakk til boligen?

Kobler du kloakken til huset ditt kan det være en fordel å ta en titt på følgende punkter:

1. Det kan redusere faren for vannskader i boligen, spesielt hvis kloakken din er i nærheten av grunnmuren eller andre steder der vannskader kan skje.

2. Å koble kloakken til boligen er viktig for å redusere risikoen for forurensning. Denne tilkoblingen muliggjør effektiv transport og behandling av avløpsvann, og dermed forebygger potensielle problemer som lukt, helsefare og miljøutfordringer. Når avløpsvannet ikke er koblet til et egnet system, kan det føre til uhygieniske forhold inne i huset og rundt eiendommen. Derfor er det essensielt å sikre en pålitelig kloakktilkobling for å opprettholde et sunt og trygt miljø i og rundt boligen.

3. En korrekt tilkoblet kloakk bidrar til å redusere støyen fra kloakksystemet, spesielt viktig nær soverom eller andre stille områder. Når avløpsvannet effektivt transporteres bort, reduseres lydproblemer, forbedrer boforholdene og skaper et mer behagelig miljø.

Hva koster det å koble kloakk til huset ditt?

Prisen for å koble kloakk til huset ditt, vil variere avhengig av en rekke faktorer. Først og fremst vil størrelsen på huset ditt, og hvor mange etasjer det har, påvirke prisen. Dernest vil det også avhenge av hvor nært kloakknettet ditt ligger. Til slutt, vil det også være en avgift for selve tjenesten, som vil variere fra kommune til kommune.

I de fleste tilfeller, vil det koste rundt 5-10.000 kroner for å koble kloakk til huset ditt. Men dette er kun en grov anslag, og det anbefales at du tar kontakt med din lokale kommune og rørlegger for en nøyaktig pris.

Er det trygt?

Kobling av kloakk til huset ditt er en relativt enkel prosess, men det er viktig å følge noen få enkle retningslinjer for å sikre at det er trygt og effektivt.

For det første, hvis du har en gammel kloakk som trenger å bli erstattet, må du sørge for at den nye kloakken er i god stand og at den er koblet til riktig.

Dernest må du sørge for at kloakken er koblet til hovedvannet i huset ditt på en slik måte at den ikke blir blokkert. Dette er viktig for å unngå at vannet i huset ditt blir forurensede.

Til slutt, når kloakken er koblet til, må du sørge for at den er koblet til en godkjent kloakkrenseanlegg. Dette er for å sikre at det ikke blir noen forurensning i hovedvannet i huset ditt.

Slik kobler man kloakk til huset:

Kloakk fra huset ditt må kobles til kommunalt ledningsnett for å bli fjernet. Ledningene som tar bort kloakken fra huset ditt kalles avløpsledninger. De fleste hus har to typer avløpsledninger: en for vann fra vasker, dusjer, vaskerom og toaletter (spillvann) og en for vann fra kjøkken, vaskerom og badstuer (overløpsvann).

For å koble kloakken fra huset ditt til kommunalt ledningsnett, må du først finne ut hvor nærmeste kommunale kloakktilkobling er. Dette kan du gjøre ved å kontakte kommunen eller ved å se etter kommunale kloakkmerker i veien. Når du har funnet kommunale kloakkledninger, må du følge ledningene tilbake til et kommunalt kloakktilkoblingspunkt.

Det er to måter å koble kloakken fra huset ditt til kommunale kloakkledninger:

 1. Kommunal kloakkforbindelse:
  • Finn de kommunale kloakkledningene.
  • Følg ledningene til et kommunalt kloakktilkoblingspunkt.
  • Bruk en kommunal kloakkforbindelse ved å koble den ene enden til husets kloakkrør og den andre til de kommunale kloakkledningene.
 2. Legge egne avløpsledninger:
  • Finn de kommunale kloakkledningene.
  • Følg ledningene til et kommunalt kloakktilkoblingspunkt.
  • Ved tilkoblingspunktet, bruk en koblingsboks for å koble avløpsledningene fra huset ditt til de kommunale kloakkledningene.
  • Hvis du legger egne avløpsledninger, grav en grøft fra huset til de kommunale kloakkledningene.
  • Legg avløpsledningene i grøften og koble dem deretter til de kommunale kloakkledningene.

Del 2:

Hva er en septiktank?

En septiktank er en underjordisk tank som brukes til å behandle avløpsvann fra husholdninger og bedrifter. Tanken er designet for å skille faste stoffer fra væsken, og den gir en delvis nedbrytning av organisk materiale.

Her er hvordan en septiktank vanligvis fungerer:

 1. Innkommende avløpsvann: Avløpsvannet fra toaletter, vasker, dusjer og andre avløpskilder strømmer inn i septiktanken.
 2. Separasjon: Inne i septiktanken skjer en naturlig separasjon. Tungere faste stoffer, som slam, synker til bunnen, mens lettere stoffer, som fett og olje, flyter opp til toppen. Den midterste delen, kjent som effluentsonen, består av væske som går videre til neste trinn.
 3. Biologisk nedbrytning: Bakterier i septiktanken bidrar til en viss grad av biologisk nedbrytning av organisk materiale i væsken.
 4. Effluentsonen: Den klarerte væsken, også kalt effluent, forlater septiktanken og strømmer ut i et dreneringsfelt eller en infiltrasjonsgrøft for videre behandling gjennom naturlige prosesser i jorden.
 5. Rensing i jorden: Effluentet blir filtrert og renset når det trenger gjennom jorden, og dette prosesserer ytterligere renser vannet før det når grunnvannet.

Septiktanker krever regelmessig tømming for å fjerne oppsamlet slam og hindre oversvømmelse. De er vanligvis brukt i områder der tilkobling til et offentlig kloakksystem ikke er praktisk eller tilgjengelig

Del 3:

Lønner det seg å koble kloakk til huset sammenlignet med septiktank?

Beslutningen om å koble kloakken til huset eller bruke en septiktank avhenger av flere faktorer, inkludert lokalt regelverk, geografisk plassering, og personlige preferanser. Her er noen vurderinger:

Kobling til kommunalt avløp (kloakk):

 • Fordeler:
  • Mindre vedlikehold, da kommunale tjenester håndterer avløpet.
  • Ingen bekymringer om tømming av septiktank.
  • Lavere risiko for lokale forurensningsproblemer.
 • Ulemper:
  • Kostnadene kan være høyere ved installasjon.
  • Avhengig av kommunale avgifter.

Septiktank:

 • Fordeler:
  • Kan være rimeligere å installere.
  • Gir lokal kontroll over avfallshåndtering.
  • Kan være et bedre alternativ i områder uten tilgjengelig kommunalt avløp.
 • Ulemper:
  • Krever regelmessig tømming og vedlikehold.
  • Lokale forskrifter kan ha restriksjoner.

Generelt sett vil koble til kommunalt avløp være mer praktisk, spesielt i byområder med tilgjengelige tjenester. Septiktanker kan være mer hensiktsmessige i landlige områder uten tilstrekkelig tilknytning til kommunalt avløp. Økonomiske faktorer, lokale lover og personlige preferanser vil påvirke den endelige beslutningen.

Kontakt oss her hvis du trenger rørleggger-assistanse!

Les også "Hvordan åpne tett sluk? Enkle tips for å åpne sluk hjemme med natron og eddik" og "Vond lukt og tette sluk? Dette trenger du å vite om rørspyling"

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Dette bør du vite hvis du skal pusse opp badet – og hva det koster

Finn ut av forskjellen mellom totalrenovering og overfladisk oppussing, stegene i en totalrenovering, kostnadsestimater, faktorer som påvirker prisen, og når det er hensiktsmessig å velge hver tilnærming basert på ulike forhold som badets alder, tekniske tilstand og budsjett. Les også om viktige påminnelser om dokumentasjon og behovet for å søke godkjenning fra kommunen.

Rørleggerens råd for en lavere strømregning!

Man kan redusere strømregningen ved å dusje kortere, bruke energieffektive oppvarmingskilder som luft-til-luft varmepumpe og en smart varmtvannsbereder!

Hvordan vedlikeholde en utekran riktig, og hvilke fordeler gir en frostsikker utekran?

En frostsikker utekran, også kjent som en frostfri vannkran eller frostfri utekran, er en spesiell type utekran som er designet for å unngå frostskader ved å plassere vannavstengingsmekanismen langt inne i bygningen i stedet for rett bak kranen.

Hva er et blandebatteri?

Et blandebatteri hjelper oss med å kontrollere vannets temperatur ved å blande kaldt og varmt vann. Blandebatterier justerer raskt balansen mellom varmt og kaldt vann når vanntrykket endres. Dusjbatteri og servantbatteri har samme funksjon, men er tilpasset kjøkkenet og dusjen.

5 vanligste rørleggerproblemer som du kan løse selv

Man kan spare penger ved å løse selv problemer som lekkende kraner ved å bytte ut pakninger eller O-ring, tette avløp, reparere mindre rørlekasjer, dårlig vanntrykk, løse problemet med kaldt vann og tine frosne rør.

Vond lukt og tette sluk? Dette trenger du å vite om rørspyling

Rørspyling kan utføres ved hjelp av forskjellige metoder, inkludert mekanisk fjerning av blokkeringer ved hjelp av roterende kabler eller høytrykksspyleutstyr. Valget av metode avhenger av typen blokkering og rørmaterialet.