Logo

Rørlegger når det haster

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

Ring oss på 489 13 380

Hvor mye tjener en rørlegger lærling?

et bilde av  to rørleggere, finn rørlegger

Hva gjør en rørleggerlærling?

De fleste rørleggerlærlinger begynner sine karrierer ved å ta et toårig skoleprogram og deretter 2,5 år som lærlinger før de kan avlegge sin svenneprøve. En rørleggerlærling jobber med å installere, reparere og vedlikeholde rørsystemer.

I løpet av deres læretid, vil de lære å bruke forskjellige typer verktøy, inkludert sveiseapparater, koblingsbeslag og rørledninger. De vil også lære å lese tegninger og instruksjoner, og å forstå de forskjellige typer rørsystemer.

Hva tjener en rørleggerlærlig i måneden?

en tabell med rørleggerens lønn, rørlegger lønn

Ifølge SSB sin statistikk fra 2022 tjener en rørlegger lærling i gjennomsnitt 27 820 kroner i månedslønn. Heltidsansatte kvinnerlige rørleggerlærligener tjener litt mer enn mannlige lærlinger ifølge statistikken. Kvinnelige rørleggerlærlinger tjener i gjennomsnitt 27 910 og mannlige rørleggerlærlinger tjener i gjennomsnittet 27 810 kroner per måned.

Hvor mye tjener en rørleggerlærlig i timen?

En rørleggerlærling tjener normalt mellom 70 og 190 kroner i timen. Dette avhenger imidlertid av bedriften man jobber for, hvor i landet man bor og hvor mye erfaring man har. Da en rørlegger ofte jobber overtid og tar jobber i helger og ferier, kan man tjene gode penger. I tillegg til timelønnen, får en rørlegger ofte feriepenger, pensjon og andre goder.

Timelønnen fordeles gjennom læretiden i tråd med følgende struktur:

I det første halvåret mottar lærlingen 30 prosent av minstesatsen* for fagarbeidere innen faget. Denne satsen øker deretter til 40 prosent av minstesatsen i løpet av det andre halvåret. Når lærlingen går inn i sitt tredje halvår, utgjør lønnen 50 prosent av minstesatsen for fagarbeidere i faget.

Mot slutten av læretiden, det vil si det siste halvåret, øker lærlinglønnen ofte betydelig, og den kan nå helt opp til 80 prosent av minstesatsen for fagarbeidere ved bestått fag- eller svenneprøve.

Denne gradvise økningen i lønn gjennom læretiden reflekterer vanligvis lærlingens økte ferdigheter, kompetanse og ansvar i løpet av opplæringsperioden.

*Minstesatsen refererer til den fastsatte minimumslønnen for rørleggere i Norge.

Fra og med 15. juni 2023 ifølge Arbeidstilsynet gjelder følgende minstelønn for rørleggere per time i Norge:

  • Faglærte: 238,30 kroner
  • Ufaglærte uten bransjeerfaring: 214,90 kroner
  • Ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: 223,80 kroner
  • Arbeidstakere under 18 år: 146,50 kroner

Er det mulig å jobbe som rørleggerlærling uten en formell utdannelse?

Ja, det er mulig, men det anbefales å ta en utdanning. En alternativ vei for de som ønsker å bli rørlegger uten tradisjonell utdanning, er å søke lærekontrakt og få opplæring hos en erfaren rørleggermester. Dette alternativet krever imidlertid mye engasjement, noe erfaring og interesse for faget. Ulempen med å ta denne veien er at kunnskapen din kan være litt begrenset og det kan være vanskeligere å få jobb i fremtiden uten en utdanning.

Voksenlærling: En alternativ vei for de som allerede har videregående utdanning

For de som allerede har fullført videregående utdanning, som Fredrik (24), men ønsker å skifte til rørleggerfaget, kan voksenlærling være en vei å vurdere. Dette opplegget gir en mulighet til å gå rett ut i lære hos en bedrift i fire og et halvt år, kombinert med skole en dag i uken. Dette gir en strukturert vei til å skaffe seg de nødvendige ferdighetene og kvalifikasjonene for å jobbe som rørlegger.

Utdanning gjennom kurs

En annen mulighet er å delta på kurs og workshops som tilbys av bransjeorganisasjoner og leverandører. Selv om dette ikke erstatter den formelle utdanningen, gir det en grundig innføring i de viktigste aspektene av rørleggerfaget. Dette alternativet kan være spesielt nyttig for de som ønsker å utforske faget før de tar et formelt utdanningstrinn. Det gir også en mulighet til å utvide kunnskapen og kompetansen uten å forplikte seg til et lengre utdanningsløp.

Hvorfor er grunne til at rørleggerlærlinger får betalt?

En rørlegger tjener lærlig fordi det er et yrke som krever mye kunnskap og ferdigheter. Rørlegging er en kompleks jobb som krever kunnskap om mange forskjellige ting, inkludert vannforsyning, avløp, elektrisitet, og bygningskonstruksjon.

Rørleggere må også være flinke til å bruke mange forskjellige typer verktøy, og de må kunne lese tegninger og instruksjoner nøyaktig. Ferdighetene som er nødvendige for å være en dyktig rørlegger tar tid å lære, og det er derfor rørleggere ofte tjener lærliger. Er det noe mer du lurer på eller trenger du hjelp fra en rørlegger? Ta kontakt med oss her!

Les også:

Hvor mye får en rørlegger i lønn? Les om faktorer som påvirker lønnen, gjennomsnittslønn for kvinnelige og mannlige rørleggere og m.m!

Flere hundre fornøyde kunder!

Terje

Rask og god service. Meget god kommunikasjon på jobben hele veien. Rørlegger var profesjonell og gjorde en meget god jobb. Anbefales.

Kristian

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fikk jobben gjort raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for det flotte og hurtige arbeidet.

Klesgruppen

Jeg brukte Rørlegger SOS for min virksomhet. Tok hånd om et problem med ødelagt varmtvannsbereder for en travel hundefrisørsalong. Utmerket service og billig.

Knut

Super forståelsesfull og hyggelig dame som skaffet rask hjelp fra en helt lokal håndverker, selv om vi bor på landet. Jeg er veldig fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Anita

Alltid i tide og kvalitetsarbeid fra hyggelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Dylan

Jeg har brukt Rørlegger SOS to ganger, og ble veldig fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben raskt og billig. Anbefales!

Jacob

En veldig hyggelig fyr som fikset et tett sluk hos meg. Skal lagre nummeret til neste gang!

Grethe

Rask og god service. Bra informasjon om forventet ankomsttid mm.

Katrine

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk rørlegger fra Ski på døren etter kun 20 minutter, de fikset problemer raskt og effektivt! Tusen takk!

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Alt du trenger å vite om baderomsplater

Her har vi samlet noen ofte stilte spørsmål om baderomsplater. De fleste lurer på om de kan montere baderomsplater selv, om man kan male baderomsplater, om man kan legge baderomsplater oppå eksisterende fliser, hva er forskjellen mellom baderomsplater og fliser, og til slutt noen kjerringråd til hvordan man vedlikeholder nymonterte baderomsplater.

5 Baderomstrender i 2024

Et velutformet baderom kan tilføre en følelse av luksus og sikre en positiv start på dagen. Av denne grunn har vi nøye utvalgt flere baderomstrender for 2024 som vil kunne forvandle ditt baderom til et mer luksuriøst og innbydende rom.

Illustrasjon av oppbyggingen av et baderomsgulv med våtromsmembran, membran bad.

Hva er membran og hvordan brukes det på bad?

Membran på badet er et tynt lag som legges mellom veggene og flisene for å stoppe fuktigheten fra å trenge inn. Badet er utsatt for mye vann og fuktighet, og uten en effektiv barriere kan vann trenge inn i bygningsstrukturen, noe som kan føre til mugg, råte, og skader på bygningen. Membranen sikrer at vannet holder seg på overflaten og ledes bort til sluk, og beskytter dermed bygningens integritet.

Bildet viser rens av vaskemaskinen med en klut på utsiden, rens vaskemaskin

Rens vaskemaskin med eddik

Rens vaskemaskin en gang i måneden skånsomt og miljøvennlig med eddik, vann og en klut. Begynn å rense vaskemaskinen ved å ta ut såpeskuffen og rengjøre den grundig med kluten. Ikke glem å rense vaskemaskinens pakning. Her kan det samle seg mye smuss og mugg. Til slutt kjør en tom vaskesyklus på 90 grader med eddik og tørk vaskemaskinen på slutten.

en illustrasjon av hvordan man tapper rør for vann med en våtstøvsuger, våtstøvsuger

Hvordan bruke en våtstøvsuger til å tappe rør for vann?

Med en våtstøvsuger kan du enkelt tømme vann fra rør for å unngå at rørene fryser og sprekker når det blir minusgrader. Dette gjør du ved å først skru av hovedkranen og skru på alle andre kranene i huset for å tømme resterende vann i rør. Deretter kan du bruke en gummihanske, klut eller tape for å tette igjen mellomrommet mellom røret og våtsøvsugeren.

illustrasjon viser muggsoppens struktur, fjern muggsopp

Slik fjerner du mugg

Muggsopp, en sopporganisme, trives i fuktige, næringsrike områder og sprer seg gjennom luften. Mugg vokser gjennom hyfer og former sporer for reproduksjon. Årsakene til muggvekst inkluderer fuktighet, dårlig ventilasjon, varme, organisk materiale og manglende rengjøring. Å fjerne mugg involverer å finne og løse fuktighetskilder, kaste sterkt påvirkede materialer, unngå å tilføre mer fuktighet, og i noen tilfeller søke profesjonell hjelp. Fem forebyggende tips inkluderer å opprettholde et tørt miljø, rengjøre ventilasjon og vifter, inspisere VVS-systemet for lekkasjer, vedlikeholde boligen og tørke av overflater etter bruk av vann.