Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Hva er baderomsplater laget av?

Baderomsplater kan lages av akryl, PVC (Polyvinylklorid) eller av trykklaminert vinyl på en MDF-kjerne (medium density fiberboard). Les nærmere om de forskjellige materialer:

  • Akryl: Akryl er et lett, men sterkt plastmateriale som er svært holdbart. Det er motstandsdyktig mot fuktighet og kan formes i en rekke former. Baderomsplater i akrylplater er ofte brukt i baderom fordi de er vanntette og kan ha en høyglanset finish som ser estetisk fint ut.
  • PVC: PVC er også et robust plastmateriale som kan lett formes. PVC-plater er et populært valg for baderom fordi de ikke vil råtne, ruste eller korrodere over tid. De er også relativt billige sammenlignet med andre materialer.
  • Trykklaminert vinyl: Dette er et konstruksjonsmateriale laget av sammenpressede tre- eller plantefibre. Noen produsenter bruker for eksempel flere lag med bjørkefiner som dekkes til med laminat. Denne kombinasjonen gir plater som er slitesterke, fuktresistente og har en glatt overflate som er lett å rengjøre. Vinylbelegget kan trykkes i en rekke mønstre og farger for å etterligne utseendet til andre materialer, som tre eller stein.
Akryl, PVC og vinyl
Baderomsplater kommer i flere forskjellige materialer og design.
KI-generert eksempelbilde av materialprøver i akryl (venstre), PVC (midt) og trykklaminert vinyl (høyre) med et mønster som etterligner stein.

Kan man montere baderomsplater selv?

Ja, man kan montere baderomsplater selv, men det er viktig å lese bruksanvisningen nøye. Feil montering kan føre til problemer som vannlekkasjer og muggdannelse.

Ved montering av baderomsplater er det viktig med riktige forberedelser og bruk av nok fugemasse. Før installasjon, la baderomsplatene akklimatisere i rommet de skal monteres i, i 72 timer. Dette tillater platene å justere seg til rommets temperatur og fuktighetsnivå, noe som minimerer risikoen for etterfølgende dimensjonsendringer. Å sikre at alle skjøter, hjørner, og kuttflater er godt forseglet med tilstrekkelig fugemasse er kritisk for å forhindre vanninntrengning. Etter at fugemassen er påført, er det viktig å fjerne overskytende materiale umiddelbart for et rent og estetisk fint sluttresultat.

Kan man male baderomsplater?

Ja, det går helt fint. Å male baderomsplater er en fin måte å friske opp badet uten å bruke altfor mye penger. Slik maler du baderomsplater:

  1. Vask flatene grundig! Alt av såpe og smuss må bort for at malingen skal feste seg ordentlig.
  2. Slip flatene. Hvis baderomsplatene dine har en glatt finish, kan det være lurt å mattslippe overflaten.
  3. For å få en jevn overflate kan man sparkle fuger.
  4. Kjøp en våtromsmaling og begynn med å male baderomsplatene.
Male baderomspanel steg for steg
Illustrasjon av hvordan man maler baderomspanel. Begynn med en grundig vask, deretter sliping og sparkling av fuger og maling til slutt.

Baderomsplater og våtromsplater er ikke det samme!

Baderomsplater er laget for å synes, mens begrepet « våtromsplater » omtaler plater som brukes som en underliggende lag før man legger på fliser, mikrosement eller før man maler veggene.

Baderomsplater fungerer som det øverste laget på veggene og er et godt valg for de som ønsker en visuell oppgradering uten behovet for fliser. I motsetning til dette er våtromsplater ment for å fungere som en fuktbeskyttende barriere under overflaten. De er det underliggende laget som påføres før fliser, mikrosement, eller maling, og er ikke ment å være synlige i det ferdige rommet. Derfor kommer våtromsplater vanligvis ikke i varierte farger eller design, siden deres hovedfunksjon er å beskytte mot fuktighet, ikke å være estetisk pene.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.
Les også!

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser?

Baderomsplater og fliser brukes til samme formål, men er to forskjellige materialer, med relativt forskjellige egenskaper.

Materialer: Fliser er laget oftest av keramikk, altså leire, men kan også lages i plast, glass og asfalt. Baderomsplater lages av akryl, PVC eller trykklaminert vinyl.

Størrelse: Baderomsplater er mye større en fliser. Noen baderomspaneler kan være over 2 meter lange, noe som gjør at de kan lett installeres og dekker til hele veggen fra topp til bunn. Fliser kan komme i mange ulike størrelser, men er mye mindre enn baderomsplater.

Pris: Fliser kan variere betydelig i pris avhengig av type, kvalitet og design. Installasjonskostnadene kan også være høyere på grunn av den mer komplekse installasjonsprosessen. Baderomsplater ****kan være mer kostnadseffektive både når det gjelder materialkostnad og installasjon, spesielt hvis du velger standarddesign og størrelser.

Utseende og design: Fliser kommer i enormt mange former, farger, fasonger og teksturer, mens utvalget på baderomsplatene er litt mer begrenset sammenlignet med flisene.

Vanntetthet: Glaserte fliser er vanntette, men det er ikke fuger. Derfor er det viktig å installere ordentlig membran for å hindre vanngjennomtrenging. Baderomsplater, derimot er vanntette i seg selv og de krever ikke fugemasse, noe som gjør dem mye mer motstandsdyktige for fuktskader og muggvekst.

Installasjon: Fliser krever en mer tidkrevende og nøyaktig installasjonsprosess. Flislegging krever også grunning, fuging, og ofte tetting, spesielt i våtsoner. Dette kan øke både arbeids- og materialkostnadene. Baderomsplater er generelt raskere og enklere å installere enn fliser. Panelene kan monteres direkte på underlaget eller eksisterende vegger, noe som reduserer både tidsforbruk og arbeidskostnader.

Levetid: Mens både fliser og baderomsplater kan tilby levetid i flere tiår, kan fliser ofte ha en lengre levetid på grunn av deres robusthet og evne til å tåle tidens tann når de vedlikeholdes godt.

Kan jeg legge baderomsplater oppå fliser?

Å legge baderomsplater oppå fliser anbefales ikke. Mange typer baderomsplater krever montering oppå en flismembran som er lagt på veggene og gulvet, mens noen baderomsplater kan limes direkte på eksisterende fliser.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.
Les også!

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Utfordringen med å velge sistnevnte metode er usikkerheten om hva som skjuler seg bak flisene. Spesielt i eldre bad, eller bad som ikke har blitt renovert på mange år, kan det oppstå skjulte vannlekkasjer bak flisene. Det siste man ønsker er å dekke over potensielle problemer med et nytt lag baderomsplater.

Derfor anbefales det å starte på ny ved å fjerne det gamle flislaget før man installerer nye baderomspaneler. Selv om mye av forarbeidet, som fjerning av fliser, kan gjøres selv, er det klokt å ansette en profesjonell rørlegger for montering av baderomsplatene for å sikre at arbeidet utføres korrekt.

Kjerringråd til vedlikehold av baderomsplater

For at baderomsplatene dine skal vare lengst mulig, kan det være lurt å vedlikeholde og rengjøre dem riktig.

For effektiv og skånsom rengjøring av baderomsplater anbefales det å benytte pH-nøytrale vaskemidler, med en pH-verdi på 7-10, i kombinasjon med lunkent vann. Unngå bruk av eddikbaserte rengjøringsmidler og klor, men hvis klor brukes, sørg for å skylle overflaten grundig med lunkent vann innen 30 minutter. Ved håndtering av konsentrerte løsninger, er det viktig å beskytte huden med hansker for å unngå uttørring.

For å fjerne såperester og hudfett, spesielt i områder med fugemasse, bør overflatene rengjøres jevnlig for å forhindre soppdannelse. Skadet eller gulnet fugemasse bør erstattes i henhold til leverandørens anvisninger. For fjerning av tøffere flekker som kalk eller rust, bruk et surt rengjøringsmiddel med en pH-verdi på 1-5 og kaldt vann. Ved behov for å fjerne herdet fugemasse eller "melkede" flekker på strukturerte dekorer, kan aceton, rødsprit, eller en kombinasjon av oppvasksåpe og en flekkfjerningssvamp benyttes forsiktig.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.