Logo

Installasjon av varmtvannsberedere

Rørlegger SOS er en tjeneste som knytter privatpersoner opp mot kvalitetsikrede rørleggere døgnet rundt - helt gratis.

Åpent 24/7

Uforpliktende tilbud

Gode priser

HELE NORGE

HASTER DET? RING OSS

489 13 380

BLI OPPRINGT AV OSS

Ønsker du et pristilbud?

Detaljer om jobben

Installasjon av varmtvannsberedere

Tegn på at du bør bytte ut varmtvannsberederen:

Tegn 1: Lite varmtvann i dusjen og kranene

Hvis du opplever at det er mindre varmtvann i dusjen enn hva du hadde før, kan det være et tegn på at varmtvannsberederen din har blitt mindre effektivt og at den bør snart skiftes ut.

Hvis vannet ikke blir ordentlig varmt i kranene på badet og kjøkkenet, kan dette tyde på at varmtvannsberederen bør reguleres til en høyere temperatur, men det kan også tyde på at varmtvannsberederen har blitt gammel og bør byttes ut.

Tegn 2: Vond lukt fra varmtvannsberederen

Dette tegnet bør du være veldig obs på. Vond lukt kan tyde på flere forskjellige utfordringer:

  1. Legionella bakterien: Å holde varmtvannsberederen på en for lav temperatur (under 60 grader Celsius) kan fremme bakterievekst, inkludert Legionella.
  2. Sulfatreduserende bakterier (SRB): Disse bakteriene trives i varmtvannsberedere og kan produsere hydrogen sulfidgass, som gir vannet en råtten egg-lukt. De forekommer ofte når varmtvannsberederen står ubrukt over lengre tid, eller hvis temperaturen på berederen er satt for lavt.
  3. Anodepinnekorrosjon: Anodepinnen i en varmtvannsbereder beskytter tanken mot korrosjon. Med tiden kan denne pinnen brytes ned, spesielt i områder med hardt vann. Dette kan føre til en metallisk lukt og smak på vannet. I noen tilfeller kan nedbrytingen også fremme vekst av sulfatreduserende bakterier.
  4. Sedimenter: Over tid kan mineraler fra hardt vann samle seg i bunnen av varmtvannstanken. Dette sedimentet kan brytes ned og produsere en uønsket lukt. I tillegg kan oppsamling av sediment redusere effektiviteten til varmtvannsberederen og forårsake skader.

Hvis du opplever vond lukt fra varmtvannstanken anbefaler vi at du ikke bruker vannet og ikke drikk det! Ta heller kontakt med en rørlegger umiddelbart.

Tegn 3: Lekkasjer fra varmtvannsberederen

Lekkasjer er et tegn på at noe ikke funker som det skal. Små drypping kan bli til store og kostbare lekkasjer som kan forårsake muggvekst og råte, det kan ødelegge byggets interne struktur, og ikke minst, lekkasjer kan forårsake skader på dine eiendeler.

Derfor er det viktig å ta lekkasjer fra varmtvannsberederen alvorlig, og heller ringe til en rørlegger som kan finne roten til problemet, fremfor å forsøke seg på et 'gjør-det-selv'-prosjekt.

Tegn 4: Rust, korrosjon og lyder

Varmtvannsberedere har en levetid på omtrent 15 år. Rust og rare lyder tyder på at varmtvannsberederen din har blitt gammel og at det er kanskje på tide å reparere eller bytte den ut.

Tegn på at varmtvannstanken er gammel: lekkasjer, vond lukt, rust, korrosjon og rare lyder
Det er lurt å se etter følgende tegn når du inspirer varmtvannstanken din: vond lukt kan tyde på bakterievekst og sedimentavleirninger, lekkasjer, rust og rare lyder er tegn på at varmtvannstanken din har blitt gammel og bør byttes ut.

Hva kan våre rørlegger-partnere hjelpe deg med?

Våre rørleggere-partnere kan hjelpe deg med det meste når det kommer til varmtvannsberedere. De aller mest forespurte rørleggingstjenester pleier å være:

Å bytte ut eller installere en ny varmtvannsbereder

Å installere en ny varmtvannsbereder er den mest etterspurte tjenesten vår. Forsøk på å bytte ut eller installere en ny varmtvannstank på egen hånd, kan ende dårlig, så vi anbefaler at du kontakter en profesjonell rørlegger til slike oppdrag.

Å bytte eller installere en ny varmtvannsbereder er som regel fort gjort. Det tar vanligvis fra 2-5 timer, avhengig av arbeidsmengden.

Å tømme varmtvannstanken

Det anbefales generelt å tømme varmvannsberederen minst én gang i året. Man bør tømme varmtvannstanken grunnet sedimenter og mineralavleiringer som samler seg naturlig i bunnen av tanken. Oppbygging av sedimenter kan føre til korrosjon, vond lukt fra varmtvannsberederen og i verste fall, blokkering av vannrør.

Hva kan en rørlegger bistå deg med når der kommer til tømming av varmtvannstanken?

En rørlegger sørger for at prosessen gjøres ordentlig og forsvarlig. Rørleggere har riktig utstyr som f.eks. kompressor som kan hjelpe med å tømme varmtvannsberederen fullstendig, men også for å fjerne alt av sedimenter og mineralavleiringer.

Rørleggere har peiling på hvordan varmtvannstanken bør være seende ut, og mens tanken er tømt, kan en rørlegger inspisere den for tegn på korrosjon, slitasje eller andre problemer som kan kreve oppmerksomhet.

Å justere eller reparere blandeventil

Noen ganger kan forsøk på å justere vannet slik at det blir varmere eller kaldere mislykkes. I slike tilfeller kan det skyldes feil i blandeventilen. Blandeventilen blander varmt og kaldt vann, og hvis den ikke fungerer som den skal, kan det hende at vannet aldri når den ønskede temperaturen, eller at temperaturen ikke klarer å holde seg stabil.

En rørlegger har kunnskap om hvordan en blandeventil fungerer og kan hjelpe deg med å justere vannet til ønskelig vanntemperatur.

en illustrasjon som viser hvordan et blandebatteri fungerer, hva er et blandebatteri
Les også!

Hva er et blandebatteri?

Et blandebatteri hjelper oss med å kontrollere vannets temperatur ved å blande kaldt og varmt vann. Blandebatterier justerer raskt balansen mellom varmt og kaldt vann når vanntrykket endres. Dusjbatteri og servantbatteri har samme funksjon, men er tilpasset kjøkkenet og dusjen.

Å koble til en tidsur til varmtvannstanken

En tidsur kan være et nyttig verktøy for de som ønsker å kontrollere nøyaktig når varmtvannsberederen skal varme opp vann. Siden strømprisene ofte er lavest om natten, kan det være økonomisk gunstig å programmere tidsuret til å aktivere oppvarming av vannet i disse timene. Dette kan bidra til betydelige besparelser på strømregningen ved å utnytte lavere strømpriser.

Rørleggere kan først veilede deg i valget av et tidsur, anbefale en modell som best møter dine behov og er kompatibel med din varmtvannsbereder. Ved installasjonen sørger rørleggeren for at tidsuret er korrekt tilkoblet, både for sikkerhetens og effektivitetens skyld, og garanterer at alle elektriske forbindelser er trygge og i henhold til gjeldende standarder.

Etter installasjonen kan rørleggeren bistå med programmering av tidsuret, slik at varmtvannsberederen varmer opp vannet på de mest kostnadseffektive tidspunktene. Dette inkluderer å sette opp tidsuret til å aktivere varmtvannsberederen under off-peak timer, når strømprisene er lavest. Rørleggere kan også tilby feilsøking og vedlikeholdstjenester for å sikre at både tidsuret og varmtvannsberederen fungerer som de skal over tid, og løse eventuelle problemer som måtte oppstå i fremtiden.

historiske strømpriser, strømregning
Les også!

Rørleggerens råd for en lavere strømregning!

Man kan redusere strømregningen ved å dusje kortere, bruke energieffektive oppvarmingskilder som luft-til-luft varmepumpe og en smart varmtvannsbereder!

Å installere en smart varmtvannsbereder som kan måle strømforbruk i sanntid

Å sette inn en smart varmtvannsbereder som kan sjekke strømbruken din live kan spare deg for penger og energi. Du får vite når det koster minst å varme opp vannet, så du kan bruke strøm når det er billigst.

Du kan også styre varmtvannsberederen fra mobilen din, så du kan slå den av og på eller endre innstillinger hvor enn du er. Om noe er galt med berederen, kan den fortelle deg det før det blir et stort problem. Dette gjør at du kan spare penger over tid fordi du bruker mindre strøm og unngår dyre reparasjoner. I tillegg er det bra for planeten fordi det hjelper deg å bruke mindre energi. Og selv om det koster litt ekstra å få en slik smart bereder først, vil pengene du sparer senere gjøre det verdt det.

Bildet av en hånd som justerer temperatur på en varmtvannsbereder
Les også!

Hvor mye sparer man med en smart varmtvannsbereder?

En smart varmtvannsbereder anbefales for å optimalisere varmtvannsproduksjonen ved hjelp av tidsstyring, fjernstyring, og energiovervåking. Det kan være nyttig å utnytte lavpristimer for å spare strømkostnader, og smarte varmtvannsberedere gir brukerne mulighet til å tilpasse oppvarmingen for å unngå dyre tidspunkter.

Flytte på varmtvannsberederen slik at den skjules

Noen mener at beredere ikke ser veldig estetisk tiltalende ut og ønsker å gjemme varmtvannsberederen. Dette kan gjøres ved å for eksempel bygge noen plater rundt den eller ved å plassere den i et skap slik at den skjules. I noen tilfeller kan det være nødvendig å flytte litt på varmtvannsberederen slik at den kan gjemmes i et skap, mens andre ønsker å flytte den til et annet rom slik at den blir fullstendig skjult fra badet.

Hvordan installerer rørleggere en varmtvannsbereder?

  1. En rørlegger sjekker først alderen på den eksisterende varmtvannsberederen for å avgjøre om den bør erstattes eller repareres.
  2. Rørleggere undersøker størrelsen og energispesifikasjonene på den gamle varmtvannsberederen slik at de kan velge en passende ny varmtvannsbereder.
  3. I noen tilfeller må man ringe til en elektriker som kan assistere med å koble fra og til strømmen hvis man har en elektrisk varmtvannsbereder.
  4. Det neste steget er å skru av varmtvannet og tømme tanken.
  5. Rørleggeren arbeider deretter med å skru av eller kutte i vannrørene og koble fra varmtvannsberederen, for deretter å kunne fjerne den.
  6. Rørleggeren installerer og strammer ordentlig temperatur- og trykkavlastningsventilen. Dette er det viktigste komponentet i varmtvannsberederen fordi det forhindrer overtrykk og overoppheting ved å slippe ut vann ved for høy temperatur eller trykk.
  7. Det neste steget er å koble til vannrørene, skru på vannet, strømmen og sjekke for eventuelle lekkasjer.
  8. Hvis det ikke er noen lekkasjer, kan man fortsette med det siste steget: å justere termostaten og sjekke at vannet blir varmt og rydde etter seg.

Dette er selvsagt en forenklet forklaring og IKKE en steg-for-steg guide. Å forsøke å bytte eller installere en varmtvannsberederen selv kan forårsake problemer som:

- Lekkasjer

- Utfordringer med forsikring

- Elektriske problemer