Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvor mye tjener en rørlegger lærling?

et bilde av  to rørleggere, finn rørlegger

Hva gjør en rørleggerlærling?

De fleste rørleggerlærlinger begynner sine karrierer ved å ta et toårig skoleprogram og deretter 2,5 år som lærlinger før de kan avlegge sin svenneprøve. En rørleggerlærling jobber med å installere, reparere og vedlikeholde rørsystemer.

I løpet av deres læretid, vil de lære å bruke forskjellige typer verktøy, inkludert sveiseapparater, koblingsbeslag og rørledninger. De vil også lære å lese tegninger og instruksjoner, og å forstå de forskjellige typer rørsystemer.

Hva tjener en rørleggerlærlig i måneden?

en tabell med rørleggerens lønn, rørlegger lønn

Ifølge SSB sin statistikk fra 2022 tjener en rørlegger lærling i gjennomsnitt 27 820 kroner i månedslønn. Heltidsansatte kvinnerlige rørleggerlærligener tjener litt mer enn mannlige lærlinger ifølge statistikken. Kvinnelige rørleggerlærlinger tjener i gjennomsnitt 27 910 og mannlige rørleggerlærlinger tjener i gjennomsnittet 27 810 kroner per måned.

Hvor mye tjener en rørleggerlærlig i timen?

En rørleggerlærling tjener normalt mellom 70 og 190 kroner i timen. Dette avhenger imidlertid av bedriften man jobber for, hvor i landet man bor og hvor mye erfaring man har. Da en rørlegger ofte jobber overtid og tar jobber i helger og ferier, kan man tjene gode penger. I tillegg til timelønnen, får en rørlegger ofte feriepenger, pensjon og andre goder.

Timelønnen fordeles gjennom læretiden i tråd med følgende struktur:

I det første halvåret mottar lærlingen 30 prosent av minstesatsen* for fagarbeidere innen faget. Denne satsen øker deretter til 40 prosent av minstesatsen i løpet av det andre halvåret. Når lærlingen går inn i sitt tredje halvår, utgjør lønnen 50 prosent av minstesatsen for fagarbeidere i faget.

Mot slutten av læretiden, det vil si det siste halvåret, øker lærlinglønnen ofte betydelig, og den kan nå helt opp til 80 prosent av minstesatsen for fagarbeidere ved bestått fag- eller svenneprøve.

Denne gradvise økningen i lønn gjennom læretiden reflekterer vanligvis lærlingens økte ferdigheter, kompetanse og ansvar i løpet av opplæringsperioden.

*Minstesatsen refererer til den fastsatte minimumslønnen for rørleggere i Norge.

Fra og med 15. juni 2023 ifølge Arbeidstilsynet gjelder følgende minstelønn for rørleggere per time i Norge:

  • Faglærte: 238,30 kroner
  • Ufaglærte uten bransjeerfaring: 214,90 kroner
  • Ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: 223,80 kroner
  • Arbeidstakere under 18 år: 146,50 kroner

Er det mulig å jobbe som rørleggerlærling uten en formell utdannelse?

Ja, det er mulig, men det anbefales å ta en utdanning. En alternativ vei for de som ønsker å bli rørlegger uten tradisjonell utdanning, er å søke lærekontrakt og få opplæring hos en erfaren rørleggermester. Dette alternativet krever imidlertid mye engasjement, noe erfaring og interesse for faget. Ulempen med å ta denne veien er at kunnskapen din kan være litt begrenset og det kan være vanskeligere å få jobb i fremtiden uten en utdanning.

Voksenlærling: En alternativ vei for de som allerede har videregående utdanning

For de som allerede har fullført videregående utdanning, som Fredrik (24), men ønsker å skifte til rørleggerfaget, kan voksenlærling være en vei å vurdere. Dette opplegget gir en mulighet til å gå rett ut i lære hos en bedrift i fire og et halvt år, kombinert med skole en dag i uken. Dette gir en strukturert vei til å skaffe seg de nødvendige ferdighetene og kvalifikasjonene for å jobbe som rørlegger.

Utdanning gjennom kurs

En annen mulighet er å delta på kurs og workshops som tilbys av bransjeorganisasjoner og leverandører. Selv om dette ikke erstatter den formelle utdanningen, gir det en grundig innføring i de viktigste aspektene av rørleggerfaget. Dette alternativet kan være spesielt nyttig for de som ønsker å utforske faget før de tar et formelt utdanningstrinn. Det gir også en mulighet til å utvide kunnskapen og kompetansen uten å forplikte seg til et lengre utdanningsløp.

Hvorfor er grunne til at rørleggerlærlinger får betalt?

En rørlegger tjener lærlig fordi det er et yrke som krever mye kunnskap og ferdigheter. Rørlegging er en kompleks jobb som krever kunnskap om mange forskjellige ting, inkludert vannforsyning, avløp, elektrisitet, og bygningskonstruksjon.

Rørleggere må også være flinke til å bruke mange forskjellige typer verktøy, og de må kunne lese tegninger og instruksjoner nøyaktig. Ferdighetene som er nødvendige for å være en dyktig rørlegger tar tid å lære, og det er derfor rørleggere ofte tjener lærliger. Er det noe mer du lurer på eller trenger du hjelp fra en rørlegger? Ta kontakt med oss her!

Les også:

Hvor mye får en rørlegger i lønn? Les om faktorer som påvirker lønnen, gjennomsnittslønn for kvinnelige og mannlige rørleggere og m.m!

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

illustrasjon av underbygd oppvaskmaskin

Hva er integrerte og underbygde oppvaskmaskiner?

Integrerte oppvaskmaskiner er designet for å passe sømløst inn i kjøkkeninnredningen, med en front som kan matche resten av skapene. De kan være hel- eller halvintegrerte. Underbygde oppvaskmaskiner er designet for å passe under kjøkkenbenken, men har en synlig front som ikke nødvendigvis matcher resten av kjøkkeninnredningen. De er mer funksjonelle enn estetiske.

en vannmaler funker ved at vannet beveger paa en magnetisk skive som endrer paa tallene

Alt du trenger å vite om vannmålere

En vannmåler kan hjelpe deg med å oppdage lekkasjer tidlig, få bedre kontroll over vannforbruket ditt og med en vannmåler betaler du kun for det du bruker av vann.

Før og etter bilde av noen hyller på et kjøkken. Etter oppussingen får man mye mer plass og hyllen ser ryddig ut. Pusse opp kjøkken.

Slik kan du pusse opp kjøkken selv

Kjøkkenet kan pusses opp enkelt og billig hvis du gjør det meste av arbeidet selv. For eksempel å male vegger, sette opp hyller, bytte håndtak, gardiner og lamper er noen enkle oppussingsprosjekter som du kan gjøre selv for å gi kjøkkenet ditt et freshere utrykk.

En hånd med hanske på heller i Plumbo i vasken

Sliker åpner du en tett vask med Plumbo

For å rense en tett vask, start med å sjekke og fjerne eventuelle tilstopninger manuelt. Hell deretter 1 liter kokende vann ned i vasken for å løse opp såperester. Etter dette, bruk beskyttelsesutstyr og hell 500ml Plumbo eller en tilsvarende avløpsåpner ned i avløpet. Vent i minst 15 minutter, eller lenger hvis vasken er svært tett, for at kjemikaliene skal virke. Avslutt med å helle i rikelig med kokende vann for å skylle vekk restene av Plumbo og eventuelle løsnede tilstopninger. Denne metoden er også effektiv for kjøkkenvasker og dusjavløp.

En tegning som viser innsiden og utisden av en vegg. Dampsperre holder veggene tørre, mens fuktsperre og vindsperre holder kulde og regn ute.

Hva er dampsperre og hvor legger man det?

Dampsperre er en type plastfolie som forhindrer at varmluft fra innsiden av boligen trekker ut gjennom veggene. Uten dampsperre kan det oppstå kondensasjon (en prosess der damp blir omdannet til væske), inn i veggene, som kan potensielt føre til muggdannelse, råte og vannskader på boligens bærende konstruksjoner. Dampsperre på bad legges i tillegg til våtromsmembran som beskytter mot flytende vann, mens dampsperre beskytter mot vann i dampform. På yttervegger legger man også vindsperre og fuktsperre for å isolere veggene mot regn og vind.

Male baderomspanel steg for steg

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.