Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Hva er dampsperre?

En dampsperre, også referert til som en fuktsperre, er en type plastduk, typisk av Polyeten plast, som er strategisk plassert inni veggene for å hindre at vanndamp trenger gjennom. Vanndamp, som følge av dusjing og matlaging, kan potensielt trenge gjennom veggen og når den møter kaldere luft fra utsiden, kondenseres dampen til vanndråper. Dette skaper fuktighet i veggene, som er ideelle forhold for muggvekst og kan føre til fuktskader og råte i husets bærende konstruksjoner.

For å forhindre dette, plasseres dampsperren alltid på den "varme" siden av veggen, som betyr at den er nærmere innsiden. Dette hindrer effektivt at dampen fra innsiden av boligen trenger gjennom veggen. Se illustrasjonen under:

Vegg uten dampsperre

Hvor legger man dampsperre?

Her er noen typiske steder du finner dampsperre:

 1. I yttervegger: Dampsperren plasseres på innsiden av isolasjonen, rett før den innvendige kledningen (for eksempel gipsplater) monteres. Det er viktig at dampsperren er kontinuerlig og godt forseglet rundt vinduer, dører og rør.
 2. I taket under loftet: I kalde loft, der isolasjonen ligger mellom takstolene, plasseres dampsperren på loftets varme side, altså under isolasjonen mot boligens oppvarmede del. For boliger med innredet loft, der isolasjonen ligger mot yttertaket, vil dampsperren også ligge på den varme siden av isolasjonen, rett under den innvendige kledningen.
 3. I gulvet på grunn: Dampsperren brukes for å hindre fuktighet fra grunnen i å trenge opp i konstruksjonen. I noen tilfeller legges dampsperren direkte på grunn før betongplaten støpes, mens i andre tilfeller kan dampsperren legges mellom betongplaten og gulvkonstruksjonen/isolasjonen.

Det er viktig å følge gjeldende byggeforskrifter og anbefalinger for korrekt plassering og installasjon av dampsperre for å sikre en tett og varig løsning. Feil plassering eller montering av dampsperre kan føre til alvorlige fuktproblemer.

Hvor legger man dampsperre på bad?

På badet er det spesielt viktig med korrekt installasjon av dampsperre på grunn av det høye fuktighetsnivået. Her er hvordan man typisk installerer dampsperre på et bad:

 1. På vegger: Dampsperren installeres på innsiden av veggen, bak flisene og eventuell annen veggkledning, men på den varme siden av isolasjonen. Det er viktig å sikre at dampsperren dekker hele overflaten og er godt forseglet rundt gjennomføringer som vannrør, avløpsrør og elektriske bokser for å forhindre fuktinntrengning.
 2. I taket: Akkurat som på andre deler av huset, plasseres dampsperren på den varme siden av isolasjonen, som vanligvis vil være rett under takkledningen inne på badet. Dette forhindrer varm, fuktig luft i å kondensere i takkonstruksjonen.
 3. Rundt badekar og dusj: Det er også viktig å ha en god dampsperre rundt badekar og dusj. Her kan det være nødvendig med spesielle løsninger som for eksempel våtromsplater som har en integrert dampsperre, eller bruk av membraner som både fungerer som vanntetting og dampsperre.

For bad er det også vanlig å bruke en vanntett membran i tillegg til dampsperren, spesielt i dusjsonen og på andre steder der det er direkte vannpåkjenning. Denne membranen beskytter mot vann som kan trenge gjennom fliser og fuger, og sikrer at vannet ledes til sluk uten å skade konstruksjonene.

Hvorfor er det viktig å bruke dampsperretape?

Kan man bruke gaffateip i stedet for dampsperretape? Svaret er nei. Gaffateip er ikke garantert damptett. Over tid, spesielt når den utsettes for fuktighet, kan gaffateip miste sin limstyrke. Dampsperretape derimot, er spesielt utformet for å motstå høy fuktighet og lave temperaturer. Dampsperre er ofte plassert i yttervegger som kan bli kjølige i vintermånedene, og dampsperretape har en limtype som fortsatt vil være effektiv selv i kuldegrader.

Det er viktig å bruke dampsperretape som er anbefalt av produsentene. Dette er fordi forsikringsselskapet kan nekte å gi erstatning hvis produsentens anbefalinger ikke blir fulgt. Produsentene kan også garantere at deres anbefalte dampsperretape vil holde over tid.

Hva er forskjellen mellom dampsperre og våtromsmembran?

Hovedforskjeller:

 • Funksjon: Dampsperren beskytter mot fukt i gassform (vanndamp), mens våtromsmembranen beskytter mot flytende vann.
 • Bruksområde: Dampsperren er viktig i hele bygningen for å håndtere fuktighetsnivåer, men er spesielt kritisk i områder som bad. Våtromsmembranen er essensiell i våtsonene på badet for å forhindre vannskader.
 • Installasjon: Installasjonen av disse to produktene varierer, med våtromsmembranen som krever en mer omfattende forberedelse og applikasjon på spesifikke områder som er utsatt for vann. Trenger du hjelp med å legge våtromsmembran eller dampsperre på bad? Ta kontakt med en rørlegger her!
Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.
Les også!

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Hva er forskjellen på dampsperre, vindsperre og fuktsperre?

 1. Dampsperre: Denne installeres på innsiden, eller "varme" siden av veggen, for å hindre innendørs damp fra å penetrere veggen og kondensere når den møter kald luft utenfra.
 2. Vindsperre: Fungerer som en barriere for å forhindre at kald utendørs luft trenger gjennom veggen, som ellers kan skje lett uten isolasjon.
 3. Fuktsperre: Denne fungerer som en beskyttende "regnfrakk" for veggen. Fuktsperre plasseres på utsiden for å forhindre at ytterveggene blir våte under regn eller snøfall.

Se illustrasjonen under:

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.
En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Ofte stilte spørsmål om dampsperre

Hvor bør man legge dampsperre?

Dampsperre bør legges i konstruksjoner hvor det er viktig å hindre fuktighet i å trenge inn i isolasjonsmateriale eller bygningskonstruksjonen. Dette er spesielt viktig i områder med høy fuktighetsrisiko, som yttervegger, tak, og gulv mot kaldere områder eller grunnen. Dampsperren installeres vanligvis på den varme siden av isolasjonen for å hindre at fuktig inneluft kondenserer i isolasjonsmaterialet.

Bør jeg legge dampsperre i garasjen?

Det avhenger av garasjens bruk og konstruksjon. Hvis garasjen er oppvarmet og integrert med resten av boligen, kan det være lurt å installere dampsperre for å forhindre fuktproblemer. For en uoppvarmet, frittstående garasje er det vanligvis ikke nødvendig med dampsperre, med mindre det er spesielle krav eller forhold som tilsier det.

Bør jeg legge dampsperre i badstue?

Ja, i en badstue er det svært viktig med dampsperre. Høy varme og fuktighet gjør badstuen spesielt utsatt for fuktproblemer. En godt installert dampsperre vil hjelpe til med å beskytte konstruksjonen og isolasjonsmaterialene mot fuktskader.

Hva kan potensielt skje uten dampsperre?

Uten dampsperre kan fuktig luft trenge inn i isolasjonen eller bygningskonstruksjonen og kondensere. Dette kan føre til flere problemer, som muggvekst, råte, dårlig isolasjonsevne, og i verste fall strukturell skade på bygningen. Det kan også påvirke innemiljøet negativt og føre til helseproblemer for beboerne.

Hvor tykk er dampsperre?

Dampsperre pleier å være minimum 0,20 mm tykk.

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

Bilde av bad

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.